Składniki:
- 250 g dowolnego żółtego sera,
- 50 g masła,
- 2 szklanki mleka,
- 2 łyżki mąki,
- sól i pieprz,
- natka pietruszki.
Dodatkowo:
- makaron do podania - ugotowany wg instrukcji na opakowaniu.
Przygotowanie:
- Ser zetrzyj na tarce, a natkę pietruszki drobno posiekaj i odłóż na bok.
- W garnku rozpuść masło z dodatkiem mąki. Poczekaj, aż się połączą.
- Powoli dodawaj mleko, cały czas mieszając. Poczekaj, aż mleko się zagotuje, nie przestawaj mieszać. Gotuj jeszcze 2-3 minuty.
- Zdejmij sos z ognia, dodaj starty ser. Wymieszaj do połączenia składników. Konsystencja powinna być gładka.
- Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj z makaronem. Posyp natką pietruszki.
fot. Sos serowy do makaronu/Adobe Stock, grinchh
Jak wykorzystać sos serowy do makaronu?
Sos serowy do makaronu doskonale pasuje do świderków, rurek, tagliatelle, spaghetti lub kokardek. Przygotowuje się go z kilku prostych składników, a sam proces zajmuje kilkanaście minut. Makaron z sosem serowym jest smaczny i tworzy sycące danie, które sprawdzi się zawsze wtedy, gdy nie masz pomysłu na obiad.
Taki sos sprawdzi się także do dań jednogarnkowych, a także gęstych dipów, np. do chipsów, frytek belgijskich czy nachosów.
Sos serowy do makaronu możesz wzbogacić np. dodatkiem pokrojonej w kostkę szynki oraz posypać gotowe danie startym parmezanem. Danie będzie naprawdę pyszne, jeśli dorzucisz też ugotowanego al dente brokuła.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 3.12.2019
Czytaj także:
Sos grzybowy do makaronu
Sos pieczarkowy do makaronu Sos pomarańczowy do mięs i deserów