Dżem z jeżyn

Dżem z jeżyn to wspaniały sposób na zachowanie smaku leśnych owoców na dłużej!
/ 10.08.2015 14:15
DRUKUJ PRZEPIS
Dżem z jeżyn fot. Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 kg jeżyn
  • 0,5-1 kg cukru
Przygotowanie:
  1. Owoce myjemy. Wrzucamy do garnka.
  2. Zasypujemy 1,5 szklanki cukru.
  3. Całość gotujemy przez ok. 1,5 godziny co jakiś czas mieszając.
  4. Próbujemy. Jeśli dżem jest mało słodki, dodajemy cukier.
  5. Po ok. 2 godzinach zdejmujemy pokrywkę i dalej gotujemy, by wyparował sok.
  6. Kiedy dżem zgęstnieje, przecieramy go przez sitko, dzięki czemu usuniemy pestki.
  7. Przekładamy dżem do wyparzonych, jeszcze gorących słoików. Zakręcamy.

Inne przepisy na jeżyny:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/19.08.2015 11:47
dżem z jeżyn gości w mojej spiżarni