Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- arbuz,
- kawałek korzenia chrzanu,
- koper (koniecznie z kwiatami),
- czosnek,
- kilka kulek ziela angielskiego,
- sól,
- opcjonalnie: anyż, goździki, imbir.
Przygotowanie:
Gdy przygotowujesz kiszonego arbuza, możesz zastosować klasyczne przyprawy, identyczne jak do kiszonych ogórków. Jeśli masz jednak ochotę na eksperymenty ze smakami, sięgnij dodatkowo np. po gwiazdki anyżu.
Do kiszenia arbuza potrzebujesz solanki - zależnie od ilości arbuza. Wykorzystaj 28-30 g soli kamiennej na litr zimnej wody.
- Arbuza dokładnie wyszoruj.
- Pokrój na kawałki, wydrąż delikatnie pestki.
- Kawałki arbuza powkładaj do słoików.
- Dodaj przyprawy - kilka ząbków czosnku na jeden słoik, kilka kawałków korzenia chrzanu, kilka kulek ziela angielskiego. Na wierzchu ułóż koper.
- Zalej arbuza z przyprawami zimną solanką (jeszcze raz przypominamy proporcje - 28-30 g soli kamiennej na litr zimnej wody, ilość solanki zależy od ilości arbuza do ukiszenia oraz przygotowanych słoików).
- Ile powinno trwać kiszenie arbuza? Cóż, co najmniej 3 dni, a najlepiej kilka tygodni. Oczywiście w chłodzie, np. w piwnicy lub lodówce.
Więcej o arbuzach:
Arbuz a cukrzyca
Czy arbuz tuczy i ma dużo kcal?
Arbuz - właściwości i witaminy