Rojak - sałatka indonezyjska

Kiełki umyć, zalać wrzątkiem i odcedzić. Szpinak umyć, zalać wrzątkiem i odstawić na minutę...
/ 04.02.2008 23:37

Składniki
200 g kiełków,
200 g szpinaku,
1 mały ananas,
1 ogórek,
100 g serka sojowego tufu,
2 owoce mango,
4 łyżki soku cytrynowego.

Sos:
200 g smażonych orzeszków ziemnych,
5 świeżych czerwonych papryczek chilli,
4 łyżki pasty krewetkowej,
2 łyżki brązowego cukru,
10 łyżek soku
cytrynowego,
150 ml wody,
1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania
Kiełki umyć, zalać wrzątkiem i odcedzić. Szpinak umyć, zalać wrzątkiem i odstawić na minutę. Odcedzić. Ananas i ogórek obrać, pokroić na plasterki. Serek tufu pokroić na paseczki lub w kostkę. Mango obrać i drobno pokroić. Kiełki, szpinak, ananas, ogórek, serek tufu oraz mango ułożyć oddzielnie na jednym, dużym półmisku. Przygotować sos: orzeszki rozetrzeć w moździerzu na gładka pastę. Papryczki zalać woda i odstawić na 15 min. Przełożyć do moździerza i utrzeć. Dodać pastę krewetkowa, sól, cukier, sok cytrynowy i wodę. Wymieszać.
Do każdej miseczki włożyć po łyżce przygotowanych owoców i jarzyn. Polać niewielka ilością soku cytrynowego. Dodać 1-2 łyżki sosu i od razu podawać.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)