Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 kg jeżyn,
- 1 szklanka cukru.
Przygotowanie:
Przygotowanie dżemu z jeżyn nie wymaga dużych umiejętności, a jedynie cierpliwości. Z 2 kg jeżyn uzyskasz 5-6 niewielkich słoików dżemu.
- Jeżyny umyj i pozbaw szypułek. Wrzuć do garnka.
- Zasyp cukrem.
- Całość gotuj przez ok. 1,5 godziny, co jakiś czas mieszając.
- Po tym czasie spróbuj, jak smakuje dżem z jeżyn. Jeśli jest mało słodki, możesz dodać więcej cukru. Szklanka powinna jednak w zupełności wystarczyć.
- Po ok. 2 godzinach zdejmij pokrywkę i dalej gotuj, by wyparował sok.
- Kiedy dżem z jeżyn zgęstnieje, przetrzyj go przez sitko, dzięki czemu usuniesz pestki.
- Przełóż gorący dżem z jeżyn do wyparzonych, jeszcze gorących słoików. Zakręć i poustawiaj do góry dnem.
Więcej przepisów z jeżynami:
Placek serowy z jeżynami
Ciasto z jeżynami
Nalewka z jeżynami
Co zrobić z jeżyn?