Cielęcina duszona fot. iStock by Getty Images

Cielęcina duszona: najlepsze i sprawdzone przepisy na cielęcinę w sosie własnym, winie, maśle

Cielęcina duszona jest niezwykle delikatna i soczysta. Do jej przygotowania wystarczy kilka wybranych warzyw, bulion warzywny oraz sól i pieprz do smaku. Większość dań nie zajmie dłużej niż 90 minut.
Małgorzata Machnicka / 08.06.2020 12:56
Cielęcina duszona fot. iStock by Getty Images

Większość przepisów na duszoną cielęcinę opiera się na dodatku bulionu warzywnego, marchwi, pora, cebuli i dodatku liści laurowych oraz ziela angielskiego. Ale to niezwykle szlachetne mięso, warto urozmaicić odrobiną masła, czerwonego wina albo śmietany.

Spis treści:

  1. Cielęcina duszona w sosie własnym
  2. Cielęcina duszona w maśle
  3. Cielęcina duszona w sosie śmietanowym
  4. Cielęcina duszona w winie
  5. Cielęcina duszona z warzywami 
  6. Cielęcina duszona w plastrach

Przepis na cielęcinę duszoną w sosie własnym

Składniki:

  • 500 g mięsa cielęcego,
  • 3 marchewki,
  • 1 por,
  • 100 ml bulionu warzywnego,
  • 1 łyżeczka mąki,
  • olej roślinny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso cielęce umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Oczyść ze zbędnych nitek tłuszczu. Dopraw pieprzem.
  2. Podsmaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju roślinnego. Przełóż do garnka i zalej wcześniej podgrzanym bulionem warzywnym.
  3. Duś pod przykryciem przez około 40 minut (do miękkości).
  4. Dorzuć wcześniej pokrojone w mniejsze kawałki marchewki i pora. Duś przez dodatkowe 15 minut.
  5. Sos zagęść łyżeczką mąki.
  6. Tak przygotowaną duszoną cielęcinę podawaj z gotowanymi ziemniakami lub kluskami śląskimi

cielęcina w sosie
fot. iStock

Przepis na cielęcinę duszoną w maśle

Składniki:

  • 500 g mięsa cielęcego,
  • 3 łyżki masła klarowanego,
  • 1 cebula,
  • 1 liść laurowy,
  • 3 ziarnka ziela angielskiego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Cielęcinę umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz solą i pieprzem. 
  2. W garnku rozgrzej masło i podsmaż mięso.
  3. Dorzuć cebulę, czosnek, ziele angielskie i liść laurowy. Podsmażaj kolejne 5 minut.
  4. Po tym czasie, duś pod przykryciem przez około 60 minut. 
  5. Cielęcinę duszoną na maśle podawaj z kopytkami lub pieczonymi ziemniakami. 

Przepis na duszoną cielęcinę w sosie śmietanowym

Składniki:

  • 500 g mięsa cielęcego,
  • 100 ml śmietany 18%,
  • 100 ml bulionu warzywnego,
  • 3 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 3 ziarnka ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • olej roślinny,
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka mąki pszennej,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso cielęce dokładnie umyj i podziel na mniejsze kawałeczki.
  2. Podsmaż w garnku na oleju przez około 2-3 minuty.
  3. Dodaj poszatkowaną cebulę i podsmaż kolejne 2 minuty.
  4. Całość zalewaj bulionem warzywnym. Dopraw zielem angielskim, liściem laurowym, gałką, solą i pieprzem.
  5. Pokrój marchewkę i wrzuć do reszty składników.
  6. Duś pod przykryciem prze​z około 60 minut do miękkości.
  7. Na sam koniec dodaj śmietanę, łyżeczkę mąki pszennej i zagotuj. Po 5 minutach zdejmij z ognia.
  8. Podawaj z puree ziemniaczanym i marchewką z groszkiem.

Przepis na cielęcinę duszoną w czerwonym winie

Składniki:

  • 500 g cielęciny bez kości,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 marchewki,
  • 200 ml czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina,
  • 100 ml bulionu warzywnego,
  • 1 puszka pomidorów w całości,
  • 1 liść laurowy,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • olej roślinny,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Mięso umyj, osusz, pokrój w grubą kostkę i obtocz w mące.
  2. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso przez około 7-8 minut (możesz to robić partiami).
  3. Podsmażoną cielęcinę przełóż do żaroodpornego naczynia.
  4. Dorzuć przekrojone na pół cebulę, obrany czosnek i pokrojoną w mniejsze kawałki marchewkę. 
  5. Całość zalej bulionem, dodaj pomidory i przyprawy. 
  6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz około 90 minut, aż mięso będzie miękkie. 

Przepis na cielęcinę duszoną z warzywami

Składniki:

  • 500 g cielęciny,
  • 2 średnie cebule,
  • 2 papryki,
  • 3 marchewki,
  • 10 pieczarek,
  • papryka słodka w proszku,
  • 100 ml bulionu warzywnego,
  • olej roślinny, 
  • 1 łyżeczka mąki pszennej,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Cielęcinę umyj, oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Oprósz mąką i podsmaż na rozgrzanym oleju.
  3. Dopraw pieprzem oraz słodką papryką w proszku.
  4. Papryki, marchewki i cebule pokrój w kostkę i razem z pieczarkami dodaj do mięsa.
  5. Całość zalej bulionem.
  6. Duś pod przykryciem przez około 60 minut do miękkości.
  7. Tak przygotowaną duszoną cielęcinę podawaj z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.

przepisy na cielęcinęfot. iStock

Przepis na cielęcinę duszoną w plastrach

Składniki:

  • 750 g  cielęciny, 
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 cebule
  • olej roślinny,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Mięso umyj, oczyść i osusz.
  2. Mięso natrzyj olejem, dopraw pieprzem z każdej strony i przełóż do naczynia żaroodpornego.
  3. Czosnek obierz, a cebulę pokrój w grube pióra i dodaj do mięsa.
  4. Naczynie nakryj folią aluminiową i piecz przez 90 min w 180 stopniach Celsjusza.
  5. Aby mięso miało bardziej intensywny smak, możesz zamarynować je dzień wcześniej i wstawić do lodówki.
  6. Duszoną cielęcinę w plastrach podawaj z ziemniaczanym puree i buraczkami.

Więcej pysznych przepisów na cielęcinę:

Cielęcina nadziewana
Cielęcina nadziewana
Delikatne mięso, kuszące smakiem i aromatem.
Cielęcina z szałwią
Cielęcina z szałwią
Lekka, krucha, aromatyczna...
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/27.06.2020 13:41
Przepisy sztos! Mąż kupił akurat wczoraj kilka butelek perły na weekend i cielęcinę wiec jutro zrobię ten przepis na niedzielny obiad. Dzięki.
/13.06.2018 19:24
A gdzie śmietana, wróć do szkoły
/18.04.2018 20:53
Ojj mniema pyszotka! A do tego na pierwsze żurek Krakusa z jajkiem i można gości zaprosić śmiało :)