Sos serowy do makaronu - przepis na makaron z sosem serowym

Sos serowy do makaronu możesz przygotować z dowolnego sera żółtego - np. gouda, edamskiego lub maasdamera. To klasyczne i szybkie danie, które smakuje dzieciom i dorosłym. Sprawdź, jak zrobić pyszny makaron z sosem serowym.
Marta Kosakowska / 07.04.2021 14:33
DRUKUJ PRZEPIS
Sos serowy do makaronu - przepis na makaron z sosem serowym fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 15 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 250 g dowolnego żółtego sera,
  • 50 g masła,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 łyżki mąki,
  • sól i pieprz,
  • natka pietruszki.

Dodatkowo:

  • makaron do podania - ugotowany wg instrukcji na opakowaniu.
Przygotowanie:

Sos serowy do makaronu doskonale pasuje do świderków, rurek, tagliatelle, spaghetti lub kokardek. Przygotowuje się go z kilku prostych składników, a sam proces zajmuje kilkanaście minut. Makaron z sosem serowym jest smaczny i tworzy sycące danie, które sprawdzi się zawsze wtedy, gdy nie masz pomysłu na obiad.

  1. Ser zetrzyj na tarce, a natkę pietruszki drobno posiekaj i odłóż na bok.
  2. W garnku rozpuść masło z dodatkiem mąki. Poczekaj, aż się połączą.
  3. Powoli dodawaj mleko, cały czas mieszając. Poczekaj, aż mleko się zagotuje, nie przestawaj mieszać. Gotuj jeszcze 2-3 minuty.
  4. Zdejmij sos z ognia, dodaj starty ser. Wymieszaj do połączenia składników. Konsystencja powinna być gładka.
  5. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj z makaronem. Posyp natką pietruszki.

Sos serowy do makaronu możesz wzbogacić np. dodatkiem pokrojonej w kostkę szynki. Danie będzie naprawdę pyszne, jeśli dorzucisz też ugotowanego al dente brokuła.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 3.12.2019

Więcej przepisów na różne sosy:
Sos grzybowy do makaronu
Sos pieczarkowy do makaronu Sos pomarańczowy do mięs i deserów

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA