Najwięcej przepisów na cielęcinę to dania duszone. I nie ma się co dziwić – tak delikatne mięso idealnie nadaje się do takiej obróbki, która wydobywa z niego aromat i smak. Ale duszenie to nie jedyna możliwość. Fantastyczna jest np. pieczeń cielęca, a gulasz jest po prostu wyśmienity. Zachęcamy też do wypróbowania przepysznych sznycli cielęcych, które wymagają tylko odrobiny soli i pieprzu.
Spis treści:
- 6 przepisów na cielęcinę duszoną
- Cielęcina – przepis na obiad (pieczeń z cielęciny)
- Gulasz z cielęciny – prosty przepis
- Cielęcina dla niemowlaka – przepis
- Sznycle z cielęciny
6 przepisów na cielęcinę duszoną
Poniżej aż 6 przepisów na duszoną cielęcinę. To bardzo popularny sposób jej przygotowania. Jednak dusić można w różny sposób, różne przyprawiając. Wypróbuj, która wersja odpowiada ci najbardziej. I pamiętaj, że to nie wszystkie możliwości. Jest np. cielęcina duszona z pomarańczami albo cielęcina duszona z jabłkami.
Przepis na cielęcinę duszoną w sosie własnym
Składniki:
- 500 g mięsa cielęcego,
- 3 marchewki,
- 1 por,
- 100 ml bulionu warzywnego,
- 1 łyżeczka mąki,
- olej roślinny,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Mięso cielęce umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Oczyść ze zbędnych nitek tłuszczu. Dopraw pieprzem.
- Podsmaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju roślinnego. Przełóż do garnka i zalej wcześniej podgrzanym bulionem warzywnym.
- Duś pod przykryciem przez około 40 minut (do miękkości).
- Dorzuć wcześniej pokrojone w mniejsze kawałki marchewki i pora. Duś przez dodatkowe 15 minut.
- Sos zagęść łyżeczką mąki.
- Tak przygotowaną duszoną cielęcinę podawaj z gotowanymi ziemniakami lub kluskami śląskimi.
fot. Cielęcina duszona w sosie własnym/ iStock, Sea Wave
Przepis na cielęcinę duszoną w maśle
Składniki:
- 500 g mięsa cielęcego,
- 3 łyżki masła klarowanego,
- 1 cebula,
- 1 liść laurowy,
- 3 ziarnka ziela angielskiego,
- 1 ząbek czosnku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Cielęcinę umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz solą i pieprzem.
- W garnku rozgrzej masło i podsmaż mięso.
- Dorzuć cebulę, czosnek, ziele angielskie i liść laurowy. Podsmażaj kolejne 5 minut.
- Po tym czasie, duś pod przykryciem przez około 60 minut.
- Cielęcinę duszoną na maśle podawaj z kopytkami lub pieczonymi ziemniakami.
Duszona cielęcina w sosie śmietanowym
Składniki:
- 500 g mięsa cielęcego,
- 100 ml śmietany 18%,
- 100 ml bulionu warzywnego,
- 3 marchewki,
- 1 cebula,
- 3 ziarnka ziela angielskiego,
- 1 liść laurowy,
- olej roślinny,
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka mąki pszennej,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Mięso cielęce dokładnie umyj i podziel na mniejsze kawałeczki.
- Podsmaż w garnku na oleju przez około 2-3 minuty.
- Dodaj poszatkowaną cebulę i podsmaż kolejne 2 minuty.
- Całość zalewaj bulionem warzywnym. Dopraw zielem angielskim, liściem laurowym, gałką, solą i pieprzem.
- Pokrój marchewkę i wrzuć do reszty składników.
- Duś pod przykryciem przez około 60 minut do miękkości.
- Na sam koniec dodaj śmietanę, łyżeczkę mąki pszennej i zagotuj. Po 5 minutach zdejmij z ognia.
- Podawaj z puree ziemniaczanym i marchewką z groszkiem.
Cielęcina duszona w czerwonym winie
Składniki:
- 500 g cielęciny bez kości,
- 100 g mąki pszennej,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 marchewki,
- 200 ml czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina,
- 100 ml bulionu warzywnego,
- 1 puszka pomidorów w całości,
- 1 liść laurowy,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- olej roślinny,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Mięso umyj, osusz, pokrój w grubą kostkę i obtocz w mące.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso przez około 7-8 minut (możesz to robić partiami).
- Podsmażoną cielęcinę przełóż do żaroodpornego naczynia.
- Dorzuć przekrojone na pół cebulę, obrany czosnek i pokrojoną w mniejsze kawałki marchewkę.
- Całość zalej bulionem, dodaj pomidory i przyprawy.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz około 90 minut, aż mięso będzie miękkie.
Cielęcina duszona z warzywami
Składniki:
- 500 g cielęciny,
- 2 średnie cebule,
- 2 papryki,
- 3 marchewki,
- 10 pieczarek,
- papryka słodka w proszku,
- 100 ml bulionu warzywnego,
- olej roślinny,
- 1 łyżeczka mąki pszennej,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Cielęcinę umyj, oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.
- Oprósz mąką i podsmaż na rozgrzanym oleju.
- Dopraw pieprzem oraz słodką papryką w proszku.
- Papryki, marchewki i cebule pokrój w kostkę i razem z pieczarkami dodaj do mięsa.
- Całość zalej bulionem.
- Duś pod przykryciem przez około 60 minut do miękkości.
- Tak przygotowaną duszoną cielęcinę podawaj z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.
fot. Cielęcina duszona z warzywami/ iStock, lilechka75
Przepis na cielęcinę duszoną w plastrach
Składniki:
- 750 g cielęciny,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 cebule
- olej roślinny,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Mięso umyj, oczyść i osusz.
- Mięso natrzyj olejem, dopraw pieprzem z każdej strony i przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Czosnek obierz, a cebulę pokrój w grube pióra i dodaj do mięsa.
- Naczynie nakryj folią aluminiową i piecz przez 90 min w 180 stopniach Celsjusza.
- Aby mięso miało bardziej intensywny smak, możesz zamarynować je dzień wcześniej i wstawić do lodówki.
- Duszoną cielęcinę w plastrach podawaj z ziemniaczanym puree i buraczkami.
Cielęcina – przepis na obiad: pieczeń
Oto wykwintne danie z cielęciny. Pieczeń z cielęciny jest delikatna, kruchutka i aromatyczna. Idealna na niedzielny obiad z cielęciny, albo na specjalną okazję. Najlepiej przygotować pieczeń dzień wcześniej, aby schłodziła się rzez noc, wtedy będzie można ją sprawnie pokroić w plastry i nie będzie się rozpadać w czasie krojenia.
Składniki:
- 1 kg cielęciny zadniej w jednym kawałku,
- łyżka rozmarynu lub tymianku,
- 5 ząbków czosnku,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziela angielskie,
- 4 ziarenka pieprzu,
- ok. szklanki bulionu warzywnego,
- sól, pieprz,
- łyżeczka mąki.
Sposób przygotowania:
- Wstaw piekarnik na 170 stopni, włączając grzałkę górną i dolną.
- Mięso opłucz i dobrze osusz czystą ściereczką kuchenną.
- Wlej trochę oleju na patelnię i go rozgrzej. Zrumień mięso na patelni z każdej strony.
- Przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj przyprawy, wlej bulion, aby sięgał ok. 3 cm powyżej dnia i zamknij pojemnik przykrywką.
- Wstaw pieczeń do nagrzanego piekarnika na ok. 2,5 godziny. Przez ten czas sprawdzaj, czy nie trzeba uzupełnić bulionu, możesz też pieczeń w połowie pieczenia obrócić.
- Upieczone mięso wyjmij z piekarnika, wystudź, przełóż do garnka i wstaw na noc do lodówki.
- Następnego dnia pokrój pieczeń na plastry.
- Przelej resztki bulionu ze wszystkimi „smaczkami” z pojemnika żaroodpornego do sporego garnka. Wyjmij liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Zagrzej bulion. Łyżeczkę mąki rozrób w pół szklanki ciepłej wody i wlej do bulionu. Zagotuj, mieszając. Włóż plastry pieczeni do sosu i całość zagrzej na małym ogniu.
- Podawaj pieczeń, układając jej plastry na półmisku i polewając sosem.
fot. Pieczeń z cielęciny/ Adobe Stock, exclusive-design
Gulasz z cielęciny – prosty przepis
Łatwy w przygotowaniu i smaczny gulasz z cielęciny. Najlepiej smakuje z kaszą, ryżem lub ziemniakami. Jeśli przygotujesz go z większą ilością wody i dodasz do niego ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki, uzyskasz fantastyczną zupę gulaszową.
Składniki:
- 0,5-0,7 kg cielęciny,
- 2 średnie marchewki,
- 2 średnie czerwone cebule,
- 1 czerwona papryka,
- łyżka masła klarowanego,
- 2 listki laurowe,
- łyżeczka pieprzu ziołowego,
- łyżeczka soli,
- łyżeczka słodkiej papryki mielonej,
- łyżeczka suszonej bazylii,
- łyżeczka mielonego imbiru,
- łyżeczka suszonego oregano,
- 2-3 łyżki mąki pszennej,
- świeża kolendra do podania.
Sposób przygotowania:
- Mięso pokrój w kostkę i obtocz w mące.
- Rozgrzej na głębokiej patelni masło i obsmaż na nim mięso na rumiany kolor.
- Wlej na patelnię szklankę wody, dodaj przyprawy, przykryj i duś na małym ogniu przez ok. godzinę.
- W międzyczasie obierz marchewkę i cebulę, pokrój marchew w kostkę lub w plasterki, a cebulę w piórka. Paprykę wydrąż i pokrój w paseczki.
- Wrzuć warzywa do mięsa, zamieszaj i duś jeszcze 10 minut.
- Podawaj oprószony posiekaną kolendrą.
fot. Gulasz z cielęciny/ Adobe Stock, Yingko
Cielęcina dla niemowlaka – przepis
Ten delikatny gulasz cięleco-warzywny można podawać już od 7. miesiąca życia dziecka. Stopień rozdrobnienia mięsa i warzyw dopasuj do wieku i upodobań dziecka.
Składniki:
- 10-15 dag cielęciny,
- marchewka,
- korzeń pietruszki,
- ziemniak,
- kilka małych różyczek kalafiora,
- mały kawałek selera,
- natka pietruszki,
- łyżka oliwy.
Sposób przygotowania:
- Opłukaną cielęcinę wrzuć do garnka z wrzątkiem i gotuj ok. 30 minut.
- Warzywa obierz i zetrzyj na tarce.
- Wyjmij mięso na deskę do krojenia, a starte warzywa wrzuć do wody, w której gotowało się mięso.
- Cielęcinę drobno pokrój i ponownie wrzuć do garnka.
- Całość gotuj do miękkości i zdejmij z ognia.
- Posiekaj natkę i dodaj ją do potrawy razem z łyżką oliwy. Całość zamieszaj.
- Podawaj z kaszą jaglaną.
Sznycle z cielęciny
Można je przygotować w wersji z panierką z tartej bułki, ale można zrezygnować z panierowania, jeśli ktoś chce oszczędzić trochę kalorii.
Składniki:
- 4 plastry cielęciny, najlepiej z udźca,
- jajko,
- pieprz cytrynowy,
- sól,
- 3 łyżki tartej bułki,
- olej rzepakowy do smażenia,
- natka pietruszki do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Plastry cielęciny rozbij – rób to dość delikatnie, aby nie podziurawić mięsa.
- Z obu stron mięso oprósz pieprzem i solą.
- Namaczaj każdy plaster z osobna w rozbełtanym jajku, a następnie obtaczaj w tartej bułce.
- Rozgrzej na patelni olej i zmniejsz nieco ogień.
- Smaż sznycle z każdej strony na złoto.
- Podawaj oprószone siekaną natką pietruszki.
fot. Sznycle z cielęciny/ Adobe Stock, Uuganbayar
Treść artykułu pierwotnie opublikowano 5.10.2017 r.
Czytaj także:
Proste dania lekkostrawne w 15-20 minut – 8 przepisów
Dania jednogarnkowe z kaszą – 19 pomysłów
Co zrobić z mięsa mielonego? 4 świetne przepisy