Kociołek myśliwski brzmi wspaniale? Rozgrzewający i sycący!

Sprawdź, czy i dlaczego warto mieć kociołek myśliwski i jak należy z niego korzystać
Robert Grotkowski / 2 miesiące temu
kociołek myśliwski fot. Adobe Stock

Jeśli masz możliwość rozpalenia ogniska, spraw sobie takie naczynie. Przygotowywane w nim potrawy nie mają bowiem sobie równych.

Czym jest kociołek myśliwski

Kociołek myśliwski to rodzaj głębokiego, dużego garnka z dokręcaną śrubami pokrywą. Potrawy gotują się w nim więc we własnych sokach i przy nieco zwiększonym ciśnieniu – kociołek przypomina więc trochę szybkowar. Zazwyczaj kociołki wykonuje się z żeliwa, materiału, który zapewnia doskonałe rozprowadzenie i utrzymanie ciepła. Kociołek może być z surowego żeliwa, lub też emaliowany w środku – ta druga opcja jest wygodniejsza w użyciu. Są też kociołki z innych surowców, np. stalowe, jednak nie dorównują one żeliwnym jakością i wygodą użycia.


Z racji konstrukcji w kociołku takim zrobimy dania jednogarnkowe (więcej przepisów na tego typu dania mamy dla ciebie tutaj). Można w nim też ugotować zupę, jednak nie wykorzystamy wtedy w pełni zalet kociołka, jakimi są powolne duszenie i prażenie składników, które zapewnia uzyskanie niezwykłej delikatnej konsystencji i wspaniałych aromatów.
Kociołki mają różną wielkość, jednak zwykle są dość duże (średnia pojemność to 7–14 litrów), więc przygotowane danie wystarcza dla paru lub nawet parunastu osób.

Co do kociołka myśliwskiego

Składniki mogą być praktycznie dowolne. Ważne: kociołek należy najpierw natrzeć wewnątrz tłuszczem (olejem, smalcem) i wyłożyć liśćmi kapusty. Uchronią one zawartość kociołka przed przypaleniem.
Kociołka nie stawia się nad bezpośrednim ogniem, bo to sprawi, że danie się spali, ale nad żarem.

Przykładowe składniki do kociołka


Mięso:
  • boczek, surowy lub wędzony
  • karkówka
  • golonka
  • nogi kurczaka
  • dziczyzna
  • kiełbasa

Warzywa:

  • kapusta kiszona lub surowa
  • papryka
  • cebula
  • marchew
  • ziemniaki
  • seler

Przyprawy:

  • pieprz
  • czosnek
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • zioła, np. prowansalskie, rozmaryn

Choć składniki gotują się we własnym sosie, to jednak trzeba wlać do kociołka płyn. Może to być bulion, białe lub czerwone wino lub piwo, także oczywiście woda. Każdy z płynów zapewni inny efekt smakowy.

Gotujemy w kociołku krok po kroku

  1. Do kociołka włóż warstwami mięso (warto je najpierw zamarynować), rozdrobnione warzywa.
  2. Wlej płyn (na średni kociołek wystarczy ok. 1/3 litra płynu). Dodaj przyprawy.
  3. Przykryj wierzch dania liśćmi kapusty.
  4. Kociołek przykryj, dokręć i ustaw nad żarem.
  5. Gotuj ok. godziny (lub dłużej) od momentu, w którym spod pokrywy kociołka zaczyna wydobywać się para.
  6. Sprawdź, czy danie jest gotowe. Jeśli nie, wlej nieco płynu i zostaw nad żarem jeszcze kilkanaście minut.

Czytaj też:

 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)