Pomysły na przetwory z dzikiej róży to nie tylko marmolada do pączków. Zobacz przepisy

przetwory z dzikiej róży fot. Adobe Stock, Pixel-Shot
Przetwory z dzikiej róży mają charakterystyczny, lekko cierpki smak oraz kwiatowy aromat. Sprawdzają się idealnie podczas jesiennych i zimowych wieczorów. Dżem z dzikiej róży to pyszny dodatek do pączków, a sok sprawdzi się w towarzystwie ciepłej herbaty czy wody. Zobacz nasze propozycje na pyszne przetwory.
/ 14.10.2022 05:48
przetwory z dzikiej róży fot. Adobe Stock, Pixel-Shot

Przetwory z dzikiej róży to nie tylko dżem i sok. To także aromatyczna, rozgrzewająca nalewka, a także olej, który dba o kondycję skóry oraz włosów. Wszystkie przepisy są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a ty będziesz mogła zachować różany smak na całą jesień i zimę.

Spis treści:

  1. Nalewka z dzikiej róży
  2. Olej z dzikiej róży
  3. Sok z dzikiej róży
  4. Dżem z dzikiej róży

Przetwory z dzikiej róży: nalewka

Nalewka z dzikiej róży ma charakterystyczny smak i może być wykorzystywana jako trunek lub dodatek do herbaty (tzw. herbata z prądem).

Składniki:

  • 500 g owoców dzikiej róży,
  • 500 ml wódki,
  • 150 g cukru,
  • 250 ml wody.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce umyj i sparz wrzątkiem, a następnie nakłuj każdy z nich, aby możliwe było puszczenie soku. Dobrym pomysłem jest też zamrożenie owoców przed przygotowaniem nalewki.
  2. Dziką różę przełóż do wyparzonych, czystych i suchych słoików. Zalej wódką, zakręć i odstaw na ok. 2 tygodnie. Co kilka dni energicznie potrząsaj słojem.
  3. Po tym czasie przygotuj syrop cukrowy. Wlej wodę do rondelka, dodaj cukier i podgrzewaj, aż cały się rozpuści. Gotowy, ciepły syrop przelej do słoika, zakręć i odstaw na kolejne 2 tygodnie w ciepłe, suche miejsce.
  4. Następnie płyn przecedź do dużej miski, a owoce umieść na sicie i dokładnie wyciśnij, aby puściły cały sok. Wlej z powrotem do słoika.
  5. Odstaw na 2 miesiące, a po tym czasie przefiltruj i rozlej do butelek.

przetwory z dzikiej róży nalewka z dzikiej róży
fot. Przetwory z dzikiej róży: nalewka/Adobe Stock, Михаил

Domowy olej z dzikie róży

Olej z dzikiej róży można dostać w drogeriach i sklepach ze zdrową żywnością, ale można go także przygotować samodzielnie w domu. Wykazuje właściwości nawilżające, regenerujące oraz przeciwzmarszczkowe. Przywraca skórze blask i zdrowy koloryt.

Składniki:

  • 300 g owoców dzikiej róży,
  • ok. 400 ml nierafinowanego oleju.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Następnie przełóż do moździerza i dokładnie zgnieć na papkę.
  2. Tak przygotowane owoce przełóż do słoika i zalej dobrej jakości nierafinowanym olejem. Może to być olej lniany, słonecznikowy czy kokosowy - taki, który odpowiada potrzebom twojej skóry.
  3. Olej powinien w całości przykrywać owoce dzikiej róży.
  4. Słoik zakręć i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 2 tygodnie. Codziennie potrząsaj słojem, aby składniki się przemieszały.
  5. Po 2 tygodniach przefiltruj olej przez gazę, rozlej do buteleczek i szczelnie zamknij. Przechowuj maksymalnie 4 miesiące.

przetwory z dzikiej róży olej z dzikiej róży
fot. Przetwory z dzikiej róży: olejek różany DIY/Adobe Stock, Luca9257

Przetwory z dzikiej róży: sok z dzikiej róży

Sok z dzikiej róży idealnie sprawdza się jako dodatek do herbaty czy porannej szklanki wody. Dzięki dużej zawartości witaminy C wzmacnia odporność i chroni przed sezonowymi infekcjami. Takie smakowe herbaty umilają chłodne wieczory pod kocem.

Składniki:

  • 2 kg owoców dzikiej róży,
  • 1,5 l wody,
  • 100 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce opłucz pod bieżącą wodą i wrzuć do rondelka.
  2. Litr wody zagotuj i zalej owoce wrzątkiem. Całość podgrzewaj przez ok. 15 minut na średnim ogniu, a następnie przecedź całość, lekko wyciskając sok z owoców.
  3. Tak przygotowany płyn razem z owocami zalej pozostałą ilością wody (wcześniej doprowadź ją do wrzenia) i gotuj kolejne 15 minut.
  4. Ponownie odcedź, dodaj cukier i dokładnie wymieszaj.
  5. Gorący sok rozlej do butelek, szczelnie zakręć i zapasteryzuj.

przetwory z dzikiej róży sok z dzikiej róży
fot. Przetwory z dzikiej róży: sok/Adobe Stock, sapunovaphoto

Dżem z dzikiej róży

Jeśli chodzi o przetwory z dzikiej róży, nie znam osoby, która nigdy nie jadłaby pączka z różanym dżemem. Ten pyszny dodatek idealnie pasuje także do ciepłych tostów czy gofrów, a także naleśników i lodowych deserów. Jego smak kojarzy się z dzieciństwem i babcinym ogrodem.

Składniki:

  • 800 g wydrążonych owoców dzikiej róży,
  • 300 g cukru,
  • 200 ml wody,
  • sok ze średniej cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce umyj, przekrój na pół i usuń pestki i gniazda nasienne. Dzięki temu dżem będzie bardziej jednolity i kremowy. Obetnij także zielone końcówki.
  2. Przełóż do rondelka z grubym dnem, zasyp cukrem i zalej 100 ml wody. Następnie zacznij podgrzewać na niewielkim ogniu. Gotuj ok. 25 minut, aż owoce się rozpadną.
  3. Przemieszaj całość i zgnieć widelcem. Jeśli konsystencja jest za gęsta, dodaj jeszcze wody i ponownie zagotuj.
  4. Gorący, gotowy dżem przełóż do słoików, zakręć i studź do góry dnem, aby się samoczynnie zapasteryzowały.

przetwory z dzikiej róży dżem z dzikiej róży
fot. Przetwory z dzikiej róży: dżem/Adobe Stock, bilderhexchen

Czytaj także:
Czy pestki dzikiej róży są trujące?
Konfitura z dzikiej róży
Jakie owoce mają najwięcej witaminy C?

 

Redakcja poleca

REKLAMA