Kiszka ziemniaczana, wcześniej uważana za potrawę chłopów i lokalnej biedoty, zyskuje coraz większą popularność. Ten przysmak ma swoje korzenie w kuchni białoruskiej, gdzie popularny jest także w niektórych regionach Ukrainy, Rosji oraz Litwy.
Spis treści:
- Jak przygotować jelita do kiszki ziemniaczanej?
- Kiszka ziemniaczana z grilla
- Kiszka ziemniaczana gotowana w bulionie
- Kiszka ziemniaczana z piekarnika
- Kiszka ziemniaczana bez flaka i mąki
Jak przygotować jelita do kiszki ziemniaczanej?
Do zrobienia kiszki ziemniaczanej wykorzystuje się grube, naturalne jelita wieprzowe.
- Jelita wieprzowe dokładnie opłucz z soli.
- Włóż jelita do ciepłej wody (temp. 30 – 35 stopni) i pozostaw na 60 minut.
- Po 60 minutach wylej wodę i włóż je ponownie do zimnej, lekko osolonej wody.
- Mocz kilka godzin.
Kiszka ziemniaczana z grilla
Składniki:
- 2,5 kg ziemniaków,
- 250 g słoniny,
- 300 g boczku,
- sól,
- pieprz,
- majeranek,
- 3-4 metry jelita wieprzowego,
- czosnek,
- 4 cebule,
- 3 jajka.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki dokładnie obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Posól i odstaw w misce.
- Słoninę pokrój drobno i wytop na rozgrzanej patelni, a następnie podsmaż na niej boczek.
- Z ziemniaków wyciśnij nadmiar wody i dodaj jajka, przyprawy oraz boczek.
- Przeciśnij czosnek przez praskę i podsmaż z pokrojoną w kostkę cebulą. Dodaj do masy.
- Jelito wieprzowe nałóż na lejek nadziewarki do kiełbas lub maszynki do mielenia mięsa z podobną funkcją.
- Pamiętaj, aby nie nakładać farszu po brzegi, ponieważ podczas obróbki cieplnej znacznie wzrasta objętość.
- Zawiąż dokładnie jelita i uformuj kiszkę. Obgotuj w wodzie przez 2 minuty.
- Wyłóż delikatnie na rozgrzany grill i piecz przez 15 minut. Pilnuj i delikatnie obracaj tak, aby nie pękła.
Kiszka ziemniaczana gotowana w bulionie
Składniki:
- 3 kg ziemniaków,
- 300 g słoniny,
- 300 g boczku gotowanego lub wędzonego,
- sól,
- pieprz,
- majeranek,
- 2 cebule,
- czosnek,
- 3 jajka,
- 4 metry jelita wieprzowego,
- bulion mięsny lub warzywny,
- marchew.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki dokładnie obierz i zetrzyj na tarce. Możesz utrzeć tak, jak na masę do placków ziemniaczanych.
- Odsącz z nadmiaru wody i dopraw. Dodaj jajka.
- Roztop słoninę na rozgrzanej patelni i dodaj stopniowo boczek. Po usmażeniu włóż do masy ziemniaczanej.
- Czosnek i cebulę poszatkuj i zeszklij na patelni. Włóż do reszty składników. Marchewkę obierz i pokrój w talarki.
- Jelito wieprzowe nałóż na lejek do nadziewania kiełbas.
- Włóż delikatnie masę i zawiąż formując kiszkę.
- Do garnka wlej bulion i dodaj marchewkę.
- Zagotuj i włóż kiszkę na 15 minut - pilnuj, aby nie pękła pod wpływem ciepła i zwiększenia objętości.
- Podawaj ją prosto z wody lub lekko podsmażoną na patelni.
Kiszka ziemniaczana z piekarnika
Składniki:
- 3 kg ziemniaków,
- 150 g słoniny,
- 250 g boczku wędzonego,
- sól,
- pieprz,
- majeranek,
- czosnek,
- 2 cebule,
- 2 jajka,
- 3-4 metry jelita wieprzowego.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dokładnie odsącz z nadmiaru wody i dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
- Wbij jajka i włóż podsmażony na wytopionej słoninie boczek.
- Cebulę i czosnek poszatkuj i duś na wolnym ogniu, aż zmiękną.
- Połącz z resztą masy. Przygotuj jelita wieprzowe i nałóż do nadziewarki do kiełbas.
- Faszeruj i dokładnie zawiąż. Ułóż pętka w naczyniu żaroodpornym i piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni Celsjusza przez 20 minut.
- W przypadku, gdy zacznie lekko pękać, zmniejsz temperaturę.
fot. Kiszka ziemniaczana/Adobe Stock, koss13
Kiszka ziemniaczana bez flaka i mąki
Pyszną kiszkę ziemniaczaną zrobisz też bez jelita i mąki. Oto szybki i krótki przepis na pożywne danie.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 100 g słoniny,
- 300 g boczku wędzonego,
- 1 duża biała cebula,
- 1 jajka,
- sól,
- pieprz,
- majeranek,
- rozmaryn,
- czosnek.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj ziemniaki do miękkości i przecedź do praskę.
- Pokrój słoninę i boczek w kostkę, wrzuć na patelnię i zrób skwarki.
- Do słoniny i boczku dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklij.
- Następnie wymieszaj zawartość patelni (słoninę, boczek, cebulę) z przetartymi, przestudzonymi ziemniakami.
- Na koniec dodaj żółtko i przyprawy i wymieszaj.
- Gotową kiszkę podgrzej na patelni i przełóż do półmiska.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 22.11.2019 r
Czytaj także:
Oto przepis na staropolską białą kiełbasę z receptury dziadka. Podaj ją na wielkanocnym stole i zaskocz wszystkich
Jak zrobić dobrą kiełbasę do wędzenia w domu? Przyprawy, przygotowanie mięsa i przydatne triki