Zrazy w sosie grzybowym - przepis

/ 10.07.2018 19:55

Składniki:

  • 40 dag mielonego mięsa
  • 8 cienkich plasterków boczku wędzonego
  • łyżeczka musztardy
  • 1/2 małej bułki
  • jajko, trochę mąki
  • sól, pieprz

Sos:

  • 3-4 suszone grzyby
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Grzyby namoczyć i ugotować poprzedniego dnia. Do mięsa dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko, sól i pieprz, dobrze masę wymieszać i wyrobić. Formować z mięsa krążki o średnicy 10 cm i grubości 0,5 cm. Na każdym kawałku położyć 2 plasterki boczku, posmarować cienko musztardą, zwinąć, obtoczyć w mące i obsmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu.

Zraziki ułożyć w rondelku, zalać wywarem z grzybów, dodać pokrojone drobno grzyby, dodać soli i pieprzu do smaku i dusić pod przykryciem na małym ogniu 20 min.

Sos zaprawić białą zasmażką z mąki i tłuszczu.