Jak zrobić szparagi z makaronem? Prosty i sprawdzony przepis krok po kroku!

Polecamy zwłaszcza w wersji z makaronem tagliatelle! Proste i niewymagające danie, które zabierzesz na lunch do pracy lub szkoły. Najlepsze w sezonie!
Weronika Kwaśniak / 18.05.2016 04:00
DRUKUJ PRZEPIS
Jak zrobić szparagi z makaronem? Prosty i sprawdzony przepis krok po kroku! Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 50 dag makaronu tagliatelle  
  • pęczek zielonych szparagów
  • 15 dag pomidorków koktajlowych
  • 1/2 pęczka świeżego oregano 
  • 3 posiekane ząbki czosnku 
  • 3 łyżki klarowanego masła  
  • 5 łyżek oliwy  
  • sól
  • pieprz  
  • szczypta mielonego chili
Przygotowanie:

Zobacz przepis na szparagi z makaronem!

  1. Pomidorki opłucz, przekrój na pół.
  2. Oregano posiekaj.
  3. Szparagi obierz, oderwij końce.
  4. Pokrój na kawałki długości 3-4 cm.
  5. Makaron ugotuj al dente.
  6. Osobno w lekko posolonej i posłodzonej wodzie gotuj przez 6 minut łodygi szparagów.
  7. Następnie dodaj główki szparagów i gotuj 2 minuty.
  8. W tym czasie na patelni rozgrzej masło i oliwę, przesmaż czosnek, dodaj pomidory i oregano.
  9. Smaż 30 sekund.
  10. Dodaj szparagi i makaron.
  11. Wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i chili.
  12. Rozłóż na ogrzane talerze.  
  13. Danie można posypać wiórkami parmezanu lub innego twardego sera.

Takie danie to świetny wybór na wizytę gości w domu. Warto podkreślić je kolorową zastawą, która doda mu jeszcze więcej wiosennej lekkości.

Zobacz więcej pomysłów na szparagi:

DRUKUJ PRZEPIS