Kiszka ziemniaczana na 4 sposoby: z grilla, z piekarnika, gotowana w bulionie, bez flaka i mąki

Kiszka ziemniaczana na 4 sposoby - z grilla, z piekarnika, parzona, bez flaka i mąki fot. Adobe Stock, Mario
Kiszkę ziemniaczaną przygotowuje się z surowych tartych ziemniaków oraz mięsnej okrasy. W standardowych przepisach używa się jelita wieprzowego, natomiast można również zrobić ją bez flaka. To pyszne, tanie i sycące danie wspaniale sprawdzi się jako obiad dla rodziny i dla gości.
Sylwia Kazimierczuk / 04.01.2024 08:04
Kiszka ziemniaczana na 4 sposoby - z grilla, z piekarnika, parzona, bez flaka i mąki fot. Adobe Stock, Mario

Kiszka ziemniaczana, wcześniej uważana za potrawę chłopów i lokalnej biedoty, zyskuje coraz większą popularność. Ten przysmak ma swoje korzenie w kuchni białoruskiej, gdzie popularny jest także w niektórych regionach Ukrainy, Rosji oraz Litwy. 

Spis treści:

  1. Jak przygotować jelita do kiszki ziemniaczanej?
  2. Kiszka ziemniaczana z grilla
  3. Kiszka ziemniaczana gotowana w bulionie
  4. Kiszka ziemniaczana z piekarnika
  5. Kiszka ziemniaczana bez flaka i mąki

Jak przygotować jelita do kiszki ziemniaczanej?

Do zrobienia kiszki ziemniaczanej wykorzystuje się grube, naturalne jelita wieprzowe.

  • Jelita wieprzowe dokładnie opłucz z soli.
  • Włóż jelita do ciepłej wody (temp. 30 – 35 stopni) i pozostaw na 60 minut.
  • Po 60 minutach wylej wodę i włóż je ponownie do zimnej, lekko osolonej wody.
  • Mocz kilka godzin. 

Kiszka ziemniaczana z grilla

Składniki:

  • 2,5 kg ziemniaków,
  • 250 g słoniny,
  • 300 g boczku,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • 3-4 metry jelita wieprzowego,
  • czosnek,
  • 4 cebule,
  • 3 jajka.

Sposób przygotowania: 

  1. Ziemniaki dokładnie obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Posól i odstaw w misce.
  2. Słoninę pokrój drobno i wytop na rozgrzanej patelni, a następnie podsmaż na niej boczek.
  3. Z ziemniaków wyciśnij nadmiar wody i dodaj jajka, przyprawy oraz boczek.
  4. Przeciśnij czosnek przez praskę i podsmaż z pokrojoną w kostkę cebulą. Dodaj do masy.
  5. Jelito wieprzowe nałóż na lejek nadziewarki do kiełbas lub maszynki do mielenia mięsa z podobną funkcją.
  6. Pamiętaj, aby nie nakładać farszu po brzegi, ponieważ podczas obróbki cieplnej znacznie wzrasta objętość.
  7. Zawiąż dokładnie jelita i uformuj kiszkę. Obgotuj w wodzie przez 2 minuty.
  8. Wyłóż delikatnie na rozgrzany grill i piecz przez 15 minut. Pilnuj i delikatnie obracaj tak, aby nie pękła.

Kiszka ziemniaczana gotowana w bulionie

Składniki:

  • 3 kg ziemniaków,
  • 300 g słoniny,
  • 300 g boczku gotowanego lub wędzonego,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • 2 cebule,
  • czosnek,
  • 3 jajka,
  • 4 metry jelita wieprzowego,
  • bulion mięsny lub warzywny,
  • marchew.

Sposób przygotowania: 

  1. Ziemniaki dokładnie obierz i zetrzyj na tarce. Możesz utrzeć tak, jak na masę do placków ziemniaczanych.
  2. Odsącz z nadmiaru wody i dopraw. Dodaj jajka.
  3. Roztop słoninę na rozgrzanej patelni i dodaj stopniowo boczek. Po usmażeniu włóż do masy ziemniaczanej.
  4. Czosnek i cebulę poszatkuj i zeszklij na patelni. Włóż do reszty składników. Marchewkę obierz i pokrój w talarki.
  5. Jelito wieprzowe nałóż na lejek do nadziewania kiełbas.
  6. Włóż delikatnie masę i zawiąż formując kiszkę.
  7. Do garnka wlej bulion i dodaj marchewkę.
  8. Zagotuj i włóż kiszkę na 15 minut - pilnuj, aby nie pękła pod wpływem ciepła i zwiększenia objętości.
  9. Podawaj ją prosto z wody lub lekko podsmażoną na patelni.

Kiszka ziemniaczana z piekarnika

Składniki:

  • 3 kg ziemniaków,
  • 150 g słoniny,
  • 250 g boczku wędzonego,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • czosnek,
  • 2 cebule,
  • 2 jajka,
  • 3-4 metry jelita wieprzowego.

Sposób przygotowania: 

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dokładnie odsącz z nadmiaru wody i dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
  2. Wbij jajka i włóż podsmażony na wytopionej słoninie boczek.
  3. Cebulę i czosnek poszatkuj i duś na wolnym ogniu, aż zmiękną.
  4. Połącz z resztą masy. Przygotuj jelita wieprzowe i nałóż do nadziewarki do kiełbas.
  5. Faszeruj i dokładnie zawiąż. Ułóż pętka w naczyniu żaroodpornym i piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni Celsjusza przez 20 minut.
  6. W przypadku, gdy zacznie lekko pękać, zmniejsz temperaturę.

jak zrobić kiszkę ziemniaczanąfot. Kiszka ziemniaczana/Adobe Stock, koss13

Kiszka ziemniaczana bez flaka i mąki

Pyszną kiszkę ziemniaczaną zrobisz też bez jelita i mąki. Oto szybki i krótki przepis na pożywne danie.

Składniki: 

  • 1 kg ziemniaków,
  • 100 g słoniny,
  • 300 g boczku wędzonego,
  • 1 duża biała cebula,
  • 1 jajka,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • rozmaryn,
  • czosnek.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj ziemniaki do miękkości i przecedź do praskę.
  2. Pokrój słoninę i boczek w kostkę, wrzuć na patelnię i zrób skwarki.
  3. Do słoniny i boczku dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklij.
  4. Następnie wymieszaj zawartość patelni (słoninę, boczek, cebulę) z przetartymi, przestudzonymi ziemniakami.
  5. Na koniec dodaj żółtko i przyprawy i wymieszaj.
  6. Gotową kiszkę podgrzej na patelni i przełóż do półmiska.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 22.11.2019 r

Czytaj także:
Oto przepis na staropolską białą kiełbasę z receptury dziadka. Podaj ją na wielkanocnym stole i zaskocz wszystkich
Jak zrobić dobrą kiełbasę do wędzenia w domu? Przyprawy, przygotowanie mięsa i przydatne triki
 

Redakcja poleca

REKLAMA