Elegancka sałatka

Pieczarki kroimy w jak najcieńsze plastry, szparagi pozbawiamy końcówek, kroimy na pół a następnie wzdłuż na cienkie plastry...
/ 31.10.2007 13:07

Składniki
150 g mrożonego zielonego groszku,
1 duży słoik grubych szparagów,
pieczarki

sos :
10 łyżek oleju słonecznikowego,
1-2 łyżki octu winnego,
sól, biały pieprz,
łyżeczka cukru,
30-40 g drobno posiekanej cebuli

Sposób przygotowania
Pieczarki kroimy w jak najcieńsze plastry, szparagi pozbawiamy końcówek, kroimy na pół a następnie wzdłuż na cienkie plastry (jednego szparaga można przekroić na 3-5 takich plasterków w zależności od jego grubości), groszek (koniecznie mrożony bo z puszki się nie nadaje) gotujemy 2 minuty i odcedzamy. Mieszamy wszystko razem, dodajemy sos i na min. godzinę do lodówki. Sposób podania: wziąć największy talerz, sałatkę układać na środku, poniżej 1 jajko pokrojone w ćwiartki, powyżej 3 trójkąty z chleba toastowego podpieczonego tosterem, ułożone tak, ze jeden zachodzi na drugi. Wygląda jak z najlepszej restauracji, a smakuje jeszcze lepiej
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)