- 20 dag grubszego makaronu, np. świderki, muszelki
- sól i pieprz
- 10 dag szynki
- 1 cebula
- pół puszki kukurydzy
- pół strąka żółtej papryki
- mielona papryka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy
- szczypiorek
Makaron ugotować al dente (tak, by nie był surowy, ale stawiał zębom lekki opór) w lekko osolonym wrzątku. Odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć, ostudzić. Szynkę pokroić na plasterki, a potem na cienkie paski. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, umieścić na sicie, przelać wrzątkiem, osączyć, ostudzić. Kukurydzę osączyć z zalewy. Paprykę umyć, pokroić w niewielką kostkę, oddzielić nasionka. Szczypiorek opłukać, posiekać. Przygotowane składniki sałatki wymieszać, przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Oliwę utrzeć z musztardą, sosem polać sałatkę, delikatnie wymieszać.