Naleśniki otrębowe - przepis

Polecamy przepis na smaczne naleśniki z kawałkami kurczaka w panierce z otrąb oblane czosnkowym sosem domowej roboty.
/ 10.09.2013 13:26

Naleśniki

Fot. Materiały prasowe CRUSO Public Relations

Dziś podajemy przepis na naleśniki na słono. Wykorzystanie otrąb zapewnia wzbogacenie dania o cenną porcję błonnika.

Zobacz także: Naleśniki zielone i czerwone - przepisy

Składniki:

  • pół szklanki otrąb (mieszanych: pszennych, żytnich, owsianych)  oraz kilka łyżek otrąb pszennych do panierki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 125 ml mleka
  • 125 ml wody gazowanej
  • szczypta soli

Sos:

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • łyżka majonezu
  • łyżeczka oregano
  • sól i pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • filet z piersi kurczaka
  • olej do smażenia
  • mieszanka sałat (np. dębowej, lodowej, roszponki i radicchio)

Przygotowanie:

Aby przygotować sos należy wymieszać jogurt z majonezem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, szczyptą soli, pieprzu i oregano. Schłodzić. Mąkę wymieszać z otrębami, mlekiem, wodą, jednym jajkiem i szczyptą soli, odstawić. Filet pokroić w mniejsze kawałki, moczyć w roztrzepanym jajku i obtaczać w panierce zrobionej z kilku łyżek otrąb i szczypty soli. Usmażyć w oleju i trzymać w cieple. Usmażyć naleśniki z przygotowanego wcześniej ciasta. Podawać z kawałkami kurczaka, mieszanką sałat i sosem czosnkowym.

Źródło: Materiały prasowe CRUSO Public Relations/bj

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)