przetwory z kapusty fot. Adobe Stock, marysckin

Przygotuj doskonałe przetwory z kapusty na jesień i zimę

Jeśli chcesz przygotować przetwory z kapusty, ale nie wiesz, od czego zacząć, postaw na tradycyjne kiszonki albo... sięgnij po egzotykę prosto z Azji! Kapusta to świetny materiał na surówki do słoików — z dodatkiem takich warzyw, jak marchewka czy papryka zmienia się w prawdziwą bombę witaminową. Zobacz nasze propozycje na przetwory z kapusty.
/ 05.08.2022 05:53
przetwory z kapusty fot. Adobe Stock, marysckin

Jakie przetwory z kapusty będą najlepsze na jesień i zimę? Kapusta ma szereg wartości odżywczych, dlatego warto wykorzystać ją do aromatycznych i przede wszystkim probiotycznych przetworów.

Spis treści:

  1. Surówka z białej kapusty do słoików
  2. Kiszona kapusta
  3. Kimchi

Przetwory z kapusty: surówka z białej kapusty do słoików

Surówka z białej kapusty to idealny dodatek do wszelkich potraw – dań mięsnych, placków warzywnych, ale także wytrawnych gofrów czy naleśników.

Składniki:

  • główka białej kapusty,
  • 2 średnie marchewki,
  • duża cebula,
  • 2 średnie czerwone papryki,
  • 2 łyżki soli,
  • 180 g cukru,
  • 220 ml oleju,
  • 125 ml octu,
  • pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę umyj, osusz, a następnie drobno posiekaj i przełóż do miski.
  2. Następnie dodaj startą na grubych oczkach marchew oraz pokrojoną w kostkę albo piórka cebulę.
  3. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój w bardzo cienkie paski. Dodaj do miski.
  4. Wszystkie składniki wymieszaj.
  5. Przygotuj zalewę. W rondelku wymieszaj cukier, ocet i olej. Zagotuj całość, aby dobrze się połączyła. Następnie dopraw pieprzem i odstaw do wystudzenia na ok. godzinę.
  6. Mieszankę warzyw przełóż do słoików i zalej zalewą.
  7. Zakręć mocno i zapasteryzuj.

przetwory z kapusty surówka z kapusty do słoikówfot. Przetwory z kapusty: surówka z białej kapusty/Adobe Stock, petrrgoskov

Przetwory z kapusty: kiszona kapusta

Kto nie zna smaku kiszonej kapusty, niech pierwszy rzuci wigilijnym pierogiem albo talerzem z niedzielnym kotletem schabowym! Jej kwaskowaty smak idealnie współgra z wieloma potrawami, a moc probiotycznych właściwości sprawia, że to najlepsze remedium na jesienno-zimowe przeziębienie.

Składniki:

  • 2 kg białej kapusty,
  • 4 średnie marchewki,
  • po 3 łyżki soli kamiennej i kminku.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę dokładnie umyj i osusz. Jeśli zewnętrzne liście są brzydkie, usuń je, a całą resztę dobrze poszatkuj. Pamiętaj, aby usunąć głąb.
  2. Marchewkę obierz, a następnie zetrzyj na grubych oczkach i dodaj do kapusty.
  3. Dodaj kminek oraz sól, a następnie bardzo dokładnie ugnieć kapustę, aby puściła soki. Powtórz ugniatanie po 30 i 60 minutach.
  4. Przełóż całość do dużego słoja z dużym otworem. Obciąż talerzem i kamieniem albo opakowaniem soli – kapusta musi być całkowicie zanurzona w płynie. Słoik szczelnie zamknij.
  5. Trzymaj w kuchni, w ciepłym miejscu ok. 1,5 miesiąca.
  6. Raz w tygodniu ugnieć całość  końcem drewnianej łyżki, aby z kapusty uleciał gaz fermentujący.
  7. Kiedy kapusta będzie już ukiszona, przełóż ją do mniejszych słoików, wypełniając je do ¾ wysokości, a następnie zalać zalewą.

przetwory z kapusty kapusta kiszonafot. Przetwory z kapusty: kiszona kapusta/Adobe Stock, Dmitrii

Przetwory z kapusty: kimchi

Kimchi, czyli azjatycka wersja kiszonki, idealnie nadaje się na przetwory z kapusty. Ma wyrazisty, pikantny smak i świetnie sprawdza się nie tylko jako dodatek do potraw, ale także kanapek albo jako samodzielna przekąska.

Składniki:

  • kilogramowa kapusta pekińska,
  • 80 g soli morskiej,
  • 2,5 l + 220 ml wody,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki mąki ryżowej,
  • łyżka brązowego cukru,
  • łyżka mielonego imbiru,
  • po łyżce sosu sojowego i rybnego,
  • szczypta mielonego chili,
  • niewielka rzepa,
  • 2 marchewki,
  • 2 cebule dymki,
  • grubo pokrojony szczypiorek.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę umyj i przekrój wzdłuż na dwie, a następnie na cztery części. Każdą ćwiartkę poszatkuj na małe kawałki – nie muszą to być paseczki, jak w przypadku kapusty kiszonej.
  2. W osobnej misce wymieszaj sól morską z 2,5 l wody, a następnie dodaj do kapusty. Dociśnij talerzykiem i obciążeniem (np. opakowaniem soli), aby cała kapusta była zanurzona w wodzie.
  3. Odstaw na godzinę, a w tym czasie przygotuj pastę do kimchi.
  4. 200 ml wody zagotuj w rondelku razem z mąką ryżową oraz brązowym cukrem. Gotuj, aż masa zmieni się w gęsty kleik. Odstaw do wystudzenia.
  5. Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekaj, a następnie rozdrobnij w malakserze lub blenderze – musi powstać pasta.
  6. Dodaj do przestudzonego “kleiku” razem z sosem sojowym, papryką oraz szczyptą soli. Całość bardzo dobrze wymieszaj.
  7. Kapustę odsącz z zalewy i bardzo dobrze odciśnij.
  8. Przełóż do dużej miski, a następnie dodaj pastę kimchi. Ubierz rękawiczki i dokładnie natrzyj kapustę pastą.
  9. Następnie przełóż całość do słoika albo pojemnika, szczelnie zamknij i odstaw na ok. 2-5 dni.
  10. Kiedy kapusta będzie miała kwaskowaty smak, przełóż do lodówki i sięgaj, kiedy chcesz.

przetwory z kapusty kimchi
fot. Przetwory z kapusty: kimchi/Adobe Stock, sveta_zarzamora

Czytaj także:
Pyszne buraczki na zimę
Przetwory z bobu
Ogórki po kozacku