Kiszony arbuz: wypróbuj nasz nietypowy przepis na pyszne przetwory z arbuza

Kiszony arbuz to przekąska, która może zdawać się dość egzotyczna, ale wbrew pozorom ogórki i arbuzy są ze sobą tak blisko spokrewnione, że przygotowywanie takich przetworów nie powinno nikogo dziwić. W przypadku kiszonego arbuza można pozwolić sobie na większą dowolność w przypadku przypraw - dodaj np. anyż, goździki lub kawałek korzenia imbiru.
Weronika Kwaśniak / 27.06.2022 05:03
DRUKUJ PRZEPIS
Kiszony arbuz: wypróbuj nasz nietypowy przepis na pyszne przetwory z arbuza fot. Adobe Stock, lena_zajchikova
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • arbuz,
  • kawałek korzenia chrzanu,
  • koper (koniecznie z kwiatami),
  • czosnek,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • sól,
  • opcjonalnie: anyż, goździki, imbir.
Przygotowanie:

Gdy przygotowujesz kiszonego arbuza, możesz zastosować klasyczne przyprawy, identyczne jak do kiszonych ogórków. Jeśli masz jednak ochotę na eksperymenty ze smakami, sięgnij dodatkowo np. po gwiazdki anyżu.

Do kiszenia arbuza potrzebujesz solanki - zależnie od ilości arbuza. Wykorzystaj 28-30 g soli kamiennej na litr zimnej wody.

  1. Arbuza dokładnie wyszoruj.
  2. Pokrój na kawałki, wydrąż delikatnie pestki.
  3. Kawałki arbuza powkładaj do słoików. 
  4. Dodaj przyprawy - kilka ząbków czosnku na jeden słoik, kilka kawałków korzenia chrzanu, kilka kulek ziela angielskiego. Na wierzchu ułóż koper.
  5. Zalej arbuza z przyprawami zimną solanką (jeszcze raz przypominamy proporcje - 28-30 g soli kamiennej na litr zimnej wody, ilość solanki zależy od ilości arbuza do ukiszenia oraz przygotowanych słoików).
  6. Ile powinno trwać kiszenie arbuza? Cóż, co najmniej 3 dni, a najlepiej kilka tygodni. Oczywiście w chłodzie, np. w piwnicy lub lodówce.

Więcej o arbuzach:
Arbuz a cukrzyca
Czy arbuz tuczy i ma dużo kcal?
Arbuz - właściwości i witaminy

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA