Jesienne przetwory idealne na chłodne popołudnia: dżemy, sałatki i cytryny w syropie

jesienne przetwory fot. Adobe Stock, Svetlana Kolpakova
Aromatyczne jesienne przetwory rozgrzewają w chłodne dni i pozwalają zachować smak lata na dłużej. Do ich przygotowania wykorzystaj dynię, patisony, a także dwie jesienne królowe wśród owoców - jabłka i śliwki. Zobacz przepisy na pyszne dżemy, powidła oraz... cytryny w syropie, idealne do herbaty.
/ 31.08.2022 05:51
jesienne przetwory fot. Adobe Stock, Svetlana Kolpakova

Jesień to zdecydowanie czas przetworów. Domowe przygotowywanie słoików dla niektórych jest doskonałym sposobem na relaks. Jesienne przetwory to nie tylko marynowane grzyby. To także aromatyczne dżemy i warzywna sałatki, idealne do jesienno-zimowych obiadów. Co warto przygotować w oczekiwaniu na chłodne dni?

Spis treści:

  1. Dżem z dyni
  2. Powidła śliwkowe z czekoladą
  3. Cytryny w syropie
  4. Jesienny dżem jabłkowy
  5. Sałatki do słoika

Jesienne przetwory: dżem z dyni

Dynia zdecydowanie króluje w kuchni, jeśli chodzi o jesienne potrawy i przetwory. Możesz przygotować z niej rozgrzewające zupy albo  przygotować także domowe dżemy i przekąski na słodko.

Składniki:

  • 2 kg dyni,
  • 500 g drobnego cukru,
  • 4 łyżki żel-fixu lub agaru,
  • 100 ml gorącej wody,
  • 2 łyżki soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię umyj, obierz i wydrąż pestki. Pokrój w kostkę i przełóż do rondelka.
  2. Zasyp cukrem i gotuj na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając. Możesz dodać odrobinę wody, aby dynia się nie przypaliła.
  3. Kiedy dynia zmięknie, dodaj sok z cytryny i duś pod przykryciem ok. 20 minut.
  4. W osobnym rondelku zagotuj wodę, a następnie rozpuść w niej żel-fix lub agar.
  5. Dodaj do rondelka z dynią, dokładnie wymieszaj, jeszcze raz zagotuj i przełóż do słoików.
  6. Szczelnie zamknij i zapasteryzuj.
  7. Opcjonalnie możesz do dżemu dodać także korzenne przyprawy, np. cynamon lub gwiazdki anyżu.

jesienne przetwory dżem z dynifot. Jesienne przetwory: dżem z dyni/Adobe Stock, tbralnina

Jesienne przetwory: powidła śliwkowe z czekoladą

Możesz przygotować też przetwory z dodatkiem słodkiej lub gorzkiej czekolady. Jesień to idealny moment na takie połączenia. Gorące kakao, dobra książka i grzanka z tymi powidłami - tego właśnie potrzebujesz w chłodne dni.

Składniki:

  • 2 kg śliwek,
  • 0,5 kg cukru,
  • 100 g czekolady,
  • 3-4 łyżki kakao.

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki dokładnie umyj, wypestkuj i pokrój na kawałki.
  2. Przełóż je na patelnię albo rondelek z grubym dnem i smaż na bardzo małym ogniu, aż wszystkie owoce się rozpadną. Może to trwać ok. 4 godziny.
  3. Po tym czasie dodaj cukier, czekoladę podzieloną na kostki oraz kakao.
  4. Wymieszaj całość, jeszcze chwile pogotuj, a następnie rozłóż dżem do wyparzonych słoików i zapasteryzuj.

jesienne przetwory powidła śliwkowe z czekoladąfot. Jesienne przetwory: powidła śliwkowe/Adobe Stock, Elenglush

Jesienne przetwory: cytryny w syropie

Domowe jesienne przetwory to nie tylko dżemy i sałatki. To także pyszne dodatki do herbat i dań mięsnych. Cytryny w syropie to prawdziwe bogactwo witamin oraz naturalny obrońca odporności, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym.

Składniki:

  • 4 cytryny + 2 na sok,
  • 250 ml wody,
  • 250 g cukru,
  • kawałek imbiru (ok. 3 cm).

Sposób przygotowania:

  1. Cytryny sparz, opłucz i wyszoruj dokładnie skórkę czystą szczoteczką. Z dwóch wyciśnij sok, a resztę pokrój w grubsze plasterki.
  2. Przełóż do wyparzonych słoików.
  3. W rondelku zagotuj wodę z cukrem, sokiem z cytryny oraz startym na bardzo drobnych oczkach imbirem.
  4. Gotuj kilkanaście minut, aż całość lekko zgęstnieje i będzie mieć konsystencję syropu.
  5. Odstaw z ognia, a kiedy przestygnie, rozlej do słoików.
  6. Szczelnie zakręć, zapasteryzuj i przechowuj w suchym miejscu. Po otwarciu trzymaj w lodówce.

jesienne przetwory cytryny w syropiefot. Jesienne przetwory: cytryny w syropie/Adobe Stock, Peredniankina

Jesienne przetwory: jesienny dżem jabłkowy

Jabłka to prawdziwe owoce jesieni. Przygotowujemy z nich ciasta, placuszki, dodajemy do cynamonowych owsianek, a także... przygotowujemy dżemy z korzennymi przyprawami.

Składniki:

  • 3,5 kg jabłek,
  • 30 ml soku z cytryny,
  • 200 ml wody,
  • 300 g cukru,
  • 6 gwiazdek anyżu,
  • łyżka cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyj, obierz i usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój w kostkę.
  2. Przełóż do patelni lub garnka z grubym dnem. Zalej sokiem z cytryny i podsmażaj na małym ogniu, cały czas mieszając.
  3. Stopniowo dodawaj po kilka łyżek wody, aby jabłka się nie przypaliły. Nie musisz dodawać całej wody podanej w przepisie - znajdź konsystencję dżemu, która będzie ci odpowiadać.
  4. Kiedy jabłka się rozpadną, dodaj cukier i dokładnie mieszaj, aby się rozpuścił.
  5. Dodaj cynamon i gwiazdki anyżu.
  6. Smaż jeszcze kilkanaście minut, aż woda lekko odparuje, a masa będzie mieć konsystencję dżemu.
  7. Pod koniec wyjmij gwiazdki anyżu i przełóż gotowy dżem do wyparzonych słoików.

jesienne przetwory dżem jabłkowyfot. Jesienne przetwory: dżem jabłkowy/Adobe Stock, O.B.

Jesienne przetwory: sałatki do słoika

Jeśli chcesz przygotować warzywne jesienne przetwory i zamknąć w słoikach smak lata, możesz wykorzystać dowolne produkty. Niemal wszystkie nadają się do kiszenia. Możesz wykorzystać kapustę pekińską, zrobić klasyczne kiszonki, sięgnąć po kiszone patisony albo orientalne kimchi.

Jeśli chcesz przygotować kiszone warzywa albo lekko kwaśną zimową sałatkę warzywną, ułóż dowolne produkty w słoikach, a następnie przygotuj solankę. Na każdy litr wody przypada czubata łyżka soli. Przygotuj tyle, ile potrzebujesz, zalej warzywa, a następnie dobrze je obciąż.

Możesz także zamarynować warzywa w mieszance wody i octu. W ten sposób przygotujesz pyszny dodatek do obiadu oraz imprezową przekąskę. Owoce jesieni to nie tylko dynia czy patisony. To także szereg innych warzyw i owoców.

jesienne przetwory sałatki do słoików na zimęfot. Jesienne przetwory: sałatki na zimę/Adobe Stock, Sa Scha

Zobacz także inne pomysły na jesienne przetwory:

Kiszone brokuły to pomysł na nietypowe przetwory. Zobacz nasz prosty przepis
Kiszone brokuły to pomysł na nietypowe przetwory. Zobacz nasz prosty przepis
Do kiszenia brokułów możesz wykorzystać nie tylko różyczki tego warzywa, ale również łodygi, a nawet listki. Słoiki możesz zapasteryzować, a potem przechowywać kiszone brokuły w chłodnym miejscu przez około 12 miesięcy. Pominięcie pasteryzacji pozwoli zachować więcej składników odżywczych, ale takie brokuły trzeba przechowywać w lodówce.
Nie lubisz pilnować przetworów? Mamy dla ciebie przepis na powidła ze śliwek bez mieszania
Nie lubisz pilnować przetworów? Mamy dla ciebie przepis na powidła ze śliwek bez mieszania
Szukasz sposobu na powidła ze śliwek bez mieszania? Nie lubisz pilnować, aby przetwory się nie przypaliły? To propozycja w sam raz dla ciebie. Ten przepis wymaga od ciebie zamieszania powideł tylko raz - na sam koniec. Wcześniej nic nie musisz robić, wystarczy, że pozwolisz swoim powidłom bardzo powoli się smażyć.
Jak przygotować pyszny dżem z aronii i śliwek?
Jak przygotować pyszny dżem z aronii i śliwek?
Dżem z aronii i śliwek to pyszna, rozgrzewająca propozycja na lekkie i słodkie śniadania lub przekąski. Idealnie pasuje do ciepłych i chrupiących tostów, a także sprawdza się jako dodatek do naleśników, placuszków owocowych lub... lodów! Zobacz, jak zrobić pyszny dżem śliwkowo-aroniowy.
Papryka marynowana z miodem: słodko-kwaśna przekąska ze słoika
Papryka marynowana z miodem: słodko-kwaśna przekąska ze słoika
Papryka marynowana z miodem to świetny pomysł na jesienno-zimowe przetwory z papryki, które będą nieoczywiste i zaskoczą swoim smakiem wszystkich. Słodko-kwaśny smak sprawdzi się jako samodzielna przekąska, imprezowy dodatek na stół albo uzupełnienie mięsnego obiadu. Zobacz przepis na paprykę marynowaną z miodem.
Orzeźwiający, słodko-kwaśny dżem z białej porzeczki
Orzeźwiający, słodko-kwaśny dżem z białej porzeczki
Dżem z białej porzeczki ma wyrazisty, słodko-kwaśny smak. To orzeźwiający dodatek do naleśników, gofrów i kanapek, ale także ciast czy lodów. Jego wykonanie jest bardzo proste, dzięki czemu możesz przygotować kilka lub kilkanaście słoików na jesień i zimę. Zobacz, jak przygotować dżem z białych porzeczek.
Dżem z arbuza jest słodki i pyszny. Ten przepis to hit lata
Dżem z arbuza jest słodki i pyszny. Ten przepis to hit lata
Dżem z arbuza to świetny dodatek do naleśników, gofrów, pancakes'ów i wszelkich placków. Przygotuj go latem, gdy trwa szczyt sezonu na ten owoc, aby wydobyć z arbuza prawdziwą głębię smaku. Do przygotowania dżemu z arbuza wykorzystaj również prawdziwą laskę wanilii albo cukier wanilinowy, dla ciekawego przełamania aromatów.
Gąski w occie - pyszny przepis na marynowane prośnianki
Gąski w occie - pyszny przepis na marynowane prośnianki
Gąski w occie będą doskonałym dodatkiem do pieczonych mięs i pasztetów. Aby je przygotować potrzebujesz oliwy, octu winnego i kilku przypraw - liści laurowych, tymianku i rozmarynu.
Patisony marynowane - prosty przepis na pyszne przetwory
Patisony marynowane - prosty przepis na pyszne przetwory
Patisony marynowane są naprawdę łatwe w przygotowaniu - wybierz jak najmniejsze okazy, żeby bez problemu zmieściły się do słoików.
Konfitura z czereśni - przepis na apetyczne przetwory
Konfitura z czereśni - przepis na apetyczne przetwory
Konfitura z czereśni to tylko 3 składniki w odpowiednich proporcjach: dodaj czereśnie, cukier i sok z cytryny. Jeśli masz ochotę, użyj również kardamonu i cynamonu.
Rydze marynowane - przepis na rydze w occie
Rydze marynowane - przepis na rydze w occie
Rydze marynowane w zalewie octowej to smaczna zakąska, która najlepiej smakuje zimą. Do marynowania najlepsze będą małe grzybki. Przed marynowaniem ugotuj rydze, a następnie odcedź i przelej chłodną wodą.
Buraczki z papryką i cebulą na zimę. Zobacz przepis na przetwory
Buraczki z papryką i cebulą na zimę. Zobacz przepis na przetwory
Buraczki z papryką świetnie smakują w ostrzejszej wersji - nie żałuj przypraw i czosnku. Podkręć ich smak chili! Jeśli wolisz łagodniejszą wersję, pomiń ten składnik.
Dżem z jeżyn - sprawdzony przepis na przetwory
Dżem z jeżyn - sprawdzony przepis na przetwory
Podstawowy przepis na dżem z jeżyn to same owoce i cukier. Jeśli nie masz dużo czasu, możesz przygotowanie rozłożyć na kilka dni, codziennie smażąc dżem z jeżyn po kilka godzin.

Redakcja poleca

REKLAMA