Angielska sałatka Coleslow

Z kapusty zdjąć wierzchnie liście. Marchewkę i cebule obrać...
/ 29.09.2007 22:12

Składniki
1/2 główki białej kapusty,
1 cebula,
2 marchewki,
1 zielona papryka,
1 łyżka soku cytrynowego.

Sos:
150 g majonezu,
1 łyżka soku cytrynowego,
2 łyżki śmietany,
1 łyżeczka cukru,
sól, pieprz.

Sposób przygotowania
Z kapusty zdjąć wierzchnie liście. Marchewkę i cebule obrać. Paprykę przeciąć na pół, usunąć gniazda nasienne. Kapustę i marchewkę poszatkować na cieniutkie paseczki długości 4 mm. Paprykę pokroić na cieniutkie paseczki, a cebule drobno posiekac. Pokrojone jarzyny włożyć do miski, lekko posolić, skropić sokiem cytrynowym. Przygotować sos. Majonez wymieszać z sokiem cytrynowym i śmietana. Dodać sól, cukier i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie rozetrzeć. Tak przygotowanym sosem zalać jarzyny i wstawić na 1 godz. do lodówki.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)