Uszka siostry Anastazji – tradycyjny przepis na wigilijny przysmak
fot. Adobe Stock, zi3000
Przepis na uszka siostry Anastazji to receptura, z której korzysta wiele Polek przy przygotowaniu tego wigilijnego przysmaku. Przepis na uszka siostry Anastazji wyróżnia się tym, że jest prosty i tradycyjny. Ciasto na uszka Anastazji zrobisz z mąki, jajek, wody i oliwy. Na farsz grzybowy do uszek potrzebujesz tylko masła, grzybów leśnych i cebuli.
Uszka siostry Anastazji to tradycyjny przepis na wigilijny klasyk. Uszka są jedną z dwunastu potraw wigilijnych, nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Te w wersji siostry Anastazji są niezwykle tradycyjne: z tego przepisu korzysta niejedna babcia.
Siostra Anastazja ma swoje triki, które stosuje, by uszka wigilijne zawsze były idealne. Oto kilka z nich:
Wykorzystanie suszonych grzybów leśnych do farszu - są najbardziej aromatyczne.
Zagęszczenie farszu grzybowego bułką tartą: dzięki temu farsz jest zwarty, a uszka wigilijne się nie rozklejają.
Dodatek oleju do wody do gotowania uszek - dzięki temu uszka nie sklejają się przy gotowaniu.
Polanie uszek olejem po wyciągnięciu z wody i wyłożenie ich na płaskiej blaszce: zapobiega to sklejaniu gorących uszek.
Prostokąty zamiast kół z ciasta do uszek. Siostra Anastazja wykorzystuje obydwie metody, a uszka przygotowane z prostokątów mają inny finalny kształt niż te z okręgów.
Źródło: Świąteczne przepisy siostry Anastazji, wydawnictwo WAM, 2015.
Jakie świąteczne ciasta siostry Anastazji warto postawić na wigilijnym stole? Świetnie sprawdzi się aromatyczny sernik i korzenne ciasto z orzechami. Wybierz także tradycyjną babkę albo cynamonową szarlotkę z dodatkami. Świąteczne wypieki mogą być pyszne, a przy okazji proste do przygotowania. Zobacz, jak je zrobić.
Kruche ciasteczka z maszynki siostry Anastazji przygotujesz w kilka chwil, ale musisz mieć pod ręką specjalną nakładkę do maszynki, która umożliwia tworzenie struktury ciastek. Pamiętaj też, że maszynka musi być dokładnie wyczyszczona przed pracą. Do przygotowania wystarczy ci tylko kilka składników.
Zakwas z buraków siostry Anastazji idealnie sprawdzi się jako aromatyczna i idealnie kwaśna baza do barszczu czerwonego, ale z powodzeniem możesz go także pić. Wystarczy już 50 ml dziennie, aby poprawić odporność i wzmocnić pracę układu pokarmowego. Wystarczy tylko kilka składników i trochę cierpliwości, aby go przygotować.
Pyszne ciasto orzechowe siostry Anastazji możesz przełożyć zarówno jasnym, jak i ciemnym czekoladowym kremem. Podstawą jest upieczenie idealnego biszkoptu z dodatkiem posiekanych orzechów. Placek orzechowy świetnie komponuje się także z jabłkami oraz bakaliami. Oto sprawdzone przepisy na wypieki siostry Anastazji.
Placek japoński siostry Anastazji to przepyszna wariacja na temat tradycyjnego japońskiego makowca. Łatwo przygotujesz go z gotowej masy makowej, ale możesz także przygotować ją samodzielnie. Sekretem placka po japońsku są soczyste kawałki jabłek i dodatki w postaci czekoladowej polewy. Zobacz, jak zrobić to pyszne ciasto.
Sernik siostry Anastazji możesz przygotować na wiele sposobów. Fani klasycznych smaków na pewno docenią tradycyjny sernik na kruchym spodzie, a miłośnicy kulinarnych eksperymentów chętnie sięgną po sernik gotowany albo z dodatkiem wiórek kokosowych. Wypróbuj także dwukolorowy sernik Izaura oraz klasyczny sernik wiedeński.
Miodownik z kaszą manną siostry Anastazji to doskonała propozycja na pyszne ciasto do kawy i herbaty. Podaj je na rodzinnych spotkaniach i przy okazji imprez ze znajomymi. Może wystąpić także w roli urodzinowego tortu. Wielowarstwowy, idealnie miękki wypiek możesz dowolnie udekorować np. cukrem pudrem albo orzechami.
Jak zrobić piernik dojrzewający siostry Anastazji? To pyszny, tradycyjny przepis na świąteczny wypiek. Możesz przygotować go w wersji z powidłami śliwkowymi lub bez niczego. Pamiętaj, że piernik musi "leżakować" dość długo, dlatego przygotuj do odpowiednio wcześnie, jeśli chcesz cieszyć się jego smakiem na święta.
Dynia w occie siostry Anastazji to pyszny przepis na marynowaną dynię, który nie może się nie udać. Wystarczy tylko kilka składników, aby przygotować genialne słoiki na jesień i zimę. Dynie w occie świetnie sprawdzą się jako dodatek do dań mięsnych i sosów, a także jako szybka, słodko-kwaśna przekąska imprezowa.
Przepisy na grzyby siostry Anastazji to przede wszystkim aromatyczne, rozgrzewające zupy oraz grzyby marynowane. Znajdziesz tu także tradycyjny przepis na krokiety z ciasta naleśnikowego oraz sałatkę ziemniaczaną z dodatkiem świeżych, leśnych grzybów. Grzyby możesz także zamrozić według wskazówek siostry Anastazji.