Karkówka pieczona to jedna z ulubionych części wieprzowiny, która wprost rozpływa się w ustach. Przyrządzana zarówno na ostro, jak i z grzybami smakuje wykwintnie. Karkówka pieczona w plastrach, karkówka pieczona z cebulą lub w sosie – sprawdź nasze przepisy na soczyste i aromatyczne mięso.
Spis treści:
- Karkówka pieczona w plastrach - przepis
- Karkówka pieczona w całości - przepis
- Karkówka pieczona w sosie - przepis
Karkówka pieczona w plastrach - przepis
Składniki na karkówkę pieczoną w plastrach:
- Karkówka pokrojona w 2 cm plastry,
- suszony czosnek,
- ostra mielona papryka,
- słodka mielona papryka,
- rozmaryn,
- pęczek kolendry,
- pęczek pietruszki,
- olej.
Jak zrobić karkówkę pieczoną w plastrach?
1 krok: Kawałki karkówki rozbij za pomocą tłuczka lub wałka na cieńsze plastry. Przyprawy wymieszaj w miseczce i podlej oliwą tworząc pastę.
2 krok: Tak przygotowaną pastą, dokładnie natrzyj karkówkę. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy plastry karkówki.
3 krok: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piecz całość przez 25 minut. Gotowe danie możemy podawać według upodobań – z ziemniakami, makaronem lub z ryżem.
Karkówka pieczona w całości z cebulą - przepis
Składniki na karkówkę pieczoną z cebulą:
- 3 średnie cebule,
- łyżka smalcu lub oleju,
- około 700 gram karkówki,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- słodka papryka,
- pół szklanki wytrawnego wina,
- 4 liście laurowe,
- ziele angielskie.
Jak zrobić karkówkę pieczoną z cebulą?
1 krok: Karkówkę natrzyj dokładnie przyprawami i owiń folią spożywczą. Odstaw na godzinę do lodówki.
2 krok: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Pokrój cebulę i posiekaj w drobne plasterki. Karkówkę przesmaż na smalcu, a następnie przełóż do żaroodpornego naczynia.
3 krok: Piecz przez 30 minut. Tak przygotowaną karkówkę pieczoną pokrój na plastry do chleba lub podaj w całości i udekoruj plastrami ananasa lub jabłek.
Karkówka pieczona w sosie - przepis
Składniki na karkówkę pieczoną w sosie:
- 3-4 kotlety z karkówki,
- 3 duże cebule,
- 400 gram pieczarek,
- 150 ml śmietany,
- szczypta słodkiej papryki,
- szczypta ostrej papryki,
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa.
Jak zrobić karkówkę pieczoną w sosie?
1 krok: Podsmaż karkówkę tak, by wierzch lekko zbrązowiał. Następnie ułóż w naczyniu żaroodpornym wraz z cebulą i natrzyj przyprawami.
2 krok: W osobnym naczyniu podsmaż pieczarki i zalej śmietaną. Tak przygotowany sos wlej do karkówki.
3 krok: Całość piecz przez 40 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Karkówka pieczona w sosie idealnie komponuje się z purée ziemniaczanym lub z kluskami śląskimi.
Więcej przepisów na karkówkę:
Jak zrobić karkówkę z grilla?
Karkówka w piwie: przepis, składniki, przygotowanie
Szaszłyki z karkówki - przepis i przygotowanie
WYPOWIEDZ SIĘ!