Aromatyczne przetwory z dyni na słodko to pyszna, jesienno-zimowa przekąska. Możesz zamknąć ten łagodny smak w słoikach i cieszyć się nim, kiedy tylko chcesz. Zobacz przepisy na najlepsze słodkie przetwory z dyni.
Spis treści:
Przetwory z dyni na słodko: dżem dyniowy z pomarańczą
Dynia uwielbia towarzystwo pomarańczy. Do dżemu możesz wykorzystać skórkę oraz sok z owocu.
Składniki:
- kilogram dyni Hokkaido po wydrążeniu miąższu i pestek,
- 3 pomarańcze,
- 250 g cukru.
Sposób przygotowania:
- Dynię pokrój w kawałki (odmiany Hokkaido nie musisz obierać). Przełóż do rondelka.
- Z pomarańczy zetrzyj skórkę i wyciśnij dokładnie sok. Przelej ¾ do rondelka.
- Zasyp cukrem, a następnie zagotuj.
- Duś dynię z sokiem na wolnym ogniu, aż w całości się rozpadnie. Uważaj, aby jej nie przypalić.
- Następnie dodaj resztę soku oraz skórkę pomarańczową.
- Dobrze zamieszaj, aby składniki się połączyły, a następnie przełóż do wyparzonych słoików i zapasteryzuj.
fot. Przetwory z dyni na słodko: dżem/Adobe Stock, Lena
Przetwory z dyni na słodko: sok z dyni i jabłek
Sok dyniowy sprawdzi się jako dodatek do herbaty lub samodzielny, pyszny napój. Z dodatkiem jabłka zyska wyrazisty, lekko kwaśny smak. Możesz go podawać na ciepło i zimno.
Składniki:
- 500 g dyni po wydrążeniu miąższu i pestek,
- 4 jabłka,
- 500 ml wody.
Sposób przygotowania:
- Obraną dynię oraz jabłka zetrzyj na grubych oczkach i przełóż do rondelka.
- Zalej wodą i zagotuj, a następnie zmniejsz ogień.
- Gotuj na bardzo małym ogniu przez ok. godzinę, a następnie przecedź dokładnie.
- Przelej do wyparzonych, czystych słoików, zakręć i zapasteryzuj.
fot. Przetwory z dyni na słodko: sok z dyni i jabłek/Adobe Stock, FomaA
Przetwory z dyni na słodko: dynia karmelizowana
Karmelizowana dynia to pyszny dodatek do naleśników, gofrów albo gorących, chrupiących tostów. Przygotujesz ją w kilka chwil.
Składniki:
- 500 g obranej dyni bez miąższu i pestek,
- 200 g cukru,
- mała pomarańcza,
- cytryna,
- pół łyżki cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Obraną dynię pokrój w kostkę i przełóż do rondelka. Z cytryny i pomarańczy wyciśnij sok.
- Z pomarańczy dodatkowo zetrzyj skórkę.
- Wszystko dodaj do rondelka i delikatnie podgrzewaj, aby składniki się podprażyły.
- Gotuj przez ok. 10 minut, cały czas mieszając.
- Kiedy dynia się zeszkli i lekko zmięknie, dodaj cukier i praż jeszcze przez 10 minut.
- Uważaj, aby cukier się nie przypalił – musi się zmienić w karmel. Pod koniec dodaj cynamon.
- Kiedy cukier się skarmelizuje i dokładnie pokryje wszystkie kawałki dyni, przełóż całość do wyparzonych słoików i zapasteryzuj.
fot. Przetwory z dyni na słodko: dynia karmelizowana/Adobe Stock, shustrilka
Dynia marynowana na słodko
Marynowana dynia na słodko to pyszna, jesienna przekąska. Możesz dodawać ją do słodkich potraw lub jeść samodzielnie.
Składniki:
- 600 g obranej dyni bez miąższu,
- 200 ml octu,
- 100 g cukru,
- 750 ml wody,
- łyżka cynamonu,
- kilka gwiazdek anyżu,
- listek laurowy.
Sposób przygotowania:
- Dynię pokrój w kostkę i ułóż ciasno w słoikach. Następnie do każdego z nich włóż listek laurowy i 2 gwiazdki anyżu.
- Przygotuj zalewę. W garnku zagotuj ocet, wodę, cynamon oraz cukier. Gotuj ok. 15 minut, a następnie rozlej do słoików.
- Szczelnie zakręć i zapasteryzuj.
fot. Przetwory z dyni na słodko: marynowana dynia/Adobe Stock, Arkadiusz Fajer
Zobacz także inne przepisy na przetwory z dyni: