Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 5 kg śliwek,
- kilogram cukru,
- 2 łyżki octu spirytusowego.
Przygotowanie:
Powidła ze śliwek bez mieszania to wygodna alternatywa dla klasycznych, słodkich śliwkowych przetworów. W tym przepisie mieszanie jest niemal zabronione - może doprowadzić do przypalenia śliwek.
Sposób przygotowania:
- Śliwki umyj, wypestkuj i pokrój na drobne kawałki.
- Przełóż do rondelka, zasyp cukrem i zalej octem.
- Przykryj i odstaw na blacie na ok. 12 godzin.
- Następnie zagotuj i "pyrkaj" na bardzo małym ogniu ok. 5-6 godzin. W tym czasie ani razu nie mieszaj.
- Kiedy powidła śliwkowe będą miały już odpowiednią konsystencję, energicznie przemieszaj i przełóż je do wyparzonych słoików. Następnie zapasteryzuj.
- Możesz także wcześniej zmiksować całość, aby powidła były jeszcze bardziej gładkie.
Czytaj także:
Lekkie i puszyste ciasto ze śliwkami
Nutella ze śliwek
Schab ze śliwką