Dżem z gruszek z wanilią i cynamonem - przepis

Przygotowanie dżemu z gruszek rozpocznij od zasypania owoców cukrem i odstawienia na około 8 godzin, aby gruszki puściły sok. Nie zapomnij mieszać od czasu do czasu.
Weronika Kwaśniak / 13.08.2020 06:26
DRUKUJ PRZEPIS
Dżem z gruszek z wanilią i cynamonem - przepis fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 4 kg gruszek,
  • 6 lasek wanilii lub 4 łyżeczki aromatu waniliowego,
  • 800 g cukru (najlepiej trzcinowego),
  • opcjonalnie: cynamon.
Przygotowanie:

Dżem z gruszek to pyszny dodatek do naleśników, pancakesów, a także gofrów i kanapek. Warto wzbogacić go dodatkiem wanilii i cynamonu.

  1. Gruszki dokładnie umyj i obierz.
  2. Pozbaw je gniazd nasiennych, a potem pokrój w kostkę.
  3. Włóż pokrojone owoce do dużej miski lub garnka i zasyp cukrem.
  4. Wymieszaj i odstaw na około 8 godzin. Co pewien czas mieszaj, a wtedy gruszki puszczą sok.
  5. Po upływie wyznaczonego czasu, duś gruszki na małym ogniu przez około 2 godziny. Często mieszaj, aby masa nie przypaliła się od spodu.
  6. Zdejmij z ognia i odstaw dżem z gruszek w chłodne miejsce na 24 godziny.
  7. Następnego dnia dodaj do przetworów esencję waniliową lub ziarenka i fragmenty laski wanilii. Dosyp cynamon - ilość według własnych upodobań.
  8. Gotuj, aż dżem z gruszek stanie się gęsty - przez 1,5-2 godziny.
  9. Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoiczków i pasteryzuj przez 5-6 minut.
  10. Słoiczki z dżemem z gruszek postaw do góry dnem, aż wystygną.

Zobacz więcej przepisów na przetwory:
Buraczki na zimę
Dżem z aronii
Sok pomidorowy na zimę
Śliwki w occie
Pomidory na zimę
Powidła śliwkowe
Gruszki w occie

DRUKUJ PRZEPIS