Naleśniki ze szpinakiem

Efektowne i bardzo zdrowe!
/ 04.04.2008 18:23
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 1 i 3/4 szklanki mleka lub wody gazowanej
- 1 łyżka masła
- szczypta soli
Na nadzienie:
- paczka mrożonego szpinaku
- 3 dag masła
- kilka łyżek mleka
- sól i pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 10 dag żółtego sera w plasterkach
- 2 łyżki startego sera
- 1 dymka
- 1 łyżka oleju
- pół łyżeczki przecieru pomidorowego

Szpinak lekko rozmrozić, przełożyć na patelnię, dodać mleko i masło, przesmażyć 5 minut. Przyprawić solą , pieprzem i roztartym czosnkiem, dodać starty ser. Nadzieniem napełnić naleśniki, ułożyć w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Na wierzchu położyć plastry sera, zapiekać w 160ºC, aż ser się rozpuści. Dymkę posiekać, przesmażyć na oleju z przecierem, wyłożyć na naleśniki.