Alzacka sałatka z buraków

Małe buraki ugotować. Ostudzić, pokroić na plasterki. Z serdelków zdjąć skórkę...
/ 29.09.2007 22:09

Składniki

  • 400 g buraków,
  • 100 g serdelków,
  • 1 cebula dymka,
  • 4 łyżki posiekanych ziół: majeranek, kminek, czosnek, goździki.
  • 6 łyżek oliwy,
  • 2 łyżki soku cytrynowego,
  • 1 łyżka musztardy

Sposób przygotowania

Małe buraki ugotować. Ostudzić, pokroić na plasterki. Z serdelków zdjąć skórkę. Posiekać na plasterki. Cebulkę obrać, umyć, posiekać. Zioła umyć, drobno posiekać. Przygotować sos. Rozetrzeć dokładnie musztardę z Soła i pieprzem, dodać sok cytrynowy, stale mieszając dolać oliwę. Buraki wymieszać z posiekana cebula, zalać sosem i wstawić na 1 godz. do lodówki. Przed podaniem dodać do buraków pokrojone serdelki, wymieszać, posypać ziołami.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)