Przetwory z derenia pysznie smakują w połączeniu ze słodkim pieczywem lub deserami. Owoce derenia mają w sobie mnóstwo witamin i minerałów, dzięki czemu wspierają odporność i chronią przed sezonowymi infekcjami. Możesz je wykorzystać do przygotowania słodko-kwaśnej konfitury z derenia, syropów oraz nalewek. Do czego jeszcze wykorzystać dereń jadalny?
Spis treści:
Dżem z derenia
Domowe przetwory to przede wszystkim pyszne dżemy. Do ich przygotowania najlepiej wybierać dojrzałe owoce derenia, a przed ich przerobieniem warto dodatkowo je wyparzyć.
Składniki:
- kilogram owoców derenia jadalnego,
- 400 g drobnego cukru (lub mniej, jeśli wolisz mniej słodkie przetwory).
Sposób przygotowania:
- Owoce derenia umyj, a następnie przetrzyj przez gęste sito, aby pozbyć się pestek. Uzyskaną pulpę przełóż do rondelka.
- Zasyp cukrem i zagotuj, a następnie zmniejsz ogień do minimum. Podgrzewaj, aż cukier dobrze się rozpuści, a masa zgęstnieje i stanie się bardziej jednolita.
- Jeśli chcesz, aby gotowy dżem był bardziej gęsty i sprężysty, możesz dodać do masy pektyny i zagotować jeszcze raz całość.
- Przełóż do wyparzonych, suchych słoików i szczelnie zakręć, a następnie postaw słoiki "na głowach". Dzięki temu nie musisz ich pasteryzować.
fot. Dereń przetwory: dżem z derenia/Adobe Stock, Maria
Kompot z derenia
Lekko kwaskowaty kompot lub sok z derenia to idealny napój, zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno. Zawiera dużo witaminy C, a dodatkowo pomaga walczyć z takimi chorobami, jak anemia. Warto więc włączyć go do codziennej diety.
Składniki:
- 1 kg owoców derenia,
- 200 g cukru,
- 750 ml wody.
Sposób przygotowania:
- Umyte owoce umieść w słoiku.
- Wodę z cukrem zagotuj w rondelku. Doprowadź do wrzenia i gotuj, aż powstanie gęsty syrop.
- Tak przygotowaną mieszanką zalej owoce i szczelnie zamknij słoik. Zapasteryzuj lub postaw do góry dnem, aby zakrętka mocno się zassała.
- Do kompotu możesz dodać też inne owoce, np. gruszki.
fot. Dereń przetwory: kompot z derenia/Adobe Stock, Anzhela
Nalewka z derenia
Dereniówka, czyli nalewka z derenia, nie jest najłatwiejsza w przygotowaniu, jednak jej smak jest tego wart. Ten jesienny trunek ma intensywnie czerwony kolor i świetnie pasuje do słodkich wypieków.
Składniki:
- 4 kg owoców dojrzałego derenia,
- 1,5 kg cukru,
- 2 l wódki,
- 2 l spirytusu.
Sposób przygotowania:
- Umyte owoce przełóż do miski i lekko zgniataj, aż puszczą jak najwięcej soku.
- Następnie przełóż do słoja i zalej mieszanką wódki oraz spirytusu.
- Zamknij słój, potrząśnij nim lekko, aby składniki w środku się wymieszały, a następnie odstaw na ok. miesiąc w ciepłe miejsce. W tym czasie owoce puszczą sok, a smaki się połączą.
- Następnie odcedź i przelej alkohol do osobnego naczynia. W słoiku zostaw tylko owoce.
- Dodaj cukier i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści. Przykryj słój ściereczką i odstaw na ok. tydzień.
- Naczynie z alkoholem szczelnie zamknij i odstaw.
- Po kolejnym tygodniu owoce przecedź i przeciśnij przez sito, a uzyskaną mieszankę połącz z alkoholem. Zamknij słój i odstaw na kolejny tydzień.
- Po tym czasie możesz sklarować nalewkę, przelać ją do butelek, zakorkować i odstawić w ciemne miejsce na minimum 6 miesięcy.
fot. Dereń przetwory: nalewka dereniówka/Adobe Stock, Pixel-Shot
Zobacz także inne pomysły na owocowe przetwory: