3 przepisy na pierś z kaczki. Jak zrobić soczystą pierś z kaczki z patelni i piekarnika?

pierś z kaczki fot. Adobe Stock, HLPhoto
Idealna pierś z kaczki powinna być aromatyczna, soczysta i lekko różowa w środku. Zobacz, jak przygotować pierś z kaczki w trzech wersjach: z patelni - smażoną, z piekarnika - pieczoną i duszoną pierś z kaczki w sosie własnym. Podajemy też przepisy na marynatę do kaczki i dodatki, z którymi warto pierś z kaczki podać.
Urszula Wilczkowska / 20.10.2023 16:37
pierś z kaczki fot. Adobe Stock, HLPhoto

Pierś z kaczki to wyjątkowo pyszne danie, które kojarzy się dość luksusowo i nadaje się na wystawny obiad. Podaje się ją w najlepszych restauracjach, a jej cena czasem dochodzi do niebotycznych kwot. W sklepach kupisz to mięso w przystępnej cenie, a wbrew pozorom przygotowanie idealnej piersi z kaczki wcale nie jest trudne. Wystarczy pamiętać o kilku prostych trikach.

Spis treści:

  1. Jak przygotować idealną pierś z kaczki?
  2. Marynata do piersi z kaczki
  3. Smażona pierś z kaczki
  4. Pieczona pierś z kaczki z miodem
  5. Pierś z kaczki w sosie własnym
  6. Z czym podać pierś z kaczki?

Jak przygotować idealną pierś z kaczki?

Idealna pierś z kaczki w domu? To możliwe! Przede wszystkim pamiętaj, aby smażyć ją zawsze na mocno rozgrzanej patelni - w przeciwnym razie cały tłuszcz się wytopi, a pierś z kaczki będzie sucha.

Podsmaż mięso na patelni także wtedy, gdy masz zamiar później piec kaczkę. To sekret soczystej piersi z kaczki. Gdy mięso zamknie się z wierzchu przed pieczeniem, będzie później idealnie miękkie i soczyste w środku. To znany trik szefów kuchni.

Dużym błędem w przygotowaniu kaczki jest smażenie jej na oleju. Pierś z kaczki jest wystarczająco tłusta, dlatego smaży się ją zawsze na suchej, rozgrzanej patelni. Jeśli chcesz, by wytopiło się z niej więcej tłuszczu, natnij wcześniej skórkę w kratkę.

Pierś z kaczki, po wstępnym obsmażeniu, należy piec zaledwie kilkanaście minut (10-20 minut). W trakcie pieczenia, dobrze jest polewać ją wytapiającym się tłuszczem.

Po przekrojeniu pierś z kaczki powinna być wciąż różowa w środku. Dzięki temu jest idealnie soczysta i aromatyczna

Jak zamarynować piersi z kaczki?

Przed usmażeniem lub podpieczeniem piersi z kaczki, możesz ją zamarynować. Będzie wtedy jeszcze bardziej aromatyczna i przesiąknie przyprawami.

Pierś z kaczki jest już wystarczająco tłusta, nie musisz dodawać do marynaty oleju. Koniecznie natnij skórę piersi z kaczki, jeśli masz ją zamiar marynować.

Zrób np. miodową marynatę do piersi z kaczki z nutą pomarańczy z naszego przepisu.

Składniki:

  • łyżka miodu,
  • łyżeczka skórki otartej z pomarańczy,
  • łyżeczka tymianku,
  • łyżka wina, 
  • świeżo mielony czerwony pieprz,
  • łyżeczka musztardy Dijon.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj składniki marynaty.
  2. Natnij pierś z kaczki w kratkę.
  3. Umieść kaczkę w marynacie na kilka godzin (lub całą noc) przed wstępnym smażeniem.
  4. Zamarynowaną pierś z kaczki trzymaj w lodówce.

Smażona pierś z kaczki z patelni

Przygotuj smażoną pierś z kaczki z patelni z dodatkiem rozmarynu i szalotek. Pamiętaj, że kaczkę smaży się na rozgrzanej, suchej patelni.

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki,
  • 3 szalotki,
  • szczypta soli.
  • szczypta pieprzu,
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu.

Sposób przygotowania:

  1. Kaczkę osusz ręcznikiem papierowym. Oprósz solą, pieprzem i igiełkami rozmarynu.
  2. Rozgrzej bardzo mocno suchą patelnię. Kaczkę smaż przez około 10 minut - mniej więcej w połowie tego czasu przełóż ją na drugą stronę.
  3. Zdejmij pierś z kaczki z patelni i daj jej odpocząć przez kilka minut. Możesz w tym czasie nałożyć na talerze np. kopytka dyniowe i domową sałatkę.
  4. Pokrój pierś z kaczki w plastry i ułóż na talerzach. Smacznego!

smażona pierś z kaczkifot. Pierś z kaczki z patelni/ Adobe Stock, freeskyline

Pieczona pierś z kaczki z piekarnika w miodzie z jabłkami

Idealna pierś z kaczki to właśnie ta w wersji pieczonej. Dodatek miodu i sosu sojowego powoduje, że jej skórka się karmelizuje. Pierś z kaczki jest chrupiąca z zewnątrz, a soczysta w środku.

Składniki:

  • 2 duże piersi z kaczki,
  • 2 łyżki miodu,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • łyżka sosu sojowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 jabłka.

Sposób przygotowania:

  1. Skórkę piersi z kaczki natnij w kratkę i natrzyj przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Podsmaż ją na bardzo mocno rozgrzanej patelni przez kilka minut.
  2. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego i wokół wyłóż kawałki jabłek.
  3. Piecz pierś z kaczki przez 5-7 minut. Podawaj z ziemniakami, podpieczonym jabłkiem lub kaszą oraz np. surówką z selera naciowego. Smacznego!

pieczona pierś z kaczkifot. Pierś z kaczki z piekarnika/ Adobe Stock, Sławomir Fajer

Duszona pierś z kaczki w sosie własnym

Aromatyczna i soczysta pierś z kaczki w sosie własnym to tak naprawdę duszona pierś z kaczki. Idealna pierś z kaczki na wystawny obiad na Boże Narodzenie lub randkę.

Składniki:

  • 4 piersi z kaczki,
  • szklanka wywaru drobiowego,
  • 3 łyżki masła,
  • kieliszek białego wina,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • łyżeczka tymianku.

Sposób przygotowania:

  1. Piersi z kaczki oprósz tymiankiem, solą i pieprzem, a następnie podsmaż przez dosłownie pół minuty na stronę na patelni. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
  2. Na patelni z wytopionym tłuszczem rozpuść masło, a następnie wlej bulion i białe wino. Doprowadź do wrzenia.
  3. Zalej mięso bulionem i włóż do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni. Piecz przez około 1 godzinę.
  4. Pierś z kaczki podawaj z ziemniakami, duszonymi figami oraz czerwonym winem. Smacznego!

kaczka w sosie własnymfot. Pierś z kaczki w sosie własnym/ Adobe Stock, Maren Winter

Z czym podać pierś z kaczki?

Pierś z kaczki dobrze komponuje się z wyraźnymi sosami, sezonowymi warzywami i owocowymi dodatkami.

Oto kilka pomysłów na to, z czym można podać pierś z kaczki.

  • Sos pomarańczowy: jest jednocześnie słodki i kwaśny. Sos ten doskonale współgra z delikatnym mięsem z kaczki.
  • Sos żurawinowy lub suszona żurawina: nadaje potrawie nieco kwasowości i słodyczy.
  • Sos borówkowy: podkreśla wykwintny smak piersi z kaczki i przełamuje jej smak.
  • Glazura miodowa: jest pyszna i aromatyczna oraz przełamuje smak tłustej skórki.
  • Sos grzybowy: podkreśla leśny smak piersi z kaczki.
  • Warzywa sezonowe: podaj kaczkę z duszonymi lub pieczonymi warzywami, takimi jak marchew, dynia, brokuły, fasola lub szparagi.
  • Kasza lub ryż: są dobrymi dodatkami, które balansują smak piersi z kaczki. Możesz ugotować kaszę lub ryż np. z korzennymi przyprawami dla bardziej odświętnej odsłony.
  • Kapusta: jest tradycyjnym dodatkiem do kaczki w wielu daniach.
  • Smażone pory: elegancki i dość nietypowy dodatek, który można podać z kaczką.
  • Pieczone jabłka: doskonale komponują się z piersią z kaczki.
  • Duszona cebula: nadaje piersi z kaczki jesiennego posmaku.

Treść artykułu pierwotnie opublikowana 12.03.2020.

Zobacz inne przepisy na kaczkę:

Kaczka w pomarańczach - przepis składniki i przygotowanie
Kaczka w pomarańczach - przepis składniki i przygotowanie
Wykwintny, ale jednocześnie łatwy w przygotowaniu obiad!
Kaczka w sosie - przepis Magdy Gessler
Kaczka w sosie - przepis Magdy Gessler
Aromatyczna kaczka w sosie miodowo-pomarańczowym - idealna na świąteczny obiad! Sprawdź!
Kaczka z pieprzem i grzybami
Kaczka z pieprzem i grzybami
Idealna na obiad!

Redakcja poleca

REKLAMA