kiszka ziemniaczana fot. Adobe Stock

Tradycyjny podlaski przysmak - przepisy na kiszkę ziemniaczaną

Kiszkę ziemniaczaną przygotujesz z surowych tartych ziemniaków oraz mięsnej okrasy. To tanie i sycące danie, które możesz zrobić na kilka sposobów.
Sylwia Kazimierczuk / 17.09.2019 16:53
kiszka ziemniaczana fot. Adobe Stock

Ten przysmak ma swoje korzenie w kuchni białoruskiej, gdzie popularny jest także w niektórych regionach Ukrainy, Rosji oraz Litwy. Kiszka ziemniaczana, wcześniej uważana za potrawę chłopów i lokalnej biedoty, zyskuje coraz większą popularność.

Spis treści:

  1. Z grilla
  2. Gotowana w bulionie
  3. Pieczona w piekarniku

Kiszka ziemniaczana z grilla

Składniki:

  • 2,5 kg ziemniaków,
  • 250 g słoniny,
  • 300 g boczku,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • 3-4 metry jelita wieprzowego,
  • czosnek,
  • 4 cebule,
  • 3 jajka.

Przygotowanie

  1. Ziemniaki dokładnie obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Posól i odstaw w misce.
  2. Słoninę pokrój drobno i wytop na rozgrzanej patelni, a następnie podsmaż na niej boczek.
  3. Z ziemniaków wyciśnij nadmiar wody i dodaj jajka, przyprawy oraz boczek.
  4. Przeciśnij czosnek przez praskę i podsmaż z pokrojoną w kostkę cebulą. Dodaj do masy.
  5. Wyparz jelita wieprzowe i nałóż na lejek nadziewarki do kiełbas lub maszynki do mielenia mięsa z podobną funkcją.
  6. Pamiętaj, aby nie nakładać farszu po brzegi, ponieważ podczas obróbki cieplnej znacznie wzrasta objętość.
  7. Zawiąż dokładnie jelita i uformuj kiszkę. Obgotuj w wodzie przez 2 minuty.
  8. Wyłóż delikatnie na rozgrzany grill i piecz przez 15 minut. Pilnuj i delikatnie obracaj tak, aby nie pękła.

Gotowana w bulionie

Składniki:

  • 3 kg ziemniaków,
  • 300 g słoniny,
  • 300 g boczku gotowanego lub wędzonego,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • 2 cebule,
  • czosnek,
  • 3 jajka,
  • 4 metry jelita wieprzowego,
  • bulion mięsny lub warzywny,
  • marchew.

Przygotowanie

  1. Ziemniaki dokładnie obierz i zetrzyj na tarce. Możesz utrzeć tak, jak na masę do placków ziemniaczanych.
  2. Odsącz z nadmiaru wody i dopraw. Dodaj jajka.
  3. Roztop słoninę na rozgrzanej patelni i dodaj stopniowo boczek. Po usmażeniu włóż do masy ziemniaczanej.
  4. Czosnek i cebulę poszatkuj i zeszklij na patelni. Włóż do reszty składników. Marchewkę obierz i pokrój w talarki.
  5. Wyparz jelita wieprzowe i włóż na lejek do nadziewania kiełbas.
  6. Włóż delikatnie masę i zawiąż formując kiszkę.
  7. Do garnka wlej bulion i dodaj marchewkę.
  8. Zagotuj i włóż kiszkę na 15 minut - pilnuj, aby nie pękła pod wpływem ciepła i zwiększenia objętości.
  9. Podawaj ją prosto z wody lub lekko podsmażoną na patelni.

Kiszka ziemniaczana pieczona w piekarniku

Składniki:

  • 3 kg ziemniaków,
  • 150 g słoniny,
  • 250 g boczku wędzonego,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • czosnek,
  • 2 cebule,
  • 2 jajka,
  • 3-4 metry jelita wieprzowego.

Kiszka ziemniaczana jak jeść
fot. Adobe Stock

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dokładnie odsącz z nadmiaru wody i dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
  2. Wbij jajka i włóż podsmażony na wytopionej słoninie boczek.
  3. Cebulę i czosnek poszatkuj i duś na wolnym ogniu, aż zmiękną.
  4. Połącz z resztą masy. Przygotuj jelita wieprzowe, wyparz i nałóż do nadziewarki do kiełbas.
  5. Faszeruj i dokładnie zawiąż. Ułóż pętka w naczyniu żaroodpornym i piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni Celsjusza przez 20 minut.
  6. W przypadku, gdy zacznie lekko pękać, zmniejsz temperaturę.

Zobacz też inne przepisy na dania z kiełbasą:
Sprawdzony przepis na domowe leczo z kiełbasą Kiełbasa drobiowo-wołowa - prosty i szybki przepis

 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)