Karkówka - przepis fot. Adobe Stock

Karkówka pieczona w plastrach, w całości i w sosie - przepisy

Karkówka pieczona to niebywały przysmak, który możemy przyrządzić na wiele sposobów: w całości, w aromatycznym sosie lub w plastrach. Można ją jeść na ciepło z dodatkami lub na zimno do chleba.
/ 25.11.2019 15:06
Karkówka - przepis fot. Adobe Stock

Karkówka pieczona to jedna z ulubionych części wieprzowiny, która wprost rozpływa się w ustach. Przyrządzana zarówno na ostro, jak i z grzybami smakuje wykwintnie. Karkówka pieczona w plastrach, karkówka pieczona z cebulą lub w sosie – sprawdź nasze przepisy na soczyste i aromatyczne mięso.

Spis treści:

  1. Karkówka pieczona w plastrach - przepis
  2. Karkówka pieczona w całości - przepis
  3. Karkówka pieczona w sosie - przepis

Karkówka pieczona w plastrach - przepis

Składniki na karkówkę pieczoną w plastrach:

  • Karkówka pokrojona w 2 cm plastry,
  • suszony czosnek,
  • ostra mielona papryka,
  • słodka mielona papryka,
  • rozmaryn,
  • pęczek kolendry,
  • pęczek pietruszki,
  • olej.

Jak zrobić karkówkę pieczoną w plastrach?

1 krok: Kawałki karkówki rozbij za pomocą tłuczka lub wałka na cieńsze plastry. Przyprawy wymieszaj w miseczce i podlej oliwą tworząc pastę.

2 krok: Tak przygotowaną pastą, dokładnie natrzyj karkówkę. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy plastry karkówki.

3 krok: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piecz całość przez 25 minut. Gotowe danie możemy podawać według upodobań – z ziemniakami, makaronem lub z ryżem.

Karkówka pieczona w całości z cebulą - przepis

Składniki na karkówkę pieczoną z cebulą:

  • 3 średnie cebule,
  • łyżka smalcu lub oleju,
  • około 700 gram karkówki,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • słodka papryka,
  • pół szklanki wytrawnego wina,
  • 4 liście laurowe,
  • ziele angielskie.

Jak zrobić karkówkę pieczoną z cebulą?

1 krok: Karkówkę natrzyj dokładnie przyprawami i owiń folią spożywczą. Odstaw na godzinę do lodówki.

2 krok: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Pokrój cebulę i posiekaj w drobne plasterki. Karkówkę przesmaż na smalcu, a następnie przełóż do żaroodpornego naczynia.

3 krok: Piecz przez 30 minut. Tak przygotowaną karkówkę pieczoną pokrój na plastry do chleba lub podaj w całości i udekoruj plastrami ananasa lub jabłek.

Karkówka pieczona w sosie - przepis

Składniki na karkówkę pieczoną w sosie:

  • 3-4 kotlety z karkówki,
  • 3 duże cebule,
  • 400 gram pieczarek,
  • 150 ml śmietany,
  • szczypta słodkiej papryki,
  • szczypta ostrej papryki,
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa.

Jak zrobić karkówkę pieczoną w sosie?

1 krok: Podsmaż karkówkę tak, by wierzch lekko zbrązowiał. Następnie ułóż w naczyniu żaroodpornym wraz z cebulą i natrzyj przyprawami.

2 krok: W osobnym naczyniu podsmaż pieczarki i zalej śmietaną. Tak przygotowany sos wlej do karkówki.

3 krok: Całość piecz przez 40 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Karkówka pieczona w sosie idealnie komponuje się z purée ziemniaczanym lub z kluskami śląskimi.

Więcej przepisów na karkówkę:
Jak zrobić karkówkę z grilla?
Karkówka w piwie: przepis, składniki, przygotowanie
Szaszłyki z karkówki - przepis i przygotowanie
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)