Jakie przetwory z kapusty będą najlepsze na jesień i zimę? Kapusta ma szereg wartości odżywczych, dlatego warto wykorzystać ją do aromatycznych i przede wszystkim probiotycznych przetworów.
Spis treści:
Przetwory z kapusty: surówka z białej kapusty do słoików
Surówka z białej kapusty to idealny dodatek do wszelkich potraw – dań mięsnych, placków warzywnych, ale także wytrawnych gofrów czy naleśników.
Składniki:
- główka białej kapusty,
- 2 średnie marchewki,
- duża cebula,
- 2 średnie czerwone papryki,
- 2 łyżki soli,
- 180 g cukru,
- 220 ml oleju,
- 125 ml octu,
- pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Kapustę umyj, osusz, a następnie drobno posiekaj i przełóż do miski.
- Następnie dodaj startą na grubych oczkach marchew oraz pokrojoną w kostkę albo piórka cebulę.
- Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój w bardzo cienkie paski. Dodaj do miski.
- Wszystkie składniki wymieszaj.
- Przygotuj zalewę. W rondelku wymieszaj cukier, ocet i olej. Zagotuj całość, aby dobrze się połączyła. Następnie dopraw pieprzem i odstaw do wystudzenia na ok. godzinę.
- Mieszankę warzyw przełóż do słoików i zalej zalewą.
- Zakręć mocno i zapasteryzuj.
fot. Przetwory z kapusty: surówka z białej kapusty/Adobe Stock, petrrgoskov
Przetwory z kapusty: kiszona kapusta
Kto nie zna smaku kiszonej kapusty, niech pierwszy rzuci wigilijnym pierogiem albo talerzem z niedzielnym kotletem schabowym! Jej kwaskowaty smak idealnie współgra z wieloma potrawami, a moc probiotycznych właściwości sprawia, że to najlepsze remedium na jesienno-zimowe przeziębienie.
Składniki:
- 2 kg białej kapusty,
- 4 średnie marchewki,
- po 3 łyżki soli kamiennej i kminku.
Sposób przygotowania:
- Kapustę dokładnie umyj i osusz. Jeśli zewnętrzne liście są brzydkie, usuń je, a całą resztę dobrze poszatkuj. Pamiętaj, aby usunąć głąb.
- Marchewkę obierz, a następnie zetrzyj na grubych oczkach i dodaj do kapusty.
- Dodaj kminek oraz sól, a następnie bardzo dokładnie ugnieć kapustę, aby puściła soki. Powtórz ugniatanie po 30 i 60 minutach.
- Przełóż całość do dużego słoja z dużym otworem. Obciąż talerzem i kamieniem albo opakowaniem soli – kapusta musi być całkowicie zanurzona w płynie. Słoik szczelnie zamknij.
- Trzymaj w kuchni, w ciepłym miejscu ok. 1,5 miesiąca.
- Raz w tygodniu ugnieć całość końcem drewnianej łyżki, aby z kapusty uleciał gaz fermentujący.
- Kiedy kapusta będzie już ukiszona, przełóż ją do mniejszych słoików, wypełniając je do ¾ wysokości, a następnie zalać zalewą.
fot. Przetwory z kapusty: kiszona kapusta/Adobe Stock, Dmitrii
Przetwory z kapusty: kimchi
Kimchi, czyli azjatycka wersja kiszonki, idealnie nadaje się na przetwory z kapusty. Ma wyrazisty, pikantny smak i świetnie sprawdza się nie tylko jako dodatek do potraw, ale także kanapek albo jako samodzielna przekąska.
Składniki:
- kilogramowa kapusta pekińska,
- 80 g soli morskiej,
- 2,5 l + 220 ml wody,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki mąki ryżowej,
- łyżka brązowego cukru,
- łyżka mielonego imbiru,
- po łyżce sosu sojowego i rybnego,
- szczypta mielonego chili,
- niewielka rzepa,
- 2 marchewki,
- 2 cebule dymki,
- grubo pokrojony szczypiorek.
Sposób przygotowania:
- Kapustę umyj i przekrój wzdłuż na dwie, a następnie na cztery części. Każdą ćwiartkę poszatkuj na małe kawałki – nie muszą to być paseczki, jak w przypadku kapusty kiszonej.
- W osobnej misce wymieszaj sól morską z 2,5 l wody, a następnie dodaj do kapusty. Dociśnij talerzykiem i obciążeniem (np. opakowaniem soli), aby cała kapusta była zanurzona w wodzie.
- Odstaw na godzinę, a w tym czasie przygotuj pastę do kimchi.
- 200 ml wody zagotuj w rondelku razem z mąką ryżową oraz brązowym cukrem. Gotuj, aż masa zmieni się w gęsty kleik. Odstaw do wystudzenia.
- Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekaj, a następnie rozdrobnij w malakserze lub blenderze – musi powstać pasta.
- Dodaj do przestudzonego “kleiku” razem z sosem sojowym, papryką oraz szczyptą soli. Całość bardzo dobrze wymieszaj.
- Kapustę odsącz z zalewy i bardzo dobrze odciśnij.
- Przełóż do dużej miski, a następnie dodaj pastę kimchi. Ubierz rękawiczki i dokładnie natrzyj kapustę pastą.
- Następnie przełóż całość do słoika albo pojemnika, szczelnie zamknij i odstaw na ok. 2-5 dni.
- Kiedy kapusta będzie miała kwaskowaty smak, przełóż do lodówki i sięgaj, kiedy chcesz.
fot. Przetwory z kapusty: kimchi/Adobe Stock, sveta_zarzamora
Zobacz inne pomysły na potrawy z kapusty: