Przetwory z mirabelek na zimę to nie tylko pyszne dżemy. Jeśli chcesz, możesz w słoikach zamknąć aromatyczny kompot albo przygotować nalewkę, idealną na chłodne wieczory. Zobacz, co możesz zrobić z mirabelek, aby cieszyć się ich smakiem także poza sezonem.
Spis treści:
Przetwory z mirabelek na zimę: nalewka
Nalewka z mirabelek to pyszny napój, idealny na długie, zimowe wieczory. Świetnie sprawdza się także jako rozgrzewający dodatek do herbaty.
Składniki:
- kilogram mirabelek (najlepsze będą bardzo dojrzałe),
- ok. 220 g cukru,
- 500 ml spirytusu albo wódki,
- 250 ml wody,
- 200 ml miodu.
Sposób przygotowania:
- Mirabelki umyj pod bieżącą wodą, a następnie usuń z niej pestki.
- Przerzuć owoce do słoika, a następnie zasyp cukrem. Przykryj gazą i odstaw na ok. tydzień w ciepłe, słoneczne miejsce. Codziennie potrząsaj słojem, aby składniki dobrze się wymieszały.
- Po tygodniu wlej do słoika spirytus oraz wodę. Odstaw na kolejny tydzień.
- Następnie przelej do butelki, dodaj miód i całość dobrze wymieszaj.
- Odstaw nalewkę z mirabelek na ok. 3 miesiące, a następnie przefiltruj i zamknij szczelnie.
fot. Przetwory z mirabelek na zimę: nalewka z mirabelek/Adobe Stock, Oksana Schmidt
Przetwory z mirabelek na zimę: dżem
Przetwory z mirabelek na zimę to przede wszystkim dżemy – gęste, orzeźwiające i aromatyczne. Idealnie pasują do naleśników, gofrów oraz słodkich placuszków.
Składniki:
- kilogram mirabelek,
- 600 g drobnego cukru.
Sposób przygotowania:
- Mirabelki umyj, usuń z nich pestki, a następnie przekrój na połówki i przełóż do rondelka.
- Zasyp cukrem i zacznij gotować na minimalnym ogniu.
- Kiedy mirabelki puszczą soki, zwiększ lekko ogień i podgrzewaj je ok. 30-40 minut. Pamiętaj, aby cały czas mieszać i pilnować, żeby mirabelki się nie przypaliły.
- Na tym etapie możesz spróbować, czy dżem jest odpowiednio słodki. Jeśli nie – dosyp jeszcze trochę cukru.
- Gotowy dżem z mirabelek przełóż do słoików, szczelnie zamknij i zapasteryzuj.
fot. Przetwory z mirabelek na zimę/Adobe Stock, Patryssia
Przetwory z mirabelek na zimę: kompot
Kompot z mirabelek także możesz zamknąć w słoikach i wykorzystywać przez całą zimę. To idealny pomysł na chłodny poranek albo leniwy wieczór przed telewizorem.
Składniki:
- 2 kg mirabelek,
- 500 g cukru,
- litr wody.
Sposób przygotowania:
- Mirabelki opłucz pod bieżącą wodą, a następnie przekrój na pół i usuń z nich pestki.
- Tak przygotowane owoce rozłóż do słoików, tak, żeby wypełnić ¾ ich wysokości.
- Przygotuj syrop cukrowy, rozpuszczając cukier w wodzie i gotując przez ok. 20-30 minut.
- Gotowy syrop wlej do słoików – musi przykryć owoce, ale nie sięgać do samej góry słoika.
- Słoiki zakręć i zapasteryzuj.
fot. Przetwory z mirabelek na zimę/Adobe Stock, FOOD-micro
Czytaj także:
Dlaczego warto jeść mirabelki?
Przetwory z papierówek
Słodko-kwaśny dżem z białej porzeczki