Pasztet z kalafiora na ciepło - przepis

Kalafior gotuj odkryty, by odparowały z niego ostre olejki eteryczne. Dzięki temu będzie łatwiej strawny i zyska łagodniejszy smak.
/ 19.07.2012 06:25

Przygotowanie:  40 min
Pieczenie: 45 min
Porcja: 450 kcal

Przepis na 4 porcje:

  • średni kalafior
  • 20 dag fety
  • 2 jajka
  • 10 dag startego parmezanu
  • 15 dag marynowanych czarnych oliwek bez pestek
  • 7–8 połówek suszonych pomidorów z zalewy z oliwy
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 10 dag tartej bułki
  • 5 dag masła
  • mielona gałka muszkatołowa
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
  1. Kalafior umyj, podziel na różyczki. Wrzuć do lekko osolonego i posłodzonego wrzątku. Gotuj 8–10 minut, osącz i rozgnieć widelcem.
  2. Dodaj fetę, parmezan, koperek i wbij jajka. Wsyp 3–4 łyżki tartej bułki. Dopraw gałką muszkatołową, cukrem, solą i pieprzem.
  3. Formę wysmaruj masłem i posyp tartą bułką. Na dno włóż połowę masy. Przykryj pokrojonymi w paski połówkami pomidorów i pokrojonymi na połówki oliwkami. Przykryj resztą masy kalafiorowej. Wyrównaj wierzch widelcem. Posyp tartą bułką i wiórkami masła. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Piecz około 45 minut, aż wierzch się zarumieni.