Składniki:
- 400 g makaronu tagliatelle albo świderków,
- pęczek zielonych szparagów,
- 100 g zielonego groszku,
- 100 ml wody z gotowania makaronu,
- 150 g pomidorków koktajlowych,
- 150 g tartego parmezanu + do posypania,
- łyżeczka oregano,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki klarowanego masła,
- 5 łyżek oliwy,
- sól,
- pieprz,
- szczypta mielonego chili (opcjonalnie).
Przygotowanie:
- Szparagi i pomidorki umyj. Pomidorki przekrój na połówki, a ze szparagów odłam zdrewniałe końcówki i pokrój pozostałą część na kawałki (ok. 2-3 cm).
- Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie. Pod koniec gotowania odlej 100 ml wody i odstaw. Makaron odcedź.
- Na patelni rozgrzej oliwę (zamiennie możesz użyć masła) i podsmaż szparagi przez ok. 5-7 minut. Muszą się dobrze zrumienić z każdej strony.
- Pod koniec smażenia dodaj czosnek, przemieszaj i smaż jeszcze ok. 2 minuty.
- Na osobnej patelni podsmaż umytego i pokrojonego w kawałki kurczaka z dodatkiem soli i pieprzu.
- Kiedy się mocno zrumieni, a skórka zrobi się chrupiąca, dodaj całość do szparagów z czosnkiem.
- Dodaj odcedzony makaron, groszek oraz wodę makaronową i parmezan. Całość energicznie mieszaj i podsmażaj na małym ogniu, aż całość zgęstnieje.
- Na koniec dopraw do smaku i dodaj pomidorki koktajlowe.
- Podawaj ze świeżymi ziołami i pestkami słonecznika.
fot. Makaron ze szparagami i kurczakiem/Adobe Stock, gkrphoto
Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym
Zamiast sosu serowego świetnie sprawdzi się także beszamel i sos śmietanowy. Zrobisz go najłatwiej przy pomocy śmietanki 30 lub 36%, ponieważ nie zwarzy się ona podczas gotowania. Przyda się też woda makaronowa, ale w mniejszej ilości - wystarczy ok. 40 ml.
Sos śmietanowy możesz zagęścić także odrobiną mąki wymieszanej z zimną wodą. Do sosu śmietanowego dodaj ulubione przyprawy - sprawdzi się przede wszystkim majeranek i koperek, ale możesz dowolnie eksperymentować.
fot. Makaron ze szparagami/Adobe Stock, okkijan2010
Makaron ze szparagami: dodatki
Świetnym dodatkiem do szparagów z makaronem będzie też łosoś oraz inne dodatki rybne, np. anchois. Sprawdzą się także suszone pomidory, oliwa truflowa oraz pokrojona w kostkę gotowana szynka.
Jeśli chcesz zrobić z tego dania przekąskę w amerykańskim stylu, wykorzystaj sos serowy oraz podsmażony, chrupiący boczek. Szparagi bardzo lubią takie towarzystwo.
Czytaj także:
Sałatka ze szparagami
Szparagi z łososiem
Sos do szparagów