Sałatka szefa Dariusza Opaska

Grillowane warzywa z hiszpańską morcillą...
/ 29.08.2007 10:09
Wariacja hiszpańska

Składniki: pokrojone w paski grillowane cukinia, bakłażan, czerwona i zielona papryka. Upieczona, pokrojona w ćwiartki biała cebula. Podsmażone plastry szynki serrano i hiszpańskiej kaszanki – morcilla. Zblanszowane pasma marchwi polane oliwą z czosnkiem i odrobiną cukru. Dwa jajka sadzone dobrze ścięte, podsmażone plasterki ziemniaka. Sałatkę udekorować małymi zielonymi papryczkami – pimientos de padrone.
Sos: wymieszać 3 łyżki oliwy z łyżką białego octu balsamicznego, doprawić solą i pieprzem.

Dariusz Opasek
szef kuchni restauracji Mirador. Kilka lat pracował w Madrycie w restauracji La Brothe na Plaza Mayor.

Tekst i stylizacja: Mucha Ihnatowicz
Zdjęcie: Bogdan Biały
Źródło: Viva
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)