Masz już w swojej spiżarni klasyczne przetwory z jabłek? Szukasz teraz pomysłu na to, jakie nietypowe przetwory z jabłek możesz jeszcze przygotować? Zerknij na 3 nasze propozycje.
Spis treści:
Dżem z jabłek i jarzębiny
Chociaż surowa jarzębina jest trująca, można ją spożywać po odpowiedniej obróbce, np. w formie przetworów z jarzębiny. Warunkiem jest wcześniejsze przemrożenie jej owoców przez 48 godzin w zamrażarce. Jeśli szukasz przepisu na nietypowe przetwory z jabłek, wypróbuj dżem z jabłek i jarzębiny.
Składniki:
- 2 kg jabłek,
- 2 kg owoców jarzębiny,
- 1 i 1/2 szklanki wody,
- 2 kg cukru.
Sposób przygotowania:
- Oczyszczone z szypułek i umyte owoce jarzębiny umieść w zamrażarce na 48 godzin.
- Po upływie wyznaczonego czasu, jarzębinę obgotuj przez 5 minut we wrzątku.
- Z cukru oraz 1 i 1/2 szklanki wody, przygotuj syrop. Zagotuj go, wrzuć do syropu owoce jarzębiny. Duś przez kilka minut.
- Jabłka umyj, obierz, pozbaw gniazd nasiennych. Pokrój w drobną kostkę. Dodaj do jarzębiny, smaż razem aż jabłka staną się lekko szkliste.
- Wrzący dżem przełóż do wyparzonych słoików, mocno je zakręć i ustaw do góry dnem.
fot. Dżem z jabłek i jarzębiny/Adobe Stock, severga
Chutney z jabłek i buraków
Przetwory typu chutney są świetnym dodatkiem do mięs, serów, a nawet dań rybnych. My polecamy zestawienie jabłek z... burakami!
Składniki:
- 1 i 1/2 kg buraków,
- 2 czerwone cebule,
- 4 jabłka,
- 3 pomarańcze,
- 400 g cukru trzcinowego,
- łyżka mielonej kolendry,
- łyżka cynamonu,
- łyżka goździków,
- łyżeczka pieprzu,
- łyżeczka soli,
- 450 ml ciemnego octu winnego.
Sposób przygotowania:
- Wyszorowane buraki podpiecz w piekarniku przez 30 minut w 200 stopniach C. Potem wystudź je i obierz ze skórki. Pokrój buraki w kostkę.
- W rondlu umieść wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszaj. Jabłka umyj, obierz i pozbaw gniazd nasiennych. Pokrój w kostkę.
- Do przypraw w rondlu dodaj wszystkie pozostałe składniki.
- Duś chutney na małym ogniu przez 45-50 minut, często mieszając. Gdyby istniało ryzyko przypalenia, dodaj nieco wody.
- Wrzący chutney wlewaj do wyparzonych słoików, ustawiaj je do góry dnem.
fot. Chutney z jabłek i buraków/Adobe Stock, anzhela
Chutney z jabłek i dyni
Te nietypowe przetwory z jabłek i dyni mają mocno pikantną nutę - jeśli nie zależy ci na takim efekcie, możesz zmniejszyć ilość chili w przepisie lub zupełnie je pominąć.
Składniki:
- 1 kg dyni,
- 5 dużych jabłek,
- duża garść żurawiny suszonej,
- 2 czerwone cebule,
- niewielka papryczka chili,
- 3 łyżki masła,
- 100 ml octu winnego,
- kawałek korzenia imbiru,
- laska cynamonu,
- 150 g brązowego cukru,
- odrobina soli,
- 5 goździków.
Sposób przygotowania:
- Dynię i jabłka wyszoruj, pozbaw zbędnych elementów typu pestki czy ogonki, pokrój w kostkę.
- Cebulę obierz i drobno posiekaj, podobnie jak papryczkę chili.
- Podsmaż lekko cebulę i chili na maśle.
- W garnku o grubym dnie rozpuść brązowy cukier. Zaczekaj, aż cukier zacznie lekko bulgotać - uważaj, aby się jednak nie przypalił. Dodaj podsmażone składniki razem z masłem, zamieszaj.
- Dodaj dynię, jabłko, goździki, a także laskę cynamonu.
- Chutney duś na wolnym ogniu przez 1,5-2 godziny. Od czasu do czasu zamieszaj, żeby masa nie przywarła.
- Na 20 minut przed końcem duszenia, dodaj ocet winny oraz odrobinę soli.
- Wrzący chutney przekładaj do wyparzonych słoików i ustawiaj do góry dnem.
fot. Chutney z jabłek i dyni/Adobe Stock, Svetlana Kolpakova
Zobacz więcej przepisów na przetwory z jabłek: