Grzyby w śmietanie fot. Adobe Stock

Grzyby w śmietanie - ten przepis wychodzi znakomicie

Grzyby w śmietanie to jedna z prostszych i najsmaczniejszych potraw z grzybów. Wystarczy poddusić grzyby przez kilkanaście minut - mogą to być borowiki, podgrzybki, pieczarki czy kurki. Pamiętaj o cebulce i przyprawach.
Edyta Liebert / 10.09.2020 14:27
Grzyby w śmietanie fot. Adobe Stock

Nawet najbardziej zdystansowani do grzybów kucharze, zachwalają to proste połączenie smakowe. Grzyby w śmietanie robi się szybko, choć smakiem i wyglądem nie zdradzają, że receptura jest banalna. To wyśmienita potrawa idealna na jesień.

Grzyby w śmietanie - tradycyjny przepis

Pamiętaj, by zbierać okazy nie za młode, i nie za stare. Przy pierwszych łatwo o pomyłkę czy są jadalne, a przy starych - o dobry smak i aromat. Najlepsze do grzybów w śmietanie są niewielkie egzemplarze leśne, kurki, borowiki, podgrzybki czy rydze. Niektórzy chętnie przygotowują też pieczarki w śmietanie, bo dzięki takim dodatkom danie obiadowe prezentuje się wykwintniej. 

Składniki:

  • 1 kg grzybów,
  • 1 duża cebula,
  • 40 g masła,
  • 400 ml gęstej śmietany,
  • pół pęczka natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby oczyść, umyj, pokrój w paski i włóż do rondla do reszty rozgrzanego masła. Duś kilkanaście minut, często mieszając.
  2. Cebulę obierz, pokrój w cienkie plastry i usmaż w rondlu na rozgrzanym maśle. Gdy się zrumieni wyjąć z rondla. Dodaj do grzybów, przypraw i razem duś jeszcze kilka minut.
  3. Zalej śmietaną, zagotuj grzyby w śmietanie, ciągle mieszając.
  4. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj na samym końcu, dopraw solą i pieprzem.
  5. Grzyby w śmietanie można jeść same albo np. z pieczywem lub puree ziemniaczanym. Świetnie smakują również z plackami ziemniaczanymi, z rozmaitymi mięsami oraz makaronem.

Tekst na podstawie artykułu Katarzyny Majkowskiej. Artykuł pierwotnie opublikowany 28.09.2006.

Zobacz inne artykuły o grzybach:
Przepisy na grzyby - 30 przepisów na dania z grzybami Zupa grzybowa - przepis Magdy Gessler Atlas grzybów jadalnych - najważniejsze gatunki