Przepiórka przepis fot. Adobe Stock

Przepiórka - przepis po staropolsku z nowoczesną nutą

Mięso z przepiórki ma jasnoróżowy kolor i delikatny smak. Jest chude i bogate w witaminy. Przepis na przepiórkę jest całkiem prosty: najlepiej jednak smakuje jako samodzielne danie z piekarnika z dodatkiem warzyw.
Edyta Liebert / 18.11.2020 20:50
Przepiórka przepis fot. Adobe Stock

Przepiórka to mały ptak, jej waga wynosi około 120 gramów, dlatego przygotowując potrawy należy przyrządzać 1 przepiórkę dla jednej osoby. Mięso przepiórki w smaku przypomina nieco miękkie mięso kurczaka, ale jest delikatniejsze i ma bardziej intensywny zapach.

Przepiórka duszona

Sprawdzonym sposobem na przyrządzenie przepiórki jest jej duszenie na patelni. Dokładnie umyte i osuszone mięso natrzyj przyprawami, po czym odłóż na kilka godzin. Mięso powinno przesiąknąć aromatem wybranych przez ciebie ziół i dodatków. Następnie duś przepiórkę na złoty kolor na rozgrzanym maśle.

Przepiórka z porto - przepis

Składniki:

  • 6 przepiórek,
  • 4 łyżki masła,
  • 6 gałązek świeżego tymianku,
  • 6 cienkich plasterków wędzonego boczku,
  • 100 ml czerwonego porto,
  • 100 ml bulionu z kurczaka,
  • 6 gruszek.

Sposób przygotowania:

  1. Przepiórki umyj i osusz. 
  2. Dwie łyżki masła rozgnieć z solą i pieprzem, podziel na 6 porcji i włóż je do środka każdej przepiórki.
  3. Tymianek umyj i włóż (po jednej gałązce) do wnętrza przepiórek.
  4. Każdą przepiórkę owiń plasterkiem boczku i zepnij wykałaczką.
  5. Resztę masła roztop na głębokiej i ciężkiej patelni.
  6. Włóż przepiórki i zrumień je z każdej ze stron. Kiedy będą już miały ładny kolor (zajmie to ok. 10 minut), posól je i wlej porto wraz z bulionem z kurczaka.
  7. Patelnię przykryj i duś mięso ok. 20 minut. W międzyczasie umyj i obierz gruszki. Pokrój je na ćwiartki.
  8. Dodaj gruszki do przepiórek i gotuj kolejne 10 minut. Uduszone przepiórki przekładamy na ogrzane talerze (najpierw usuwamy wykałaczki). Obok połóż ćwiartki gruszek, skrop sosem. Resztę sosu podaj w sosjerce.

Przepiórka pieczona

Przepiórka zawiera mało wody i łatwo wysusza się podczas obróbki i pieczenia. Aby temu zapobiec, możesz owinąć drób plastrami boczku lub słoniny albo piec w rękawie do pieczenia, dzięki czemu sos zapobiegnie nadmiernemu wyschnięciu mięsa.

Najlepszy w przypadku mięsa przepiórki jest proces dwuetapowy. Należy krótko obsmażyć mięso na patelni, a następnie piec w piekarniku w temperaturze około 180 stopni. Czas pieczenia wynosi około 2 godzin.

Przepis na przepiórkę często zakłada użycie foliowego rękawa. Dzięki temu uzyskasz smaczny sos. Musisz jednak pamiętać o pozostawieniu odpowiedniej ilości miejsca w piekarniku. Danie nie może dotykać ścianek piekarnika.

Przy takim sposobie przygotowania przepiórki, należy solić mięso przed smażeniem. Dzięki temu danie nabierze delikatniejszego smaku .

Jajka przepiórcze

Jajka przepiórcze także są bardzo małe, ale przez to podzielne i efektowne. Niewątpliwą zaletą jest to, że długo zachowują świeżość. W lodówce mogą być przechowywane nawet 3 miesiące. Ich gotowanie jest bardzo wygodne i krótkie - na miękko wystarczy 1 minuta, a na twardo 3 minuty. Żółtka tych jajek są duże w proporcji do białek. Warto zwrócić uwagę na dużą zawartość niezbędnych aminokwasów.

Pomidory z jajkiem przepiórczym

Składniki:

  • 4 pomidory,
  • 4 jajka,
  • oregano, bazylia, tymianek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • 10 dag żółtego sera,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Odkryj wierzch pomidora, wydrąż miąższ. Na oleju przesmaż miąższ z pomidora, dodaj posiekany czosnek, zioła i przyprawy.
  2. Farszem napełnij pomidory do 3/4 wysokości, a następnie wbij surowe jajko i posyp startym żółtym serem.
  3. Owiń pomidora folią aluminiową i piecz na ruszcie lub w piekarniku do momentu, aż jajko się zetnie.

Artykuł pierwotnie opublikowany 09.05.2012 na zlecenie Edipresse.

Czytaj także: Udka z kurczaka pieczone - prosty przepisJędrna i soczysta grillowana pierś z kurczakaTikka masala - pomysł na mięso w indyjskim stylu