Ten staropolski przepis na boczek pieczony Babci Stasi po prostu nie może się nie udać. Wystarczy kilka składników

boczek pieczony przepis babci stasi fot. Adobe Stock, Sławomir Fajer
Boczek pieczony to danie, które idealnie łączy tradycyjny smak domowej kuchni z aromatem przypraw i miękkością rozpływającą się w ustach. Sprawdź ten pyszny przepis z zeszytu Babci Stasi i przygotuj idealny, soczysty i doskonale doprawiony boczek. Sprawdź też, jak i z czym go podawać po upieczeniu.
/ 22.11.2024 05:02
boczek pieczony przepis babci stasi fot. Adobe Stock, Sławomir Fajer

Nie od dziś wiemy, że nasze babcie to prawdziwe mistrzynie w kuchni, szczególnie jeśli chodzi o pieczenie ciast czy soczystych mięsiw. Poniżej znajdziesz przepis na pyszny i aromatyczny boczek pieczony, który podbije serca wszystkich domowników. Możesz wykorzystać go na wiele sposobów.

Spis treści:

  1. Przepis na boczek pieczony Babci Stasi
  2. Jak podać boczek pieczony?

Przepis na boczek pieczony Babci Stasi

Dzięki dokładnemu marynowaniu mięsa gotowy boczek jest kruchy, soczysty i pachnie tak, że trudno się oprzeć. To danie, które zadowoli zarówno miłośników tradycji, jak i tych, którzy szukają nowych inspiracji na domowe specjały.

Składniki:

  • 1,5 kg surowego boczku (bez kości),
  • 4 ząbki czosnku,
  • łyżkę soli,
  • łyżeczkę pieprzu,
  • łyżkę majeranku,
  • łyżeczkę słodkiej papryki,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie),
  • łyżkę musztardy,
  • 2 łyżki oleju,
  • liść laurowy,
  • kilka ziaren ziela angielskiego.

Sposób przygotowania:

  1. Boczek dokładnie umyj, osusz papierowym ręcznikiem i oczyść z ewentualnych resztek tłuszczu czy skóry (jeśli jest bardzo twarda).
  2. Jeśli boczek jest dodatkowo gruby, możesz go delikatnie ponacinać.
  3. W miseczce wymieszaj sól, pieprz, majeranek, paprykę słodką i ostrą, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę i olej. Powinna powstać gęsta pasta.
  4. Natrzyj boczek przygotowaną mieszanką, dokładnie wcierając ją w mięso z każdej strony.
  5. Włóż mięso do naczynia, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na minimum 12 godzin (najlepiej na całą noc), aby dobrze się zamarynowało.
  6. Przełóż zamarynowany boczek do żaroodpornego naczynia lub brytfanki. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
  7. Jeśli lubisz bardziej soczyste mięso, możesz dodać około pół szklanki wody lub bulionu. Przykryj naczynie folią aluminiową lub pokrywką.
  8. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1,5 godziny. Po godzinie zdejmij folię aluminiową, aby mięso się ładnie zarumieniło.
  9. Co jakiś czas polewaj boczek powstałym sosem.
  10. Po upieczeniu wyjmij boczek z piekarnika i pozwól mu odpocząć przez około 10-15 minut przed krojeniem.

boczek pieczony babci stasi

fot. Przepis na boczek pieczony Babci Stasi/Adobe Stock, Sławomir Fajer

Jak podać pieczony boczek?

Pieczony boczek to danie, które można serwować na wiele różnych sposobów, w zależności od okazji i preferencji smakowych. Najprostszym, ale zarazem klasycznym sposobem podania pieczonego boczku jest serwowanie go z ziemniakami i surówką. Wykorzystaj lekkie i kremowe puree ziemniaczane, opiekane ziemniaki albo domowe frytki.

Pieczony boczek to również doskonały składnik kanapek. Pokrojony w cienkie plastry, świetnie pasuje do kanapek i szybkich tostów. Doskonale komponuje się również z sałatkami. Warto podać go na ciepło, na przykład na warzywnych mixach lub w daniach jednogarnkowych.

Zobacz także inne przepisy na pieczone mięsa:

Dodaję miód, jogurt i powstaje pyszna sałatka owocowa. Smakuje doskonale z dodatkiem miękkich serów oraz pieczonych mięs
Dodaję miód, jogurt i powstaje pyszna sałatka owocowa. Smakuje doskonale z dodatkiem miękkich serów oraz pieczonych mięs
Sałatka owocowa może być pyszną przekąską między głównymi posiłkami, dodatkiem do obiadu, a także szybką propozycją na imprezę. Pasuje do grilla i spotkań ze znajomymi czy rodziną. Możesz przygotować ją na słodko - z samych owoców i dodatków - albo na bazie zieleniny, serów, orzechów oraz owoców.
Gęś pieczona w kawałkach i w całości: jesenno-świąteczne danie, które rozpływa się w ustach. Przepis na pyszną, soczystą gęś
Gęś pieczona w kawałkach i w całości: jesenno-świąteczne danie, które rozpływa się w ustach. Przepis na pyszną, soczystą gęś
Gęś pieczona w kawałkach może być podana od razu z żurawinowym sosem, brzoskwiniami lub buraczkami, ale intensywnego smaku nabiera na drugi dzień. Możesz ją przygotować także w rękawie - to zdrowsza wersja, bo mięso dusi się w swoim sosie. Jeśli chcesz, możesz także przygotować gęś pieczoną w całości z jabłkami i czosnkiem.
Co zrobić ze schabu - 41 przepisów na schab duszony, pieczony czy kotlety
Co zrobić ze schabu - 41 przepisów na schab duszony, pieczony czy kotlety
Co można zrobić ze schabu prócz kotletów, by obiad nie był nudny? Schab warto przyrządzić z dodatkami owoców lub innych mięs, np. z boczkiem. Świetnym sposobem na wykorzystanie mięsa jest przepis na schab w sosie własnym - duszony lub pieczony.
Golonka pieczona to wspaniały przysmak doskonały na obiad. Zobacz przepis
Golonka pieczona to wspaniały przysmak doskonały na obiad. Zobacz przepis
Golonka pieczona to przepyszny pomysł na obiad. Podaj ją z pieczonymi ziemniaczkami oraz intensywną w smaku surówką – na przykład z marchewki lub białej kapusty.
Pręga wołowa pieczona w rękawie. Przepis na prosty i smaczny obiad
Pręga wołowa pieczona w rękawie. Przepis na prosty i smaczny obiad
Pręga wołowa to dosyć trudne mięso, ale odpowiednio przygotowana jest naprawdę przepyszna. Podaj do niej świeżą surówkę oraz pieczone ziemniaki.
Pieczone polędwiczki w sosie musztardowym. Szybki przepis
Pieczone polędwiczki w sosie musztardowym. Szybki przepis
Wieprzowe polędwiczki w sosie musztardowym to bardzo ciekawy pomysł na obiad. Dodaj do nich świeżych ziół – na przykład rozmarynu lub tymianku.
Polędwiczka wieprzowa z chrupiącą skórką. Przepis na pieczone mięso
Polędwiczka wieprzowa z chrupiącą skórką. Przepis na pieczone mięso
Polędwiczka wieprzowa to doskonałe mięso do pieczenia. Świetnie smakuje podana na ciepło – na przykład z ziemniakami i surówką, ale można ją też jeść na zimno.
Soczyste żeberka pieczone. Zobacz przepis krok po kroku
Soczyste żeberka pieczone. Zobacz przepis krok po kroku
Żeberka pieczone to doskonały pomysł na obiad. Doskonale będą pasować do pieczonych ziemniaczków i świeżej surówki.
Jak zrobić najlepszą karkówkę pieczoną, duszoną lub z grilla?
Jak zrobić najlepszą karkówkę pieczoną, duszoną lub z grilla?
Szukasz sprawdzonych przepisów i porad na rozpływająca się w ustach wieprzowinę? Zobacz nasze porady, które ułatwią ci przygotowanie perfekcyjnej karkówki!

Redakcja poleca

REKLAMA