Przetwory z mirabelek na zimę fot. Adobe Stock, Mannaïg

3 pomysły na przetwory z mirabelek na zimę. Zamknij ten smak w słoikach

Przetwory z mirabelek na zimę to idealny sposób na zachowanie słodko-kwaśnego smaku na dłużej. Sezon na mirabelki jest dość krótki, dlatego korzystaj, póki czas! Przygotuj pyszny, gęsty dżem, rozgrzewający kompot, a także smaczną nalewkę. Zobacz, jak przygotować zimowe przetwory z mirabelek.
/ 26.07.2022 05:04
Przetwory z mirabelek na zimę fot. Adobe Stock, Mannaïg

Przetwory z mirabelek na zimę to nie tylko pyszne dżemy. Jeśli chcesz, możesz w słoikach zamknąć aromatyczny kompot albo przygotować nalewkę, idealną na chłodne wieczory. Zobacz, co możesz zrobić z mirabelek, aby cieszyć się ich smakiem także poza sezonem.

Spis treści:

  1. Nalewka z mirabelek
  2. Dżem z mirabelek
  3. Kompot z mirabelek

Przetwory z mirabelek na zimę: nalewka

Nalewka z mirabelek to pyszny napój, idealny na długie, zimowe wieczory. Świetnie sprawdza się także jako rozgrzewający dodatek do herbaty.

Składniki:

  • kilogram mirabelek (najlepsze będą bardzo dojrzałe),
  • ok. 220 g cukru,
  • 500 ml spirytusu albo wódki,
  • 250 ml wody,
  • 200 ml miodu.

Sposób przygotowania:

  1. Mirabelki umyj pod bieżącą wodą, a następnie usuń z niej pestki.
  2. Przerzuć owoce do słoika, a następnie zasyp cukrem. Przykryj gazą i odstaw na ok. tydzień w ciepłe, słoneczne miejsce. Codziennie potrząsaj słojem, aby składniki dobrze się wymieszały.
  3. Po tygodniu wlej do słoika spirytus oraz wodę. Odstaw na kolejny tydzień.
  4. Następnie przelej do butelki, dodaj miód i całość dobrze wymieszaj.
  5. Odstaw nalewkę z mirabelek na ok. 3 miesiące, a następnie przefiltruj i zamknij szczelnie.

Przetwory z mirabelek na zimę nalewka z mirabelek
fot. Przetwory z mirabelek na zimę: nalewka z mirabelek/Adobe Stock, Oksana Schmidt

Przetwory z mirabelek na zimę: dżem

Przetwory z mirabelek na zimę to przede wszystkim dżemy – gęste, orzeźwiające i aromatyczne. Idealnie pasują do naleśników, gofrów oraz słodkich placuszków.

Składniki:

  • kilogram mirabelek,
  • 600 g drobnego cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Mirabelki umyj, usuń z nich pestki, a następnie przekrój na połówki i przełóż do rondelka.
  2. Zasyp cukrem i zacznij gotować na minimalnym ogniu.
  3. Kiedy mirabelki puszczą soki, zwiększ lekko ogień i podgrzewaj je ok. 30-40 minut. Pamiętaj, aby cały czas mieszać i pilnować, żeby mirabelki się nie przypaliły.
  4. Na tym etapie możesz spróbować, czy dżem jest odpowiednio słodki. Jeśli nie – dosyp jeszcze trochę cukru.
  5. Gotowy dżem z mirabelek przełóż do słoików, szczelnie zamknij i zapasteryzuj.

Przetwory z mirabelek na zimę dżem z mirabelek
fot. Przetwory z mirabelek na zimę/Adobe Stock, Patryssia

Przetwory z mirabelek na zimę: kompot

Kompot z mirabelek także możesz zamknąć w słoikach i wykorzystywać przez całą zimę. To idealny pomysł na chłodny poranek albo leniwy wieczór przed telewizorem.

Składniki:

  • 2 kg mirabelek,
  • 500 g cukru,
  • litr wody.

Sposób przygotowania:

  1. Mirabelki opłucz pod bieżącą wodą, a następnie przekrój na pół i usuń z nich pestki.
  2. Tak przygotowane owoce rozłóż do słoików, tak, żeby wypełnić ¾ ich wysokości.
  3. Przygotuj syrop cukrowy, rozpuszczając cukier w wodzie i gotując przez ok. 20-30 minut.
  4. Gotowy syrop wlej do słoików – musi przykryć owoce, ale nie sięgać do samej góry słoika.
  5. Słoiki zakręć i zapasteryzuj.

Przetwory z mirabelek na zimę kompot z mirabelek
fot. Przetwory z mirabelek na zimę/Adobe Stock, FOOD-micro

Czytaj także:
Dlaczego warto jeść mirabelki?
Przetwory z papierówek
Słodko-kwaśny dżem z białej porzeczki