Dżem z jeżyn - sprawdzony przepis na przetwory

Podstawowy przepis na dżem z jeżyn to same owoce i cukier. Jeśli nie masz dużo czasu, możesz przygotowanie rozłożyć na kilka dni, codziennie smażąc dżem z jeżyn po kilka godzin.
Weronika Kwaśniak / 14.08.2020 04:15
DRUKUJ PRZEPIS
Dżem z jeżyn - sprawdzony przepis na przetwory fot. Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 kg jeżyn,
  • 1 szklanka cukru.
Przygotowanie:

Przygotowanie dżemu z jeżyn nie wymaga dużych umiejętności, a jedynie cierpliwości. Z 2 kg jeżyn uzyskasz 5-6 niewielkich słoików dżemu.

  1. Jeżyny umyj i pozbaw szypułek. Wrzuć do garnka.
  2. Zasyp cukrem.
  3. Całość gotuj przez ok. 1,5 godziny, co jakiś czas mieszając.
  4. Po tym czasie spróbuj, jak smakuje dżem z jeżyn. Jeśli jest mało słodki, możesz dodać więcej cukru. Szklanka powinna jednak w zupełności wystarczyć. 
  5. Po ok. 2 godzinach zdejmij pokrywkę i dalej gotuj, by wyparował sok.
  6. Kiedy dżem z jeżyn zgęstnieje, przetrzyj go przez sitko, dzięki czemu usuniesz pestki.
  7. Przełóż gorący dżem z jeżyn do wyparzonych, jeszcze gorących słoików. Zakręć i poustawiaj do góry dnem.

Więcej przepisów z jeżynami:
Placek serowy z jeżynami
Ciasto z jeżynami
Nalewka z jeżynami
Co zrobić z jeżyn?

DRUKUJ PRZEPIS