Sałatka indykiem

Pierś z indyka pokroić w nieduże kawałki, przyprawić solą, pieprzem, papryką słodką, dodać posiekane drobno 2 ząbki czosnku, następnie obsmażyć na złoto na 2 łyżkach oleju Rapso.

Składniki

 

 

  • pierś z indyka,
  • pomidorki koktajlowe,

    Sałatka  indykiem

  • ogórek zielony długi,
  • czarne oliwki,
  • mix sałat,
  • mały kubeczek jogurtu naturalnego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • słonecznik łuskany,
  • grzanki ziołowe,
  • pieprz, sól, papryka słodka, zioła prowansalskie,
  • ocet winny,
  • 4 łyżki oleju Rapso

Sposób przygotowania

Pierś z indyka pokroić w nieduże kawałki, przyprawić solą, pieprzem, papryką słodką, dodać posiekane drobno 2 ząbki czosnku, następnie obsmażyć na złoto na 2 łyżkach oleju Rapso. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół, ogórek zielony w pół plasterki, oliwki kroimy na plasterki. Mix sałat wykładamy na talerz, dodajemy pokrojone pomidorki, ogórek, oliwki, posypujemy ziarnami słonecznika i grzankami ziołowymi. Przygotowujemy sos jogurtowy: kubeczek jogurtu naturalnego doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy pół łyżeczki cukru, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 2 łyżki oleju Rapso i 1 łyżkę octu winnego, zioła prowansalskie. Sałatkę delikatnie polewamy sosem jogurtowym.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)