Jajko w koszulce na żytniej grzance

Jajko na śniadanie jest świetnym pomysłem, ale najwyższy czas urozmaicić tradycję. Przygotuj jajko w koszulce na żytniej grzance. Szpinak i sos serowy dodatkowo ożywią to niezwykłe danie z samego rana. Prosty pomysł na wykwintne śniadanie.
/ 25.02.2013 11:01

Składniki na grzankę:

  • 4 kromki żytniego chleba
  • 50 g masła
  • 2 ząbki czosnku

Składniki do szpinaku:

  • 600 g szpinaku
  • 50 g szalotki
  • ząbek czosnku

Składniki do jajka:

  • 4 jajka
  • 500 ml wody
  • 50 ml octu
  • sól

Składniki na sos serowy:

  • 150 g sera Bursztyn
  • 200 ml białego wina
  • 20 g mąki kukurydzianej
  • ząbek czosnku
  • biały pieprz

Składniki na dekorację:

  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

  • Z chleba wykroić grzanki, obsmażyć na maśle z czosnkiem.
  • Szpinak zblanszować i dokładnie wycisnąć z nadmiaru wody. Przesmażyć szalotki z pokrojonym w drobną kostkę czosnkiem, dodać szpinak, doprawić do smaku.
  • Do wrzącej wody z octem i solą wbić delikatnie jajka i gotować 4 min, następnie osuszyć na ręczniku papierowym. Rondelek natrzeć ząbkiem czosnku, zagotować w nim wino, dodać mąkę  kukurydzianą rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody oraz ser i mieszać do całkowitego rozpuszczenia, doprawić białym pieprzem.
  • Na grzance ułożyć szpinak, na nim jajko, polać delikatnie sosem serowym i posypać startą gałką muszkatołową.

Autor przepisu: Przemysław Wieloch

Przepis pochodzi z książki: Wykwintna kuchnia polska. Wydawnictwo Bosz.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)