Kociołek myśliwski to rodzaj głębokiego, dużego garnka z pokrywą, najczęściej mocowaną grubymi śrubami. Potrawy gotują się w nim więc we własnych sokach i przy nieco zwiększonym ciśnieniu - kociołek przypomina więc trochę szybkowar. Popularne jest gotowanie w kociołku myśliwskim nad ogniskiem, ale możesz te pomysły wykorzystać też w domu.
Zazwyczaj kociołki wykonuje się z żeliwa, materiału, który zapewnia doskonałe rozprowadzenie i utrzymanie ciepła. Kociołek może być z surowego żeliwa, lub też emaliowany w środku - ta druga opcja jest wygodniejsza w użyciu. Są też kociołki z innych surowców, np. stalowe, jednak nie dorównują one żeliwnym jakością i wygodą użycia.
Kociołki mają różną wielkość, jednak zwykle są dość duże (średnia pojemność to 7–14 litrów), więc przygotowane danie wystarcza dla paru lub nawet parunastu osób.
Spis treści:
Co do kociołka myśliwskiego?
Co można dodać do kociołka myśliwskiego? Składniki mogą być praktycznie dowolne. Jednak co ważne: kociołek należy najpierw natrzeć wewnątrz tłuszczem (olejem roślinnym lub smalcem) i wyłożyć liśćmi kapusty. Uchronią one zawartość kociołka przed przypaleniem. Dodatkowo kociołka nie stawia się nad bezpośrednim ogniem, bo to sprawi, że danie się spali. Najlepiej umieścić go nad żarem. Jeśli korzystasz ze zwykłej kuchenki, ustaw bardzo mały ogień.
Z racji konstrukcji, w kociołku zrobisz pożywne dania jednogarnkowe. Można w nim też ugotować zupę, jednak nie wykorzystasz wtedy w pełni zalet kociołka, jakimi są powolne duszenie i prażenie składników, które zapewnia uzyskanie niezwykłej delikatnej konsystencji i wspaniałych aromatów.
Przykładowe składniki do kociołka
Choć składniki gotują się we własnym sosie, to jednak trzeba wlać do kociołka płyn. Może to być bulion warzywny lub mięsny, białe lub czerwone wino, piwo lub po prostu woda.
Mięso do kociołka myśliwskiego:
- boczek surowy lub wędzony,
- karkówka,
- wołowina,
- golonka,
- nogi kurczaka,
- dziczyzna,
- kiełbasa.
Warzywa do kociołka myśliwskiego:
- kapusta kiszona lub surowa,
- papryka,
- cebula,
- pietruszka,
- por,
- batat,
- marchew,
- ziemniaki,
- seler.
Przyprawy do kociołka myśliwskiego:
- liście laurowe,
- ziele angielskie,
- rozmaryn,
- majeranek,
- oregano,
- tymianek,
- zioła prowansalskie,
- czosnek.
fot. Kociołek myśliwski dodatki/Adobe Stock, Dušan Zidar
Przepis na kociołek myśliwski: gulasz
W kociołku myśliwskim przygotujesz pyszny i aromatyczny, gęsty gulasz dla kilku lub nawet kilkunastu osób. W tym przepisie wykorzystasz wieprzowinę, ale świetnie sprawdzą się także podroby drobiowe, np. do gulaszu z żołądków.
Składniki:
- 500 g wieprzowiny,
- 1 papryka czerwona,
- 1 papryka zielona,
- 15 pieczarek,
- 2 marchewki,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 puszka pomidorów (najlepiej w całości),
- 100 ml bulionu,
- kilka plasterków boczku,
- kilka liści kapusty,
- 2 łyżeczki ostrej papryki,
- 4 łyżki oleju roślinnego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Do kociołka wlej olej roślinny i wyłóż dno plastrami boczku.
- Do środka włóż pokrojone w kostkę mięso.
- Dodaj pokrojone w kostkę paprykę i marchew, pieczarki przekrojone na pół, cebule pokrojone w grube piórka i całe ząbki czosnku. Podsmażaj przez chwilę, aż cebula i czosnek się mocno zrumienią.
- Wlej bulion, puszkę pomidorów i dodaj przyprawy.
- Przykryj wierzch dania liśćmi kapusty.
- Kociołek przykryj, dokręć i ustaw nad żarem.
- Gotuj około godziny (lub dłużej) aż od momentu, w którym spod pokrywy kociołka zacznie powoli wydobywać się para.
- W tym momencie sprawdź, czy danie jest odpowiednio miękkie - najlepiej na dużych kawałkach mięsa. Jeśli nie, zostaw nad żarem jeszcze kilkanaście minut.
fot. Kociołek myśliwski: przepis na gulasz/Adobe Stock, exclusive-design
Przepis na kociołek myśliwski z karkówką
Karkówka również świetnie sprawdzi się jako mięsna baza myśliwskiego kociołka. Jest soczysta i doskonale puszcza własny sos, dzięki czemu gotowe danie jest aromatyczne, a samo mięso - soczyste i rozpływające się w ustach.
Składniki:
- 750 g karkówki,
- 3 marchewki,
- 2 cebule,
- 500 g ziemniaków,
- 2 łyżeczki papryki słodkiej,
- 100 ml bulionu lub czerwonego wina,
- kilka liści kapusty,
- kilka plasterków boczku,
- 3 łyżki oleju roślinnego,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1 łyżeczka suszonego majeranku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Karkówkę dokładnie umyj, osusz i pokrój w kawałki. Wcześniej możesz lekko rozbić mięso tłuczkiem.
- Do kociołka wlej olej roślinny i wyłóż dno plastrami boczku.
- Dodaj mięso i pokrojone na mniejsze kawałki marchewki, cebule i ziemniaki. Nie muszą to być drobne części, a wręcz nie powinny.
- Całość zalej bulionem i dodaj wszystkie przyprawy.
- Przykryj wierzch dania liśćmi kapusty.
- Kociołek przykryj i ustaw nad żarem.
- Gotuj około 90 minut. Po tym czasie sprawdź, czy duże kawałki mięsa i ziemniaków są już miękkie.
fot. Kociołek myśliwski: przepis z karkówką/Adobe Stock, vuang
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 15.06.2020.
Zobacz też więcej przepisów na jednogarnkowe dania: