przetwory z zielonych pomidorów fot. Adobe Stock, Iryna Melnyk

Co zrobić z zielonych pomidorów? Aromatyczne pomysły na przetwory z zielonych pomidorów

Przetwory z zielonych pomidorów to pyszny pomysł na wykorzystanie tych delikatnych w smaku warzyw. Możesz przygotować z nich klasyczne kiszonki, zrobić marynatę lub przerobić pomidory na aromatyczny dżem. Wybierz przepis, na który masz największą ochotę lub przygotuj większą ilość słoików na zimę.
/ 03.10.2022 05:45
przetwory z zielonych pomidorów fot. Adobe Stock, Iryna Melnyk

Znasz sposoby na przetwory z zielonych pomidorów? Jeśli nie, koniecznie wypróbuj te proste i zaskakujące zarazem przepisy. Zielone pomidory to bogactwo witamin i idealny pomysł na zimowe zapasy. Przygotujesz z nich sałatkę, kiszonki albo... dżem. Zobacz, jak zrobić perfekcyjne zielone pomidory na zimę.

Spis treści:

  1. Kiszone zielone pomidory
  2. Dżem z zielonych pomidorów
  3. Marynowane zielone pomidory

Przetwory z zielonych pomidorów: kiszone zielone pomidory

Kiszone pomidory to pyszna przekąska, do wykorzystania jako obiadowy dodatek albo lekka sałatka na lunch. Przygotujesz je raz-dwa.

Składniki:

  • 2,5 kg zielonych pomidorów,
  • ok. 1,5 l wody,
  • 2 łyżki soli do przetworów,
  • do każdego słoika: kawałek chrzanu, 2 ząbki czosnku, gałązka koperku.

Sposób przygotowania:

  1. Do wyparzonych, suchych słoików włóż chrzan, czosnek oraz koper.
  2. Pomidory umyj, osusz i pokrój na kawałki, a następnie ciasno ułóż w słoikach.
  3. Przygotuj zalewę, gotując wodę z solą. Sól musi się całkowicie rozpuścić.
  4. Gorącą zalewę (solaninę) rozlej do słoików. zakręć i postaw słoiki dnem do góry, aby się zapasteryzowały.

przetwory z zielonych pomidorów kiszone zielone pomidory
fot. Przetwory z zielonych pomidorów: kiszone pomidory/Adobe Stock, Елена Захарова

Dżem z zielonych pomidorów

Przetwory z pomidorów to także aromatyczne i aksamitne dżemy, które możesz jeść na słodko lub słono. Najlepiej wybieraj dojrzałe odmiany pomidorów - będą bardziej miękkie, dzięki czemu dżem będzie kremowy, ty zrobisz go w kilka chwil.

Składniki:

  • 1 kg zielonych pomidorów,
  • 350 g cukru,
  • sok i skórka z dwóch cytryn.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory umyj, osusz i pokrój na ćwiartki. Wrzuć do rondelka i zasyp cukrem.
  2. Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści, a warzywa rozpadną i puszczą soki.
  3. Gotuj ok. 15-20 minut, a następnie lekko wystudź i przetrzyj pomidory przez sito.
  4. Uzyskaną pulpę jeszcze raz zagotuj razem ze skórką oraz sokiem z cytryny.
  5. Gorący dżem przełóż do słoików i pasteryzuj przez 10-15 minut.

przetwory z zielonych pomidorów dżem z zielonych pomidorów
fot. Przetwory z zielonych pomidorów: dżem/Adobe Stock, agenturfotografin

Przetwory z zielonych pomidorów: marynowane zielone pomidory

Marynowanie to pyszny pomysł na wykorzystanie zielonych pomidorów. Świetnie smakują jako sałatka do obiadu albo samodzielna przekąska. Chrup na zdrowie prosto ze słoika.

Składniki:

  • 1 kg twardych zielonych pomidorów,
  • duża cebula,
  • łyżka soli,
  • mała papryczka chili (opcjonalnie),
  • czubata łyżka soli,
  • 250 ml octu 10%,
  • litr wody,
  • 100 g cukru,
  • kilka listków laurowych,
  • kilka ziarenek pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Umyte i osuszone pomidory pokrój na połówki. Cebulę pokrój w piórka.
  2. Przełóż warzywa do słoika, wypełniając go do 3/4 objętości. Opcjonalnie dodaj też papryczki chili.
  3. Przygotuj zalewę. Do rondelka wlej wodę i rozpuść w niej sól oraz cukier.
  4. Dodaj przyprawy i ocet, a następnie całość zagotuj.
  5. Gorącą zalewę wlej do słoika, zakręć i pasteryzuj ok. 15 minut.

przetwory z zielonych pomidorów marynowane zielone pomidory
fot. Przetwory z zielonych pomidorów: marynowane pomidory/Adobe Stock, Oksana

Zobacz także inne pomysły na przetwory:

Kiszone brokuły to pomysł na nietypowe przetwory. Zobacz nasz prosty przepis
Kiszone brokuły to pomysł na nietypowe przetwory. Zobacz nasz prosty przepis
Do kiszenia brokułów możesz wykorzystać nie tylko różyczki tego warzywa, ale również łodygi, a nawet listki. Słoiki możesz zapasteryzować, a potem przechowywać kiszone brokuły w chłodnym miejscu przez około 12 miesięcy. Pominięcie pasteryzacji pozwoli zachować więcej składników odżywczych, ale takie brokuły trzeba przechowywać w lodówce.
Przygotuj doskonałe przetwory z kapusty na jesień i zimę
Przygotuj doskonałe przetwory z kapusty na jesień i zimę
Jeśli chcesz przygotować przetwory z kapusty, ale nie wiesz, od czego zacząć, postaw na tradycyjne kiszonki albo... sięgnij po egzotykę prosto z Azji! Kapusta to świetny materiał na surówki do słoików — z dodatkiem takich warzyw, jak marchewka czy papryka zmienia się w prawdziwą bombę witaminową. Zobacz nasze propozycje na przetwory z kapusty.
Jak zrobić przetwory z mięsa w słoikach? 3 pyszne przepisy
Jak zrobić przetwory z mięsa w słoikach? 3 pyszne przepisy
Jak zrobić przetwory z mięsa w słoikach? To łatwiejsze, niż myślisz. Dobrze jednak, jeśli masz w domu maszynkę do mielenia mięsa - czasem poradzi sobie blender, jednak nie w każdym przypadku. Przetwory mięsne doskonale smakują na kanapkach i ciepłych tostach. Jak przygotować mięsa do słoików?
Pyszne przetwory z żółtych pomidorów - wypróbuj je wszystkie
Pyszne przetwory z żółtych pomidorów - wypróbuj je wszystkie
Znasz przetwory z żółtych pomidorów? Te czerwone możesz wykorzystać do przygotowania ketchupu oraz soków, ale idealnie sprawdzą się również żółte odmiany. Wystarczy kilka prostych kroków, a zamkniesz w słoikach prawdziwy smak lata. Zobacz, jak przygotować przetwory z żółtych pomidorów - na zimę i nie tylko.
Najlepsze pomysły na przetwory z papryki
Najlepsze pomysły na przetwory z papryki
Idealne przetwory z papryki sprawdzają się jako uzupełnienie dań obiadowych, ale także jako pyszny dodatek do kanapek, słonych gofrów czy naleśników. Jeśli chcesz przygotować aromatyczne przetwory, sięgnij po paprykę konserwową, gęste pasty oraz marynatę do mięs lub potraw wegetariańskich.
Bób kiszony, a może w zalewie octowej? Pomysły na przetwory z bobu
Bób kiszony, a może w zalewie octowej? Pomysły na przetwory z bobu
Przetwory z bobu to prawdziwa gratka, choć nieczęsto po nie sięgamy. Tymczasem to świetny sposób, aby zachować smak bobu na dłużej i cieszyć się nim nie tylko w sezonie letnim, ale także jesienią oraz zimą. Zobacz, jak możesz zrobić pyszne przetwory z bobu i wyciągnąć je z szafki o każdej porze roku.
Patisony marynowane - prosty przepis na pyszne przetwory
Patisony marynowane - prosty przepis na pyszne przetwory
Patisony marynowane są naprawdę łatwe w przygotowaniu - wybierz jak najmniejsze okazy, żeby bez problemu zmieściły się do słoików.
Buraczki z papryką i cebulą na zimę. Zobacz przepis na przetwory
Buraczki z papryką i cebulą na zimę. Zobacz przepis na przetwory
Buraczki z papryką świetnie smakują w ostrzejszej wersji - nie żałuj przypraw i czosnku. Podkręć ich smak chili! Jeśli wolisz łagodniejszą wersję, pomiń ten składnik.