Ryba w jarzynach z Podhala

Wigilijna wieczerza na Podhalu zawsze składała się z kilku postnych potraw.
/ 29.05.2019 22:50

Składniki:
- 1 sprawiona ryba lub 1 kg filetów rybnych
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- olej
- śmietana
- warzywa: pietruszka, seler, por, marchew, cebula
- kilka koktajlowych pomidorków do dekoracji
- natka pietruszki

Sposób wykonania:
Rybę lub filety dokładnie opłukać, starannie osuszyć, usmażyć na oleju. Warzywa oczyścić, obrać, drobno posiekać lub zetrzeć na jarzynowej tarce z dużymi oczkami. Włożyć do rondla, polać 1—2 łyżkami oleju, dodać liść laurowy, sól i pieprz, podlać kilkoma łyżkami wody, poddusić.

Przyprawić do smaku, dodać śmietanę, na jarzynach położyć usmażoną rybę, udekorować koktajlowymi pomidorkami, posypać natką pietruszki, podgrzać. Podawać na ciepło z pieczywem.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/27.11.2012 16:20
Na Podhalu ryby skaczą po graniach że hej!!!