Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 4 kg gruszek,
- 6 lasek wanilii lub 4 łyżeczki aromatu waniliowego,
- 800 g cukru (najlepiej trzcinowego),
- opcjonalnie: cynamon.
Przygotowanie:
Dżem z gruszek to pyszny dodatek do naleśników, pancakesów, a także gofrów i kanapek. Warto wzbogacić go dodatkiem wanilii i cynamonu.
- Gruszki dokładnie umyj i obierz.
- Pozbaw je gniazd nasiennych, a potem pokrój w kostkę.
- Włóż pokrojone owoce do dużej miski lub garnka i zasyp cukrem.
- Wymieszaj i odstaw na około 8 godzin. Co pewien czas mieszaj, a wtedy gruszki puszczą sok.
- Po upływie wyznaczonego czasu, duś gruszki na małym ogniu przez około 2 godziny. Często mieszaj, aby masa nie przypaliła się od spodu.
- Zdejmij z ognia i odstaw dżem z gruszek w chłodne miejsce na 24 godziny.
- Następnego dnia dodaj do przetworów esencję waniliową lub ziarenka i fragmenty laski wanilii. Dosyp cynamon - ilość według własnych upodobań.
- Gotuj, aż dżem z gruszek stanie się gęsty - przez 1,5-2 godziny.
- Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoiczków i pasteryzuj przez 5-6 minut.
- Słoiczki z dżemem z gruszek postaw do góry dnem, aż wystygną.
Zobacz więcej przepisów na przetwory:
Buraczki na zimę
Dżem z aronii
Sok pomidorowy na zimę
Śliwki w occie
Pomidory na zimę
Powidła śliwkowe
Gruszki w occie