Nietypowe przetwory z jabłek: najsmaczniejsze pomysły do twojej spiżarni

nietypowe przetwory z jabłek fot. Adobe Stock, mangolovemom
Nietypowe przetwory z jabłek kuszą swoim niezwykłym smakiem - proponujemy nawet wariant pikantny, który świetnie sprawdzi się jako towarzysz mięs, dań rybnych, a także serów. Przygotuj z nami również słodki dżem z jabłek i jarzębiny, a także chutney z jabłek i buraków.
Weronika Kwaśniak / 15.09.2022 05:46
nietypowe przetwory z jabłek fot. Adobe Stock, mangolovemom

Masz już w swojej spiżarni klasyczne przetwory z jabłek? Szukasz teraz pomysłu na to, jakie nietypowe przetwory z jabłek możesz jeszcze przygotować? Zerknij na 3 nasze propozycje.

Spis treści:

  1. Dżem z jabłek i jarzębiny
  2. Chutney z jabłek i buraków
  3. Chutney z jabłek i dyni

Dżem z jabłek i jarzębiny

Chociaż surowa jarzębina jest trująca, można ją spożywać po odpowiedniej obróbce, np. w formie przetworów z jarzębiny. Warunkiem jest wcześniejsze przemrożenie jej owoców przez 48 godzin w zamrażarce. Jeśli szukasz przepisu na nietypowe przetwory z jabłek, wypróbuj dżem z jabłek i jarzębiny.

Składniki:

  • 2 kg jabłek,
  • 2 kg owoców jarzębiny,
  • 1 i 1/2 szklanki wody,
  • 2 kg cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Oczyszczone z szypułek i umyte owoce jarzębiny umieść w zamrażarce na 48 godzin.
  2. Po upływie wyznaczonego czasu, jarzębinę obgotuj przez 5 minut we wrzątku.
  3. Z cukru oraz 1 i 1/2 szklanki wody, przygotuj syrop. Zagotuj go, wrzuć do syropu owoce jarzębiny. Duś przez kilka minut.
  4. Jabłka umyj, obierz, pozbaw gniazd nasiennych. Pokrój w drobną kostkę. Dodaj do jarzębiny, smaż razem aż jabłka staną się lekko szkliste.
  5. Wrzący dżem przełóż do wyparzonych słoików, mocno je zakręć i ustaw do góry dnem.

nietypowe przetwory z jabłek - dżem z jabłek i jarzębiny
fot. Dżem z jabłek i jarzębiny/Adobe Stock, severga

Chutney z jabłek i buraków

Przetwory typu chutney są świetnym dodatkiem do mięs, serów, a nawet dań rybnych. My polecamy zestawienie jabłek z... burakami!

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg buraków,
  • 2 czerwone cebule,
  • 4 jabłka,
  • 3 pomarańcze,
  • 400 g cukru trzcinowego,
  • łyżka mielonej kolendry,
  • łyżka cynamonu,
  • łyżka goździków,
  • łyżeczka pieprzu,
  • łyżeczka soli,
  • 450 ml ciemnego octu winnego.

Sposób przygotowania:

  1. Wyszorowane buraki podpiecz w piekarniku przez 30 minut w 200 stopniach C. Potem wystudź je i obierz ze skórki. Pokrój buraki w kostkę.
  2. W rondlu umieść wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszaj. Jabłka umyj, obierz i pozbaw gniazd nasiennych. Pokrój w kostkę.
  3. Do przypraw w rondlu dodaj wszystkie pozostałe składniki.
  4. Duś chutney na małym ogniu przez 45-50 minut, często mieszając. Gdyby istniało ryzyko przypalenia, dodaj nieco wody.
  5. Wrzący chutney wlewaj do wyparzonych słoików, ustawiaj je do góry dnem.

nietypowe przetwory z jabłek - chutney z jabłek i buraków
fot. Chutney z jabłek i buraków/Adobe Stock, anzhela

Chutney z jabłek i dyni

Te nietypowe przetwory z jabłek i dyni mają mocno pikantną nutę - jeśli nie zależy ci na takim efekcie, możesz zmniejszyć ilość chili w przepisie lub zupełnie je pominąć.

Składniki:

  • 1 kg dyni,
  • 5 dużych jabłek,
  • duża garść żurawiny suszonej,
  • 2 czerwone cebule,
  • niewielka papryczka chili,
  • 3 łyżki masła,
  • 100 ml octu winnego,
  • kawałek korzenia imbiru,
  • laska cynamonu,
  • 150 g brązowego cukru,
  • odrobina soli,
  • 5 goździków.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię i jabłka wyszoruj, pozbaw zbędnych elementów typu pestki czy ogonki, pokrój w kostkę.
  2. Cebulę obierz i drobno posiekaj, podobnie jak papryczkę chili.
  3. Podsmaż lekko cebulę i chili na maśle.
  4. W garnku o grubym dnie rozpuść brązowy cukier. Zaczekaj, aż cukier zacznie lekko bulgotać - uważaj, aby się jednak nie przypalił. Dodaj podsmażone składniki razem z masłem, zamieszaj.
  5. Dodaj dynię, jabłko, goździki, a także laskę cynamonu.
  6. Chutney duś na wolnym ogniu przez 1,5-2 godziny. Od czasu do czasu zamieszaj, żeby masa nie przywarła.
  7. Na 20 minut przed końcem duszenia, dodaj ocet winny oraz odrobinę soli.
  8. Wrzący chutney przekładaj do wyparzonych słoików i ustawiaj do góry dnem. 

nietypowe przetwory z jabłek - chutney z jabłek i dyni
fot. Chutney z jabłek i dyni/Adobe Stock, Svetlana Kolpakova

Zobacz więcej przepisów na przetwory z jabłek:

Nalewka z jabłek - przepis babci Irenki
Nalewka z jabłek - przepis babci Irenki
Nalewka z jabłek będzie najlepsza z odmian topaz, reneta, lobo lub priam. Wybierz owoce dojrzałe, ale nie przejrzałe - zepsują smak nalewki z jabłek.
Dżem z jabłek z pomarańczową galaretką - przepis na dżem jabłkowy
Dżem z jabłek z pomarańczową galaretką - przepis na dżem jabłkowy
Dżem z jabłek z galaretką pomarańczową to doskonałe połączenie smaków. Dżem z jabłek możesz przygotować także z galaretką o innym smaku i kolorze.
Jabłka do słoików - pyszne prażone jabłka na szarlotkę
Jabłka do słoików - pyszne prażone jabłka na szarlotkę
Przetwory z jabłek tartych lub prażonych sprawdzają się cały rok. Jabłka do słoików warto robić z papierówki, antonówki, szarej renety. Od odmiany zależy długość prażenia jabłek.
Jabłka prażone - przepis video Kasi Bukowskiej
Jabłka prażone - przepis video Kasi Bukowskiej
Jabłka prażone to idealny dodatek do naleśników, ciast, bułeczek, twarożku i nie tylko. Zobacz nasz przepis!

Redakcja poleca

REKLAMA