Pierś z kaczki to wyjątkowo pyszne danie, które kojarzy się dość luksusowo i nadaje się na wystawny obiad. Podaje się ją w najlepszych restauracjach, a jej cena czasem dochodzi do niebotycznych kwot. W sklepach kupisz to mięso w przystępnej cenie, a wbrew pozorom przygotowanie idealnej piersi z kaczki wcale nie jest trudne. Wystarczy pamiętać o kilku prostych trikach.
Spis treści:
- Jak przygotować idealną pierś z kaczki?
- Marynata do piersi z kaczki
- Smażona pierś z kaczki
- Pieczona pierś z kaczki z miodem
- Pierś z kaczki w sosie własnym
- Z czym podać pierś z kaczki?
Jak przygotować idealną pierś z kaczki?
Idealna pierś z kaczki w domu? To możliwe! Przede wszystkim pamiętaj, aby smażyć ją zawsze na mocno rozgrzanej patelni - w przeciwnym razie cały tłuszcz się wytopi, a pierś z kaczki będzie sucha.
Podsmaż mięso na patelni także wtedy, gdy masz zamiar później piec kaczkę. To sekret soczystej piersi z kaczki. Gdy mięso zamknie się z wierzchu przed pieczeniem, będzie później idealnie miękkie i soczyste w środku. To znany trik szefów kuchni.
Dużym błędem w przygotowaniu kaczki jest smażenie jej na oleju. Pierś z kaczki jest wystarczająco tłusta, dlatego smaży się ją zawsze na suchej, rozgrzanej patelni. Jeśli chcesz, by wytopiło się z niej więcej tłuszczu, natnij wcześniej skórkę w kratkę.
Pierś z kaczki, po wstępnym obsmażeniu, należy piec zaledwie kilkanaście minut (10-20 minut). W trakcie pieczenia, dobrze jest polewać ją wytapiającym się tłuszczem.
Po przekrojeniu pierś z kaczki powinna być wciąż różowa w środku. Dzięki temu jest idealnie soczysta i aromatyczna
Jak zamarynować piersi z kaczki?
Przed usmażeniem lub podpieczeniem piersi z kaczki, możesz ją zamarynować. Będzie wtedy jeszcze bardziej aromatyczna i przesiąknie przyprawami.
Pierś z kaczki jest już wystarczająco tłusta, nie musisz dodawać do marynaty oleju. Koniecznie natnij skórę piersi z kaczki, jeśli masz ją zamiar marynować.
Zrób np. miodową marynatę do piersi z kaczki z nutą pomarańczy z naszego przepisu.
Składniki:
- łyżka miodu,
- łyżeczka skórki otartej z pomarańczy,
- łyżeczka tymianku,
- łyżka wina,
- świeżo mielony czerwony pieprz,
- łyżeczka musztardy Dijon.
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj składniki marynaty.
- Natnij pierś z kaczki w kratkę.
- Umieść kaczkę w marynacie na kilka godzin (lub całą noc) przed wstępnym smażeniem.
- Zamarynowaną pierś z kaczki trzymaj w lodówce.
Smażona pierś z kaczki z patelni
Przygotuj smażoną pierś z kaczki z patelni z dodatkiem rozmarynu i szalotek. Pamiętaj, że kaczkę smaży się na rozgrzanej, suchej patelni.
Składniki:
- 2 piersi z kaczki,
- 3 szalotki,
- szczypta soli.
- szczypta pieprzu,
- kilka gałązek świeżego rozmarynu.
Sposób przygotowania:
- Kaczkę osusz ręcznikiem papierowym. Oprósz solą, pieprzem i igiełkami rozmarynu.
- Rozgrzej bardzo mocno suchą patelnię. Kaczkę smaż przez około 10 minut - mniej więcej w połowie tego czasu przełóż ją na drugą stronę.
- Zdejmij pierś z kaczki z patelni i daj jej odpocząć przez kilka minut. Możesz w tym czasie nałożyć na talerze np. kopytka dyniowe i domową sałatkę.
- Pokrój pierś z kaczki w plastry i ułóż na talerzach. Smacznego!
fot. Pierś z kaczki z patelni/ Adobe Stock, freeskyline
Pieczona pierś z kaczki z piekarnika w miodzie z jabłkami
Idealna pierś z kaczki to właśnie ta w wersji pieczonej. Dodatek miodu i sosu sojowego powoduje, że jej skórka się karmelizuje. Pierś z kaczki jest chrupiąca z zewnątrz, a soczysta w środku.
Składniki:
- 2 duże piersi z kaczki,
- 2 łyżki miodu,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- łyżka sosu sojowego,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 jabłka.
Sposób przygotowania:
- Skórkę piersi z kaczki natnij w kratkę i natrzyj przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Podsmaż ją na bardzo mocno rozgrzanej patelni przez kilka minut.
- Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego i wokół wyłóż kawałki jabłek.
- Piecz pierś z kaczki przez 5-7 minut. Podawaj z ziemniakami, podpieczonym jabłkiem lub kaszą oraz np. surówką z selera naciowego. Smacznego!
fot. Pierś z kaczki z piekarnika/ Adobe Stock, Sławomir Fajer
Duszona pierś z kaczki w sosie własnym
Aromatyczna i soczysta pierś z kaczki w sosie własnym to tak naprawdę duszona pierś z kaczki. Idealna pierś z kaczki na wystawny obiad na Boże Narodzenie lub randkę.
Składniki:
- 4 piersi z kaczki,
- szklanka wywaru drobiowego,
- 3 łyżki masła,
- kieliszek białego wina,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- łyżeczka tymianku.
Sposób przygotowania:
- Piersi z kaczki oprósz tymiankiem, solą i pieprzem, a następnie podsmaż przez dosłownie pół minuty na stronę na patelni. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Na patelni z wytopionym tłuszczem rozpuść masło, a następnie wlej bulion i białe wino. Doprowadź do wrzenia.
- Zalej mięso bulionem i włóż do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni. Piecz przez około 1 godzinę.
- Pierś z kaczki podawaj z ziemniakami, duszonymi figami oraz czerwonym winem. Smacznego!
fot. Pierś z kaczki w sosie własnym/ Adobe Stock, Maren Winter
Z czym podać pierś z kaczki?
Pierś z kaczki dobrze komponuje się z wyraźnymi sosami, sezonowymi warzywami i owocowymi dodatkami.
Oto kilka pomysłów na to, z czym można podać pierś z kaczki.
- Sos pomarańczowy: jest jednocześnie słodki i kwaśny. Sos ten doskonale współgra z delikatnym mięsem z kaczki.
- Sos żurawinowy lub suszona żurawina: nadaje potrawie nieco kwasowości i słodyczy.
- Sos borówkowy: podkreśla wykwintny smak piersi z kaczki i przełamuje jej smak.
- Glazura miodowa: jest pyszna i aromatyczna oraz przełamuje smak tłustej skórki.
- Sos grzybowy: podkreśla leśny smak piersi z kaczki.
- Warzywa sezonowe: podaj kaczkę z duszonymi lub pieczonymi warzywami, takimi jak marchew, dynia, brokuły, fasola lub szparagi.
- Kasza lub ryż: są dobrymi dodatkami, które balansują smak piersi z kaczki. Możesz ugotować kaszę lub ryż np. z korzennymi przyprawami dla bardziej odświętnej odsłony.
- Kapusta: jest tradycyjnym dodatkiem do kaczki w wielu daniach.
- Smażone pory: elegancki i dość nietypowy dodatek, który można podać z kaczką.
- Pieczone jabłka: doskonale komponują się z piersią z kaczki.
- Duszona cebula: nadaje piersi z kaczki jesiennego posmaku.
Treść artykułu pierwotnie opublikowana 12.03.2020.
Zobacz inne przepisy na kaczkę: