Sprawdzony przepis na dżem gruszkowy z wanilią

Dżem z gruszek zrobisz z ze słodkich odmian owoców. Sprawdzi się w szczególności jako dodatek do naleśników lub płatków owsianych.
Weronika Kwaśniak / 30.09.2015 06:26
DRUKUJ PRZEPIS
Sprawdzony przepis na dżem gruszkowy z wanilią fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

  • 4 kg gruszek
  • 6 lasek wanilii lub 4 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 800 g cukru (najlepiej trzcinowego)
Przygotowanie:
  1. Gruszki dokładnie umyj i obierz. Pozbaw je gniazd nasiennych, a potem pokrój w kosteczkę.
  2. Włóż pokrojone owoce do miski lub garnka i zasyp cukrem.
  3. Wymieszaj i odstaw na około 7 godzin. Co pewien czas mieszaj, a wtedy gruszki puszczą sok.
  4. Po upływie wyznaczonego czasu duś gruszki na małym ogniu przez około 2 godziny. Często mieszaj, aby się nie przypaliły.
  5. Zdejmij z ognia i odstaw w chłodne miejsce na 24 godziny.
  6. Następnego dnia dodaj do przetworzonych gruszek esencję waniliową lub ziarenka i fragmenty laski wanilii.
  7. Gotuj, aż stanie się gęsty - przez 1,5-2 godziny.
  8. Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoiczków i pasteryzuj przez 5-6 minut.
  9. Słoiczki postaw do góry dnem, aż wystygnie.

Zobacz inne przepisy na dżemy:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)