Kotlety mielone z grzybami: przepis z użyciem grzybów świeżych i suszonych

Kotlety mielone z grzybami to klasyka polskiej jesiennej kuchni. Do farszu sprawdzą się zarówno grzyby świeże, jak i suszone. Dzięki leśnym smakom to tradycyjne danie zyskuje nowy, jesienny wymiar. Ten przepis to idealna propozycja na rodzinny obiad lub elegancką kolację w stylu slow food. Zobacz, jak szybko zrobić kotlety.
/ 18.09.2024 16:10
DRUKUJ PRZEPIS
Kotlety mielone z grzybami: przepis z użyciem grzybów świeżych i suszonych fot. Adobe Stock, Uuganbayar
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego,
  • garść świeżych grzybów,
  • 1 cebulka,
  • 1 kajzerka,
  • 1 szklanka tartej bułki,
  • 1 jajko,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz.
Przygotowanie:
  1. Grzyby dokładnie oczyść na sucho i drobno posiekaj.
  2. Na patelni rozgrzej łyżkę masła, a następnie podsmaż grzyby, aż zmiękną i odparuje z nich nadmiar wody.
  3. Dodaj szczyptę soli oraz pieprzu, podsmażaj jeszcze 2-3 minuty. Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.
  4. Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj, a następnie zeszklij na niewielkiej ilości oleju. Dodaj do ostudzonych grzybów i wymieszaj.
  5. W misce połącz mięso mielone, jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę oraz przesmażone grzyby z cebulą. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Całość dobrze wymieszaj, aż składniki się połączą. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj 1-2 łyżki bułki tartej, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
  7. Z gotowej masy uformuj kotlety, lekko spłaszczone, aby równo się smażyły.
  8. Rozgrzej olej na patelni i smaż kotlety na złoty kolor z obu stron. Każdą stronę smaż przez około 4-5 minut, aż kotlety będą złociste i chrupiące z zewnątrz, a w środku soczyste.

kotlety mielone z grzybami przepis

fot. Kotlety mielone z grzybami/Adobe Stock, onlynuta

Kotlety mielone z suszonymi grzybami

Grzybowe mielone możesz przygotować także z suszonymi grzybami. Przepis będzie niemal dokładnie taki sam.

Zamiast świeżych grzybów przygotuj taką samą ilość suszonych. Bardzo ważne jest, aby minimum kilka godzin przed przygotowaniem kotletów grzyby namoczyć w zimnej wodzie. Kiedy zmiękną, dokładnie je odsącz na sitku lub sporej ilości ręczników papierowych, a następnie posiekaj i postępuj zgodnie z powyższym przepisem.

Z czym podać kotlety mielone z grzybami?

Kotlety mielone doskonale smakują samodzielnie, ale możesz je podać także z wieloma pysznymi dodatkami. Sprawdzi się przede wszystkim ziemniaczane puree, kremowy sos warzywny lub grzybowy, a także dodatek kaszy czy ryżu. Gotowe kotlety idealnie sprawdzą się także jako baza burgerów.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 15.02.2013.

Czytaj także:
Risotto z grzybami leśnymi
Sos z podgrzybków
Pomysły na dania z kurek

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA