Składniki:
- 40 dag mielonego mięsa
- 8 cienkich plasterków boczku wędzonego
- łyżeczka musztardy
- 1/2 małej bułki
- jajko, trochę mąki
- sól, pieprz
Sos:
- 3-4 suszone grzyby
- łyżka masła
- łyżka mąki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Grzyby namoczyć i ugotować poprzedniego dnia. Do mięsa dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko, sól i pieprz, dobrze masę wymieszać i wyrobić. Formować z mięsa krążki o średnicy 10 cm i grubości 0,5 cm. Na każdym kawałku położyć 2 plasterki boczku, posmarować cienko musztardą, zwinąć, obtoczyć w mące i obsmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu.
Zraziki ułożyć w rondelku, zalać wywarem z grzybów, dodać pokrojone drobno grzyby, dodać soli i pieprzu do smaku i dusić pod przykryciem na małym ogniu 20 min.
Sos zaprawić białą zasmażką z mąki i tłuszczu.