Nie od dziś wiemy, że nasze babcie to prawdziwe mistrzynie w kuchni, szczególnie jeśli chodzi o pieczenie ciast czy soczystych mięsiw. Poniżej znajdziesz przepis na pyszny i aromatyczny boczek pieczony, który podbije serca wszystkich domowników. Możesz wykorzystać go na wiele sposobów.
Spis treści:
Przepis na boczek pieczony Babci Stasi
Dzięki dokładnemu marynowaniu mięsa gotowy boczek jest kruchy, soczysty i pachnie tak, że trudno się oprzeć. To danie, które zadowoli zarówno miłośników tradycji, jak i tych, którzy szukają nowych inspiracji na domowe specjały.
Składniki:
- 1,5 kg surowego boczku (bez kości),
- 4 ząbki czosnku,
- łyżkę soli,
- łyżeczkę pieprzu,
- łyżkę majeranku,
- łyżeczkę słodkiej papryki,
- ½ łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie),
- łyżkę musztardy,
- 2 łyżki oleju,
- liść laurowy,
- kilka ziaren ziela angielskiego.
Sposób przygotowania:
- Boczek dokładnie umyj, osusz papierowym ręcznikiem i oczyść z ewentualnych resztek tłuszczu czy skóry (jeśli jest bardzo twarda).
- Jeśli boczek jest dodatkowo gruby, możesz go delikatnie ponacinać.
- W miseczce wymieszaj sól, pieprz, majeranek, paprykę słodką i ostrą, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę i olej. Powinna powstać gęsta pasta.
- Natrzyj boczek przygotowaną mieszanką, dokładnie wcierając ją w mięso z każdej strony.
- Włóż mięso do naczynia, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na minimum 12 godzin (najlepiej na całą noc), aby dobrze się zamarynowało.
- Przełóż zamarynowany boczek do żaroodpornego naczynia lub brytfanki. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
- Jeśli lubisz bardziej soczyste mięso, możesz dodać około pół szklanki wody lub bulionu. Przykryj naczynie folią aluminiową lub pokrywką.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1,5 godziny. Po godzinie zdejmij folię aluminiową, aby mięso się ładnie zarumieniło.
- Co jakiś czas polewaj boczek powstałym sosem.
- Po upieczeniu wyjmij boczek z piekarnika i pozwól mu odpocząć przez około 10-15 minut przed krojeniem.
fot. Przepis na boczek pieczony Babci Stasi/Adobe Stock, Sławomir Fajer
Jak podać pieczony boczek?
Pieczony boczek to danie, które można serwować na wiele różnych sposobów, w zależności od okazji i preferencji smakowych. Najprostszym, ale zarazem klasycznym sposobem podania pieczonego boczku jest serwowanie go z ziemniakami i surówką. Wykorzystaj lekkie i kremowe puree ziemniaczane, opiekane ziemniaki albo domowe frytki.
Pieczony boczek to również doskonały składnik kanapek. Pokrojony w cienkie plastry, świetnie pasuje do kanapek i szybkich tostów. Doskonale komponuje się również z sałatkami. Warto podać go na ciepło, na przykład na warzywnych mixach lub w daniach jednogarnkowych.
Zobacz także inne przepisy na pieczone mięsa: