11 przepisów na cielęcinę duszoną, pieczoną, gulasz i sznycle. Oto sprawdzone przepisy na cielęcinę dla dorosłych i dla dzieci

Cielęcina przepisy fot. Adobe Stock, Olga
Przepisy na cielęcinę pozwalają przygotować niezwykle delikatną i soczystą cielęcinę duszoną. Z kolei sznycle to pyszne i delikatne cielęce kotlety, a pieczeń jest wykwintnym daniem na niedzielny lub odświętny obiad. Przygotowanie większości dań nie zajmie dłużej niż 90 minut, w dodatku cielęcina to najzdrowsze z czerwonych mięs, więc warto po nie sięgać.
Małgorzata Machnicka / 07.12.2023 14:21
Cielęcina przepisy fot. Adobe Stock, Olga

Najwięcej przepisów na cielęcinę to dania duszone. I nie ma się co dziwić – tak delikatne mięso idealnie nadaje się do takiej obróbki, która wydobywa z niego aromat i smak. Ale duszenie to nie jedyna możliwość. Fantastyczna jest np. pieczeń cielęca, a gulasz jest po prostu wyśmienity. Zachęcamy też do wypróbowania przepysznych sznycli cielęcych, które wymagają tylko odrobiny soli i pieprzu.

Spis treści:

  1. 6 przepisów na cielęcinę duszoną
  2. Cielęcina – przepis na obiad (pieczeń z cielęciny)
  3. Gulasz z cielęciny – prosty przepis
  4. Cielęcina dla niemowlaka – przepis
  5. Sznycle z cielęciny

6 przepisów na cielęcinę duszoną

Poniżej aż 6 przepisów na duszoną cielęcinę. To bardzo popularny sposób jej przygotowania. Jednak dusić można w różny sposób, różne przyprawiając. Wypróbuj, która wersja odpowiada ci najbardziej. I pamiętaj, że to nie wszystkie możliwości. Jest np. cielęcina duszona z pomarańczami albo cielęcina duszona z jabłkami.

Przepis na cielęcinę duszoną w sosie własnym

Składniki:

  • 500 g mięsa cielęcego,
  • 3 marchewki,
  • 1 por,
  • 100 ml bulionu warzywnego,
  • 1 łyżeczka mąki,
  • olej roślinny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso cielęce umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Oczyść ze zbędnych nitek tłuszczu. Dopraw pieprzem.
  2. Podsmaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju roślinnego. Przełóż do garnka i zalej wcześniej podgrzanym bulionem warzywnym.
  3. Duś pod przykryciem przez około 40 minut (do miękkości).
  4. Dorzuć wcześniej pokrojone w mniejsze kawałki marchewki i pora. Duś przez dodatkowe 15 minut.
  5. Sos zagęść łyżeczką mąki.
  6. Tak przygotowaną duszoną cielęcinę podawaj z gotowanymi ziemniakami lub kluskami śląskimi

Cielęcina duszona w sosie własnym
fot. Cielęcina duszona w sosie własnym/ iStock, Sea Wave

Przepis na cielęcinę duszoną w maśle

Składniki:

  • 500 g mięsa cielęcego,
  • 3 łyżki masła klarowanego,
  • 1 cebula,
  • 1 liść laurowy,
  • 3 ziarnka ziela angielskiego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Cielęcinę umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz solą i pieprzem. 
  2. W garnku rozgrzej masło i podsmaż mięso.
  3. Dorzuć cebulę, czosnek, ziele angielskie i liść laurowy. Podsmażaj kolejne 5 minut.
  4. Po tym czasie, duś pod przykryciem przez około 60 minut. 
  5. Cielęcinę duszoną na maśle podawaj z kopytkami lub pieczonymi ziemniakami. 

Duszona cielęcina w sosie śmietanowym

Składniki:

  • 500 g mięsa cielęcego,
  • 100 ml śmietany 18%,
  • 100 ml bulionu warzywnego,
  • 3 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 3 ziarnka ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • olej roślinny,
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka mąki pszennej,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso cielęce dokładnie umyj i podziel na mniejsze kawałeczki.
  2. Podsmaż w garnku na oleju przez około 2-3 minuty.
  3. Dodaj poszatkowaną cebulę i podsmaż kolejne 2 minuty.
  4. Całość zalewaj bulionem warzywnym. Dopraw zielem angielskim, liściem laurowym, gałką, solą i pieprzem.
  5. Pokrój marchewkę i wrzuć do reszty składników.
  6. Duś pod przykryciem prze​z około 60 minut do miękkości.
  7. Na sam koniec dodaj śmietanę, łyżeczkę mąki pszennej i zagotuj. Po 5 minutach zdejmij z ognia.
  8. Podawaj z puree ziemniaczanym i marchewką z groszkiem.

Cielęcina duszona w czerwonym winie

Składniki:

  • 500 g cielęciny bez kości,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 marchewki,
  • 200 ml czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina,
  • 100 ml bulionu warzywnego,
  • 1 puszka pomidorów w całości,
  • 1 liść laurowy,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • olej roślinny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj, osusz, pokrój w grubą kostkę i obtocz w mące.
  2. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso przez około 7-8 minut (możesz to robić partiami).
  3. Podsmażoną cielęcinę przełóż do żaroodpornego naczynia.
  4. Dorzuć przekrojone na pół cebulę, obrany czosnek i pokrojoną w mniejsze kawałki marchewkę. 
  5. Całość zalej bulionem, dodaj pomidory i przyprawy. 
  6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz około 90 minut, aż mięso będzie miękkie. 

Cielęcina duszona z warzywami

Składniki:

  • 500 g cielęciny,
  • 2 średnie cebule,
  • 2 papryki,
  • 3 marchewki,
  • 10 pieczarek,
  • papryka słodka w proszku,
  • 100 ml bulionu warzywnego,
  • olej roślinny, 
  • 1 łyżeczka mąki pszennej,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Cielęcinę umyj, oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Oprósz mąką i podsmaż na rozgrzanym oleju.
  3. Dopraw pieprzem oraz słodką papryką w proszku.
  4. Papryki, marchewki i cebule pokrój w kostkę i razem z pieczarkami dodaj do mięsa.
  5. Całość zalej bulionem.
  6. Duś pod przykryciem przez około 60 minut do miękkości.
  7. Tak przygotowaną duszoną cielęcinę podawaj z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.

Cielęcina duszona z warzywamifot. Cielęcina duszona z warzywami/ iStock, lilechka75

Przepis na cielęcinę duszoną w plastrach

Składniki:

  • 750 g  cielęciny, 
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 cebule
  • olej roślinny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj, oczyść i osusz.
  2. Mięso natrzyj olejem, dopraw pieprzem z każdej strony i przełóż do naczynia żaroodpornego.
  3. Czosnek obierz, a cebulę pokrój w grube pióra i dodaj do mięsa.
  4. Naczynie nakryj folią aluminiową i piecz przez 90 min w 180 stopniach Celsjusza.
  5. Aby mięso miało bardziej intensywny smak, możesz zamarynować je dzień wcześniej i wstawić do lodówki.
  6. Duszoną cielęcinę w plastrach podawaj z ziemniaczanym puree i buraczkami.

Cielęcina – przepis na obiad: pieczeń

Oto wykwintne danie z cielęciny. Pieczeń z cielęciny jest delikatna, kruchutka i aromatyczna. Idealna na niedzielny obiad z cielęciny, albo na specjalną okazję. Najlepiej przygotować pieczeń dzień wcześniej, aby schłodziła się rzez noc, wtedy będzie można ją sprawnie pokroić w plastry i nie będzie się rozpadać w czasie krojenia.

Składniki:

  • 1 kg cielęciny zadniej w jednym kawałku,
  • łyżka rozmarynu lub tymianku,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziela angielskie,
  • 4 ziarenka pieprzu,
  • ok. szklanki bulionu warzywnego,
  • sól, pieprz,
  • łyżeczka mąki.

Sposób przygotowania:

  1. Wstaw piekarnik na 170 stopni, włączając grzałkę górną i dolną.
  2. Mięso opłucz i dobrze osusz czystą ściereczką kuchenną.
  3. Wlej trochę oleju na patelnię i go rozgrzej. Zrumień mięso na patelni z każdej strony.
  4. Przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj przyprawy, wlej bulion, aby sięgał ok. 3 cm powyżej dnia i zamknij pojemnik przykrywką.
  5. Wstaw pieczeń do nagrzanego piekarnika na ok. 2,5 godziny. Przez ten czas sprawdzaj, czy nie trzeba uzupełnić bulionu, możesz też pieczeń w połowie pieczenia obrócić.
  6. Upieczone mięso wyjmij z piekarnika, wystudź, przełóż do garnka i wstaw na noc do lodówki.
  7. Następnego dnia pokrój pieczeń na plastry.
  8. Przelej resztki bulionu ze wszystkimi „smaczkami” z pojemnika żaroodpornego do sporego garnka. Wyjmij liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Zagrzej bulion. Łyżeczkę mąki rozrób w pół szklanki ciepłej wody i wlej do bulionu. Zagotuj, mieszając. Włóż plastry pieczeni do sosu i całość zagrzej na małym ogniu.
  9. Podawaj pieczeń, układając jej plastry na półmisku i polewając sosem.

Pieczeń z cielęcinyfot. Pieczeń z cielęciny/ Adobe Stock, exclusive-design

Gulasz z cielęciny – prosty przepis

Łatwy w przygotowaniu i smaczny gulasz z cielęciny. Najlepiej smakuje z kaszą, ryżem lub ziemniakami. Jeśli przygotujesz go z większą ilością wody i dodasz do niego ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki, uzyskasz fantastyczną zupę gulaszową.

Składniki:

  • 0,5-0,7 kg cielęciny,
  • 2 średnie marchewki,
  • 2 średnie czerwone cebule,
  • 1 czerwona papryka,
  • łyżka masła klarowanego,
  • 2 listki laurowe,
  • łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka słodkiej papryki mielonej,
  • łyżeczka suszonej bazylii,
  • łyżeczka mielonego imbiru,
  • łyżeczka suszonego oregano,
  • 2-3 łyżki mąki pszennej,
  • świeża kolendra do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój w kostkę i obtocz w mące.
  2. Rozgrzej na głębokiej patelni masło i obsmaż na nim mięso na rumiany kolor.
  3. Wlej na patelnię szklankę wody, dodaj przyprawy, przykryj i duś na małym ogniu przez ok. godzinę.
  4. W międzyczasie obierz marchewkę i cebulę, pokrój marchew w kostkę lub w plasterki, a cebulę w piórka. Paprykę wydrąż i pokrój w paseczki.
  5. Wrzuć warzywa do mięsa, zamieszaj i duś jeszcze 10 minut.
  6. Podawaj oprószony posiekaną kolendrą.

Gulasz z cielęcinyfot. Gulasz z cielęciny/ Adobe Stock, Yingko

Cielęcina dla niemowlaka – przepis

Ten delikatny gulasz cięleco-warzywny można podawać już od 7. miesiąca życia dziecka. Stopień rozdrobnienia mięsa i warzyw dopasuj do wieku i upodobań dziecka.

Składniki:

  • 10-15 dag cielęciny,
  • marchewka,
  • korzeń pietruszki,
  • ziemniak,
  • kilka małych różyczek kalafiora,
  • mały kawałek selera,
  • natka pietruszki,
  • łyżka oliwy.

Sposób przygotowania:

  1. Opłukaną cielęcinę wrzuć do garnka z wrzątkiem i gotuj ok. 30 minut.
  2. Warzywa obierz i zetrzyj na tarce.
  3. Wyjmij mięso na deskę do krojenia, a starte warzywa wrzuć do wody, w której gotowało się mięso.
  4. Cielęcinę drobno pokrój i ponownie wrzuć do garnka.
  5. Całość gotuj do miękkości i zdejmij z ognia.
  6. Posiekaj natkę i dodaj ją do potrawy razem z łyżką oliwy. Całość zamieszaj.
  7. Podawaj z kaszą jaglaną.

Sznycle z cielęciny

Można je przygotować w wersji z panierką z tartej bułki, ale można zrezygnować z panierowania, jeśli ktoś chce oszczędzić trochę kalorii.

Składniki:

  • 4 plastry cielęciny, najlepiej z udźca,
  • jajko,
  • pieprz cytrynowy,
  • sól,
  • 3 łyżki tartej bułki,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • natka pietruszki do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Plastry cielęciny rozbij – rób to dość delikatnie, aby nie podziurawić mięsa.
  2. Z obu stron mięso oprósz pieprzem i solą.
  3. Namaczaj każdy plaster z osobna w rozbełtanym jajku, a następnie obtaczaj w tartej bułce.
  4. Rozgrzej na patelni olej i zmniejsz nieco ogień.
  5. Smaż sznycle z każdej strony na złoto.
  6. Podawaj oprószone siekaną natką pietruszki.

Sznycle z cielęcinyfot. Sznycle z cielęciny/ Adobe Stock, Uuganbayar

Treść artykułu pierwotnie opublikowano 5.10.2017 r.

Czytaj także:
Proste dania lekkostrawne w 15-20 minut – 8 przepisów
Dania jednogarnkowe z kaszą – 19 pomysłów
Co zrobić z mięsa mielonego? 4 świetne przepisy

Cielęcina nadziewana
Cielęcina nadziewana
Delikatne mięso, kuszące smakiem i aromatem.
Cielęcina z szałwią
Cielęcina z szałwią
Lekka, krucha, aromatyczna...

Redakcja poleca

REKLAMA