Cebule z farszem - przepis

Nadziewana cebula może być również świetną przekąską na świąteczny stół.
/ 29.05.2019 10:52

Składniki:
- 10 jednakowej wielkości cebul
- 50 dag pieczarek
- sól
- pieprz
- olej
- koperek
- 5 dag startego żółtego sera

Sposób wykonania:
Cebule obrać, odciąć część z ogonkiem, wyjąć wewnętrzne warstwy, drobno je posiekać. Pieczarki oczyścić, dokładnie opłukać, osuszyć, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pieczarki, poddusić, dodać posiekaną cebulę, przykryć i jeszcze dusić 10 minut, dodać starty ser, wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Farszem napełnić wydrążone cebule, przykryć je czapeczkami z ogonkiem, ułożyć w żaroodpornym natłuszczonym naczyniu lub na blasze.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C, zapiekać 15 minut, wyjąć, posypać koperkiem.

Tagi: cebula, farsz