Płonąca sałatka ze szpinaku

Bekon usmażyć aż będzie chrupiący, odlać tłuszcz zachowując 1/2 szklanki...
/ 31.10.2007 13:45

Składniki
8 szklanek posiekanego szpinaku,
1/4 bekonu,
2 jaja na twardo, pokrojone w plasterki,
1/4 szklanki poszatkowanego selera,
2 łyżki siekanego szczypioru,
1/2 łyżki grubo zmielonego pieprzu,
1/4 łyżki cukru,
1/3 szklanki octu,
2 łyżki soku cytrynowego,
3 łyżki brandy.

Sposób przygotowania
Bekon usmażyć aż będzie chrupiący, odlać tłuszcz zachowując 1/2 szklanki. W dużym naczyniu do sałatek ułożyć szpinak, jaja, seler, szczypior, popieprzyć, posolić. W małym rondelku wymieszać cukier, tłuszcz spod bekonu, ocet, sok cytrynowy. Podgrzać niemal do wrzenia, wymieszać z pokruszonym bekonem i połączyć ze szpinakiem. Zmieszać. Ogrzać brandy aż zacznie parować. Zapalić i szybko polać sałatkę.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)