Znasz sposoby na przetwory z zielonych pomidorów? Jeśli nie, koniecznie wypróbuj te proste i zaskakujące zarazem przepisy. Zielone pomidory to bogactwo witamin i idealny pomysł na zimowe zapasy. Przygotujesz z nich sałatkę, kiszonki albo... dżem. Zobacz, jak zrobić perfekcyjne zielone pomidory na zimę.
Spis treści:
Przetwory z zielonych pomidorów: kiszone zielone pomidory
Kiszone pomidory to pyszna przekąska, do wykorzystania jako obiadowy dodatek albo lekka sałatka na lunch. Przygotujesz je raz-dwa.
Składniki:
- 2,5 kg zielonych pomidorów,
- ok. 1,5 l wody,
- 2 łyżki soli do przetworów,
- do każdego słoika: kawałek chrzanu, 2 ząbki czosnku, gałązka koperku.
Sposób przygotowania:
- Do wyparzonych, suchych słoików włóż chrzan, czosnek oraz koper.
- Pomidory umyj, osusz i pokrój na kawałki, a następnie ciasno ułóż w słoikach.
- Przygotuj zalewę, gotując wodę z solą. Sól musi się całkowicie rozpuścić.
- Gorącą zalewę (solaninę) rozlej do słoików. zakręć i postaw słoiki dnem do góry, aby się zapasteryzowały.
fot. Przetwory z zielonych pomidorów: kiszone pomidory/Adobe Stock, Елена Захарова
Dżem z zielonych pomidorów
Przetwory z pomidorów to także aromatyczne i aksamitne dżemy, które możesz jeść na słodko lub słono. Najlepiej wybieraj dojrzałe odmiany pomidorów - będą bardziej miękkie, dzięki czemu dżem będzie kremowy, ty zrobisz go w kilka chwil.
Składniki:
- 1 kg zielonych pomidorów,
- 350 g cukru,
- sok i skórka z dwóch cytryn.
Sposób przygotowania:
- Pomidory umyj, osusz i pokrój na ćwiartki. Wrzuć do rondelka i zasyp cukrem.
- Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści, a warzywa rozpadną i puszczą soki.
- Gotuj ok. 15-20 minut, a następnie lekko wystudź i przetrzyj pomidory przez sito.
- Uzyskaną pulpę jeszcze raz zagotuj razem ze skórką oraz sokiem z cytryny.
- Gorący dżem przełóż do słoików i pasteryzuj przez 10-15 minut.
fot. Przetwory z zielonych pomidorów: dżem/Adobe Stock, agenturfotografin
Przetwory z zielonych pomidorów: marynowane zielone pomidory
Marynowanie to pyszny pomysł na wykorzystanie zielonych pomidorów. Świetnie smakują jako sałatka do obiadu albo samodzielna przekąska. Chrup na zdrowie prosto ze słoika.
Składniki:
- 1 kg twardych zielonych pomidorów,
- duża cebula,
- łyżka soli,
- mała papryczka chili (opcjonalnie),
- czubata łyżka soli,
- 250 ml octu 10%,
- litr wody,
- 100 g cukru,
- kilka listków laurowych,
- kilka ziarenek pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Umyte i osuszone pomidory pokrój na połówki. Cebulę pokrój w piórka.
- Przełóż warzywa do słoika, wypełniając go do 3/4 objętości. Opcjonalnie dodaj też papryczki chili.
- Przygotuj zalewę. Do rondelka wlej wodę i rozpuść w niej sól oraz cukier.
- Dodaj przyprawy i ocet, a następnie całość zagotuj.
- Gorącą zalewę wlej do słoika, zakręć i pasteryzuj ok. 15 minut.
fot. Przetwory z zielonych pomidorów: marynowane pomidory/Adobe Stock, Oksana
Zobacz także inne pomysły na przetwory: