Kociołek myśliwski to genialny pomysł na mięsne danie jednogarnkowe. Oto ciekawe przepisy na kociołek myśliwski

kociołek myśliwski fot. Adobe Stock, istetiana
Kociołek myśliwski to popularny i bardzo lubiany sposób gotowania, pierwotnie na ognisku. W żeliwnym, szczelnie zamykanym garnku, przyrządzić można pyszne, jednogarnkowe dania z różnych rodzajów mięs i warzyw. Możesz je także zrobić we własnej kuchni - potrzebujesz głębokiego żeliwnego gara albo patelni.
Małgorzata Machnicka / 19.01.2024 15:58
kociołek myśliwski fot. Adobe Stock, istetiana

Kociołek myśliwski to rodzaj głębokiego, dużego garnka z pokrywą, najczęściej mocowaną grubymi śrubami. Potrawy gotują się w nim więc we własnych sokach i przy nieco zwiększonym ciśnieniu - kociołek przypomina więc trochę szybkowar. Popularne jest gotowanie w kociołku myśliwskim nad ogniskiem, ale możesz te pomysły wykorzystać też w domu.

Zazwyczaj kociołki wykonuje się z żeliwa, materiału, który zapewnia doskonałe rozprowadzenie i utrzymanie ciepła. Kociołek może być z surowego żeliwa, lub też emaliowany w środku - ta druga opcja jest wygodniejsza w użyciu. Są też kociołki z innych surowców, np. stalowe, jednak nie dorównują one żeliwnym jakością i wygodą użycia.

Kociołki mają różną wielkość, jednak zwykle są dość duże (średnia pojemność to 7–14 litrów), więc przygotowane danie wystarcza dla paru lub nawet parunastu osób.

Spis treści:

  1. Co do kociołka myśliwskiego?
  2. Kociołek myśliwski à la gulasz
  3. Kociołek myśliwski z karkówką

Co do kociołka myśliwskiego?

Co można dodać do kociołka myśliwskiego? Składniki mogą być praktycznie dowolne. Jednak co ważne: kociołek należy najpierw natrzeć wewnątrz tłuszczem (olejem roślinnym lub smalcem) i wyłożyć liśćmi kapusty. Uchronią one zawartość kociołka przed przypaleniem. Dodatkowo kociołka nie stawia się nad bezpośrednim ogniem, bo to sprawi, że danie się spali. Najlepiej umieścić go nad żarem. Jeśli korzystasz ze zwykłej kuchenki, ustaw bardzo mały ogień.

Z racji konstrukcji, w kociołku zrobisz pożywne dania jednogarnkowe. Można w nim też ugotować zupę, jednak nie wykorzystasz wtedy w pełni zalet kociołka, jakimi są powolne duszenie i prażenie składników, które zapewnia uzyskanie niezwykłej delikatnej konsystencji i wspaniałych aromatów.

Przykładowe składniki do kociołka

Choć składniki gotują się we własnym sosie, to jednak trzeba wlać do kociołka płyn. Może to być bulion warzywny lub mięsny, białe lub czerwone wino, piwo lub po prostu woda. 

Mięso do kociołka myśliwskiego:

  • boczek surowy lub wędzony,
  • karkówka,
  • wołowina,
  • golonka,
  • nogi kurczaka,
  • dziczyzna,
  • kiełbasa.

Warzywa do kociołka myśliwskiego:

  • kapusta kiszona lub surowa,
  • papryka,
  • cebula,
  • pietruszka,
  • por,
  • batat,
  • marchew,
  • ziemniaki,
  • seler.

Przyprawy do kociołka myśliwskiego:

  • liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • rozmaryn,
  • majeranek,
  • oregano,
  • tymianek,
  • zioła prowansalskie,
  • czosnek.

kociołek myśliwski przepisy

fot. Kociołek myśliwski dodatki/Adobe Stock, Dušan Zidar

Przepis na kociołek myśliwski: gulasz

W kociołku myśliwskim przygotujesz pyszny i aromatyczny, gęsty gulasz dla kilku lub nawet kilkunastu osób. W tym przepisie wykorzystasz wieprzowinę, ale świetnie sprawdzą się także podroby drobiowe, np. do gulaszu z żołądków.

Składniki:

  • 500 g wieprzowiny,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 papryka zielona,
  • 15 pieczarek,
  • 2 marchewki,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 puszka pomidorów (najlepiej w całości),
  • 100 ml bulionu,
  • kilka plasterków boczku,
  • kilka liści kapusty,
  • 2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Do kociołka wlej olej roślinny i wyłóż dno plastrami boczku. 
  2. Do środka włóż pokrojone w kostkę mięso. 
  3. Dodaj pokrojone w kostkę paprykę i marchew, pieczarki przekrojone na pół, cebule pokrojone w grube piórka i całe ząbki czosnku. Podsmażaj przez chwilę, aż cebula i czosnek się mocno zrumienią.
  4. Wlej bulion, puszkę pomidorów i dodaj przyprawy.
  5. Przykryj wierzch dania liśćmi kapusty.
  6. Kociołek przykryj, dokręć i ustaw nad żarem.
  7. Gotuj około godziny (lub dłużej) aż od momentu, w którym spod pokrywy kociołka zacznie powoli wydobywać się para.
  8. W tym momencie sprawdź, czy danie jest odpowiednio miękkie - najlepiej na dużych kawałkach mięsa. Jeśli nie, zostaw nad żarem jeszcze kilkanaście minut.

przepis na kociołek myśliwski z mięsem gulasz

fot. Kociołek myśliwski: przepis na gulasz/Adobe Stock, exclusive-design

Przepis na kociołek myśliwski z karkówką

Karkówka również świetnie sprawdzi się jako mięsna baza myśliwskiego kociołka. Jest soczysta i doskonale puszcza własny sos, dzięki czemu gotowe danie jest aromatyczne, a samo mięso - soczyste i rozpływające się w ustach.

Składniki:

  • 750 g karkówki,
  • 3 marchewki,
  • 2 cebule,
  • 500 g ziemniaków,
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej, 
  • 100 ml bulionu lub czerwonego wina,
  • kilka liści kapusty,
  • kilka plasterków boczku,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Karkówkę dokładnie umyj, osusz i pokrój w kawałki. Wcześniej możesz lekko rozbić mięso tłuczkiem.
  2. Do kociołka wlej olej roślinny i wyłóż dno plastrami boczku.
  3. Dodaj mięso i pokrojone na mniejsze kawałki marchewki, cebule i ziemniaki. Nie muszą to być drobne części, a wręcz nie powinny.
  4. Całość zalej bulionem i dodaj wszystkie przyprawy. 
  5. Przykryj wierzch dania liśćmi kapusty.
  6. Kociołek przykryj i ustaw nad żarem.
  7. Gotuj około 90 minut. Po tym czasie sprawdź, czy duże kawałki mięsa i ziemniaków są już miękkie.

dania z kociołka myśliwskiego z wołowiną

fot. Kociołek myśliwski: przepis z karkówką/Adobe Stock, vuang

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 15.06.2020.

Zobacz też więcej przepisów na jednogarnkowe dania:

Dania jednogarnkowe na ciepło: idealne na imprezę
Dania jednogarnkowe na ciepło: idealne na imprezę
Ciepłe jedzenie jednogarnkowe na imprezę to doskonały pomysł na rozgrzewający, sycący posiłek w trakcie wielogodzinnej imprezy. Możesz zaserwować je podczas sylwestrowego wieczoru, a także w okresie świątecznym i podczas każdej innej okazji. Jakie imprezowe dania zrobisz szybko w jednym garnku?
5 przepisów na szybkie dania jednogarnkowe
5 przepisów na szybkie dania jednogarnkowe
Są takie dni, kiedy brakuje nam czasu albo siły na przygotowywanie skomplikowanych potraw. Zamówienie do domu pizzy jest wówczas opcją kuszącą, ale na dłuższą metę niezbyt zdrową czy ekonomiczną. W takich sytuacjach z pomocą przychodzą przepisy na proste dania jednogarnkowe. Jeżeli lodówka świeci pustkami, warto sięgnąć do zamrażarki po mrożonki. Będzie nie tylko smacznie, ale i zdrowo.
Dania jednogarnkowe wegetariańskie - 12 przepisów na sycące dania
Dania jednogarnkowe wegetariańskie - 12 przepisów na sycące dania
Dania jednogarnkowe wegetariańskie to tani i szybki sposób na obiad dla całej rodziny. Curry, risotto, zapiekanka makaronowa, a może orientalne danie z kaszą bulgur?
Dania jednogarnkowe z kaszą - 19 pomysłów na pyszne obiady
Dania jednogarnkowe z kaszą - 19 pomysłów na pyszne obiady
Dania jednogarnkowe z kaszą to szybki, prosty i sycący pomysł na rodzinny obiad. Do ich przygotowania sprawdzi się niemal każdy rodzaj kaszy.
Kasza bulgur z papryką, pomidorami i kurczakiem - przepis na jednogarnkowy obiad
Kasza bulgur z papryką, pomidorami i kurczakiem - przepis na jednogarnkowy obiad
Kasza bulgur z papryką, pomidorami i kurczakiem doprawiona tymiankiem posmakuje każdemu. Jej przygotowanie zajmie ci tylko 40 minut.
Kaszotto z suszonymi grzybami - przepis na aromatyczne danie jednogarnkowe
Kaszotto z suszonymi grzybami - przepis na aromatyczne danie jednogarnkowe
Kaszotto z suszonymi grzybami to rozgrzewające i sycące danie pełne leśnych aromatów. Do jego przygotowania potrzebujesz kaszy pęczak.
Kasza gryczana z boczkiem i suszonymi pomidorami - przepis na jednogarnkowe danie
Kasza gryczana z boczkiem i suszonymi pomidorami - przepis na jednogarnkowe danie
Kasza gryczana z boczkiem i suszonymi pomidorami to sycący i prosty przepis na jednogarnkowy obiad dla całej rodziny. Kaszę podawaj z serem feta i natką pietruszki.
Kaszotto z pęczakiem i zielonym groszkiem - pyszny przepis na jednogarnkowe danie
Kaszotto z pęczakiem i zielonym groszkiem - pyszny przepis na jednogarnkowe danie
Kaszotto z pęczakiem i zielonym groszkiem to świetna alternatywa dla klasycznego, włoskiego risotto. W naszym przepisie występuje razem z suszonymi grzybami i polskim serem długodojrzewającym.
Curry z warzywami - szybkie i tanie jednogarnkowe danie wegetariańskie
Curry z warzywami - szybkie i tanie jednogarnkowe danie wegetariańskie
Curry z warzywami może być podawane z ryżem, ale wystarczy, że do gotujących się w czerwonym sosie warzyw dodasz ziemniaki i batata, a otrzymasz pyszne, rozgrzewające, jednogarnkowe danie.
Kasza bulgur z grillowanym bakłażanem - przepis na jednogarnkowe danie z kaszą
Kasza bulgur z grillowanym bakłażanem - przepis na jednogarnkowe danie z kaszą
Kasza bulgur z bakłażanem, serem feta i pomidorami suszonymi to pyszne jednogarnkowe danie dla całej rodziny.
Chakalaka - przepis na szybkie jednogarnkowe, warzywne danie
Chakalaka - przepis na szybkie jednogarnkowe, warzywne danie
Chakalaka to pyszne, sycące danie, która składa się z marchwi, papryki, pomidorów i zielonego groszku.
Gulasz z karkówki z warzywami. Prosty przepis na smaczny i pożywny obiad
Gulasz z karkówki z warzywami. Prosty przepis na smaczny i pożywny obiad
Gulasz z karkówki to idealny sposób na pyszny obiad, przy którym nie musisz się napracować. Dodaj do niego marchew, seler naciowy i dużo natki pietruszki.
Gulasz wieprzowy z pieczarkami i tymiankiem. Zobacz przepis
Gulasz wieprzowy z pieczarkami i tymiankiem. Zobacz przepis
Gulasz wieprzowy to idealne danie obiadowe. Ten z naszego przepisu ma głęboki, intensywny smak dzięki pieczarkom i dodatkowi tymianku.
Gulasz z indyka z warzywami i pieczarkami. Zobacz przepis
Gulasz z indyka z warzywami i pieczarkami. Zobacz przepis
Gulasz z indyka to doskonała alternatywa dla tradycyjnego gulaszu wieprzowego. Jest lżejszy i zdrowszy, ale z pewnością nie brakuje mu wyjątkowego smaku.
Gulasz wieprzowy z warzywami
Gulasz wieprzowy z warzywami
Wyjątkowo aromatyczny, doprawiony pikantnie pieprzem Cayenne i curry.
Gulasz wołowy zapiekany z ziemniakami
Gulasz wołowy zapiekany z ziemniakami
Wymaga trochę zachodu, ale odwdzięcza się wspaniałym smakiem i wyglądem.
Puchero - jednogarnkowa potrawa z Argentyny
Puchero - jednogarnkowa potrawa z Argentyny
Polacy mają bigos, a Argentyńczycy swoje puchero. Potrawa łatwa w przygotowaniu, niewymagająca wyszukanych składników. Idealna dla osób, które lubią zjeść coś tradycyjnego i treściwego.

Redakcja poleca

REKLAMA