POLECAMY

Jesienna sałatka z cykorii

Cykorie oczyścić, odciąć gorzki miąższ u nasady korzenia, podzielić na pojedyncze listki...

Składniki
300 g cykorii,
1 winne jabłko,
1 różowy grejpfrut,
2 pomarańcze,
1 łyżka soku cytrynowego,
1 łyżka łuskanych orzechów włoskich,
1 łyżka rodzynków,
kilka migdałów.

Sos winegret:
3 łyżki oliwy,
łyżka soku cytrynowego,
łyżeczka cukru,
sól.

Sposób przygotowania
Cykorie oczyścić, odciąć gorzki miąższ u nasady korzenia, podzielić na pojedyncze listki. Każdy listki przeciąć na pół. Wszystkie owoce umyć. Jabłko pokroić na 16 części, usunąć pestki, skropić sokiem cytrynowym by nie ściemniało. Pomarańcze i grejpfrut obrać i wyciąć cząstki. Rodzynki umyć, namoczyć w przegotowanej wodzie. Migdały sparzyć, obrać ze skorki. Orzechy pokruszyć. Przygotować sos. Rozetrzeć cukier i sól z sokiem cytrynowym. Dodać oliwę, wymieszać. Do sosu dodać osaczone rodzynki i pokruszone orzechy. Do salaterki włożyć cykorie, jabłka, cząstki pomarańczy i grejpfruta. Wymieszać, zalać sosem, wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać migdałami.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/10 lat temu
super :-)