Sezon na gęsinę trwa w najlepsze, więc w zeszycie babuni wyszukałam ten przepis na pyszne pierogi z gęsiną

pierogi z gęsiną przepis fot. Adobe Stock, ld1976
Pierogi z gęsiną to danie, które zachwyci zarówno wielbicieli tradycyjnych smaków, jak i tych, którzy poszukują kulinarnych nowości. Sezon na gęsinę w pełni, dlatego to idealny moment na spróbowanie tego polskiego klasyka. Pierogi z gęsiną idealnie sprawdzą się jako sycący obiad na jesienne i zimowe popołudnia.
/ 08.11.2024 05:26
pierogi z gęsiną przepis fot. Adobe Stock, ld1976

Pierogi to jedno z najbardziej rozpoznawalnych polskich dań. Do farszu wykorzystuje się zwykle klasyczną mieszankę mięs, kapustę i grzyby, a także słodki twaróg czy owoce. Coraz częściej sięgamy także po te staropolskie warianty, prosto ze starego przepiśnika babci. Sprawdź ten przepis na pierogi z gęsiną, które doskonale pasują do jesienno-zimowej kuchni i są prawdziwą staropolską ucztą.

Spis treści:

  1. Pierogi z gęsiną: pyszne i zdrowe
  2. Przepis na pierogi z gęsiną
  3. Z czym podawać pierogi z gęsiną?

Pierogi z gęsiną: pyszne i zdrowe

Wydaje ci się, że czerwone mięso z gęsi jest niezdrowe i szkodliwe? Gęsina to genialny wyjątek od tej reguły. Jej sezon przypada na jesień i zimę, co idealnie zgrywa się z okresem, kiedy mamy ochotę na bardziej treściwe, rozgrzewające dania.

Gęsina jest aromatyczna, ale też pełna wartości odżywczych. To doskonałe źródło białka, witamin z grupy B oraz żelaza, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na zdrowie.

Jej przygotowanie może być świetną okazją do eksperymentowania w kuchni, ale to także znakomity pomysł na potrawy świąteczne lub wyjątkową kolację.

Przepis na pierogi z gęsiną

Pierogi z gęsiną nie są trudne w przygotowaniu, choć wymagają odrobiny cierpliwości. Najważniejsze to dobrze doprawić mięso i przygotować elastyczne, miękkie ciasto. Podstawą farszu jest duszona lub pieczona gęsina, którą wcześniej możesz zamarynować w ulubionych przyprawach lub miodowo-musztardowej marynacie z dodatkiem sosu sojowego.

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • jajko,
  • ok. 250 ml ciepłej, ale nie gorącej wody,
  • 2 łyżki oleju.

Składniki na farsz:

  • 500 g mięsa z pieczonej gęsi (np. z uda),
  • średnia cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • płaska łyżka masła,
  • sól, pieprz, majeranek i rozmaryn.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od farszu. Pokrój cebulę i posiekaj czosnek, a następnie podsmaż je na maśle na złoty kolor.
  2. Mięso z gęsi oddziel od kości i drobno posiekaj lub zmiel.
  3. Dodaj mięso do cebuli i czosnku, a następnie dopraw solą, pieprzem, majerankiem i rozmarynem.
  4. Całość dokładnie wymieszaj, smaż jeszcze 2-3 minuty i odstaw do ostygnięcia.
  5. Przygotuj ciasto. Przesiej mąkę do miski, a następnie zrób w usypanym kopczyku wgłębienie i dodaj do środka sól, jajko i olej.
  6. Stopniowo dolewaj ciepłą wodę, lekko mieszając ciasto w kopczyku łyżeczką.
  7. Kiedy wlejesz już większość wody i wykorzystasz więcej, niż połowę mąki, zacznij zagniatać ciasto ręcznie, aż stanie się gładkie i elastyczne.
  8. Od razu rozwałkuj je na cienki placek i wytnij kółka, np. za pomocą szklanki.
  9. Na każdym wyciętym kółku ciasta umieść niewielką ilość farszu.
  10. Złóż ciasto na pół i dokładnie zlep brzegi, dociskając je palcami lub widelcem, by nadać pierogom charakterystyczny wzór.
  11. Gotuj pierogi we wrzącej, osolonej wodzie przez około 2-3 minuty od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.

pierogi z gęsiną

fot. Pierogi z gęsiną: przepis/Adobe Stock, robert6666

Z czym podawać pierogi z gęsiną?

Pierogi z gęsiną najlepiej smakują zaraz po ugotowaniu, podane z odrobiną skwarek z boczku lub cebuli. Można je także podsmażyć na patelni. Idealnym dodatkiem do pierogów z gęsiną będą buraczki, kwaśna kapusta lub delikatna sałatka z rukoli i orzechów.

Jeśli lubisz nieco słodsze smaki, możesz do farszu dodać także garść suszonej, posiekanej żurawiny albo śliwek.

Czytaj także:
Czy gęsina jest zdrowa?
Gęś faszerowana po polsku
Jak upiec gęś, żeby była miękka?

Redakcja poleca

REKLAMA