Co zrobić z ogórków szklarniowych? Możesz wykorzystać je jako dodatek do kanapek oraz składnik sałatek. Świetnie sprawdzają się także w mizerii oraz… w przetworach. Możesz zapakować je do słoików i sięgać zawsze, kiedy masz ochotę.
Spis treści:
- Sałatka szwedzka z ogórków szklarniowych
- Ogórki szklarniowe do słoików
- Sałatka z ogórkami szklarniowymi
Co zrobić z ogórków szklarniowych: sałatka szwedzka
Tak przygotowane ogórki szklarniowe w octowej zalewie nazywane są sałatką szwedzką. Świetnie sprawdzają się podczas rodzinnych spotkań, a także jako dodatek do obiadu.
Składniki:
- 2 kg ogórków szklarniowych,
- 200 g marchewek,
- 2.9 l wody,
- 150 g soli,
- 500 ml octu spirytusowego,
- 400 g cukru,
- 2 łyżeczki gorczycy w ziarenkach,
- kilkanaście ziarenek ziela angielskiego,
- kilka listków laurowych,
- kilkanaście ziaren czarnego pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Ogórki bardzo dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, a następnie pokrój w cienkie plasterki. Odetnij też końcówki. Nie obieraj.
- W dużej misce rozpuść sól w dwóch litrach wody (resztę zostaw do zalewy), a następnie dodaj pokrojone ogórki. Wymieszaj i odstaw na ok. 2.5 godziny. Bardzo cienkie plasterki wystarczy moczyć ok. 1.5 godziny.
- Po tym czasie odlej wodę, a ogórki zostaw w misce.
- Marchewkę umyj, obierz i pokrój w plasterki. Następnie równo rozłóż w wyparzonych, suchych słoikach (powinno wyjść ich ok. 5-7).
- Następnie w każdym słoiku umieść przyprawy, a następnie ogórki. Układaj je tak, aby zajęły maksymalnie ¾ wysokości słoika.
- Przygotuj zalewę: w pozostałej wodzie rozpuść cukier, zagotuj i mieszaj, aż całość dobrze się połączy i powstanie syrop.
- Następnie dodaj ocet i ponownie zagotuj.
- Gorącą zalewę rozlej do słoików i bardzo ostrożnie wymieszaj całość. W tym momencie zalewa może opaść przez rozbicie bąbelków powietrza między ogórkami.
- Dolej więc jeszcze zalewy i przemieszaj, a następnie szczelnie zakręć słoiki i zapasteryzuj.
fot. Co zrobić z ogórków szklarniowych: sałatka szwedzka/Adobe Stock, Maksim Shebeko
Co zrobić z ogórków szklarniowych: ogórki szklarniowe do słoików
Ogórki szklarniowe możesz także pokroić w słupki i włożyć do zalewy. Dzięki temu zimą szybko przygotujesz sałatki, a także zdrowe, kolorowe kanapki.
Składniki:
- ok. 2 kg ogórków szklarniowych,
- 3 l wody,
- 500 ml octu spirytusowego,
- 100 g cukru,
- 3 łyżki soli.
Dodatki do każdego słoika:
- 2 gałązki i baldachy kopru,
- 2 ząbki czosnku,
- mały kawałek chrzanu,
- listek laurowy,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- łyżeczka gorczycy w ziarenkach.
Sposób przygotowania:
- Ogórki dokładnie opłucz i pokrój w słupki. Ułóż ciasno w słoikach.
- Następnie do każdego słoika dodaj przyprawy.
- Przygotuj zalewę: rozpuść cały cukier i sól w wodzie i doprowadź do wrzenia.
- Gotuj kilka minut, a następnie dodaj ocet i ponownie zagotuj.
- Gorącą, świeżą zalewę rozlej do słoików, a następnie szczelnie je zamknij i zapasteryzuj.
fot. Co zrobić z ogórków szklarniowych: ogórki do słoików/Adobe Stock, Przemyslaw Iciak
Co zrobić z ogórków szklarniowych: sałatka z ogórkami szklarniowymi
Co zrobić z ogórków szklarniowych? Poza przetworami możesz wykorzystać je także do przygotowania pysznych i zdrowych sałatek.
Składniki:
- dowolna sałata,
- garść świeżego szpinaku,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- duży ogórek szklarniowy,
- pół szklanki ugotowanej cieciorki,
- sól i pieprz,
- łyżka majeranku,
- łyżka bazylii,
- łyżeczka soku z cytryny,
- 2 łyżki oleju roślinnego.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie warzywa umyj. Sałatę posiekaj i ułóż na talerzu lub w misce.
- Dodaj szpinak i pokrojone pomidorki koktajlowe oraz ogórka.
- Ciecierzycę możesz od razu dodać do sałatki albo wcześniej podsmażyć ją z ulubionymi przyprawami na niewielkiej ilości oleju.
- Przygotuj sos, mieszając olej, przyprawy oraz sok z cytryny. Dodaj do sałatki i całość wymieszaj.
- Dopraw solą i pieprzem według uznania.
fot. Co zrobić z ogórków szklarniowych: sałatka/Adobe Stock, anna_shepulova
Czytaj także:
Idealne ogórki po kozacku
Ogórki po żydowsku
Jak obierać ogórki?