Składniki:Na ciasto:
- 15 dag fasoli jaś
- 4 jajka
- 15 dag cukru pudru
- 2 krople aromatu migdałowego
- 5 łyżek tartej bułki
- polewa
Na krem:
- 2 żółtka
- 10 dag cukru pudru
- 10 dag masła
- 20 dag nutelli
- 3 łyżki rumu lub innego aromatycznego alkoholu
Sposób wykonania:
Fasolę namoczyć, ugotować, zemleć, ostudzić, przetrzeć. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i aromatem, dodając partiami przetartą fasolę, tartą bułkę i pianę z białek. Ciasto rozsmarować na natłuszczonym pergaminie, piec 20 minut w 180°C, ciepłe zrolować razem z pergaminem, ostudzić. Na krem żółtka ubić z cukrem na parze, schłodzić. Masło utrzeć na puch, dodać żółtka i nutellę. Ciasto rozwinąć, zdjąć pergamin, posmarować kremem, zwinąć, posmarować polewą czekoladową.