Nie lubisz pilnować przetworów? Mamy dla ciebie przepis na powidła ze śliwek bez mieszania

Szukasz sposobu na powidła ze śliwek bez mieszania? Nie lubisz pilnować, aby przetwory się nie przypaliły? To propozycja w sam raz dla ciebie. Ten przepis wymaga od ciebie zamieszania powideł tylko raz - na sam koniec. Wcześniej nic nie musisz robić, wystarczy, że pozwolisz swoim powidłom bardzo powoli się smażyć.
/ 18.08.2022 05:15
DRUKUJ PRZEPIS
Nie lubisz pilnować przetworów? Mamy dla ciebie przepis na powidła ze śliwek bez mieszania fot. Adobe Stock, shaiith
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 5 kg śliwek,
  • kilogram cukru,
  • 2 łyżki octu spirytusowego.
Przygotowanie:

Powidła ze śliwek bez mieszania to wygodna alternatywa dla klasycznych, słodkich śliwkowych przetworów. W tym przepisie mieszanie jest niemal zabronione - może doprowadzić do przypalenia śliwek.

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki umyj, wypestkuj i pokrój na drobne kawałki.
  2. Przełóż do rondelka, zasyp cukrem i zalej octem.
  3. Przykryj i odstaw na blacie na ok. 12 godzin.
  4. Następnie zagotuj i "pyrkaj" na bardzo małym ogniu ok. 5-6 godzin. W tym czasie ani razu nie mieszaj.
  5. Kiedy powidła śliwkowe będą miały już odpowiednią konsystencję, energicznie przemieszaj i przełóż je do wyparzonych słoików. Następnie zapasteryzuj.
  6. Możesz także wcześniej zmiksować całość, aby powidła były jeszcze bardziej gładkie.

Czytaj także:
Lekkie i puszyste ciasto ze śliwkami
Nutella ze śliwek
Schab ze śliwką

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA