Gruszki z grilla z żurawiną fot. Adobe Stock

Gruszki z nadzieniem żurawinowym z grilla - przepis

Nadzienie wzbogaci dodatek drobno pokrojonego sera pleśniowego!
/ 31.01.2019 16:08
Gruszki z grilla z żurawiną fot. Adobe Stock

Przygotowanie: 15 min

Składniki dla 4 osób:

- 4 twarde średniej wielkości gruszki
- 1 cytryna
- 5–6 łyżek konfitury żurawinowej (może być żurawina do mięs ze słoika)
- 3-cm kawałek świeżego kłącza imbiru
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka rumu
- 1 łyżka posiekanych włoskich orzechów

Sposób wykonania:

1. Gruszki umyj, osusz i przetnij na pół. Z każdej połówki zetnij podłużny plasterek i łyżeczką usuń gniazda nasienne z częścią miąższu.

2. Z cytryny cienko zestrugaj skórkę i wyciśnij sok. Wydrążone gruszki skrop w środku sokiem cytrynowym
i posyp brązowym cukrem. Imbir obierz i przeciśnij przez praskę do czosnku.

3. Żurawinę wymieszaj z imbirem, miodem i rumem. Wydrążone gruszki napełnij przygotowanym nadzieniem.
Ułóż na tackach do grillowania.

4. Piecz nad żarzącymi się węglami około 10 minut, aż gruszki będą wystarczająco miękkie. Po zdjęciu z grilla posyp paseczkami skórki cytrynowej i posiekanymi orzechami.

Przepisy na potrawy z grilla - forum >>