leczo fot. Fotolia

Zobacz przepis na leczo w tradycyjnej i wegetariańskiej wersji

Szukasz dania jednogarnkowego na lato? Prosty przepis, który zrobisz z sezonowych warzyw. Spróbuj już dziś!
Katarzyna Krajewska / 14.02.2017 04:00 / aktualizacja: 17.06.2019 12:14
leczo fot. Fotolia

Spis treści

  1. Przepis podstawowy
  2. Leczo z cukinią
  3. Wersja z pieczarkami
  4. Leczo węgierskie
  5. Kalorie
  6. Dlaczego jest gorzkie i fermentuje?

Leczo z kiełbasą

Składniki:

  • 3 papryki czerwone
  • 2 żółte papryki
  • 3 marchewki
  • 1 średnia cukinia
  • 1 patison
  • 2 pętka kiełbasy śląskiej lub jałowcowej

Przygotowanie

  1. Paprykę, cukinię i patisona dokładnie obmyj pod bieżącą wodą i i wyszoruj powierzchnię.
  2. Pokrój w kostkę lub w talarki. Obierz ze skórki marchewkę i zetrzyj na tarce.
  3. Kiełbasę oczyść z błonki lub pokrój razem z nią w mniejsze plasterki. Uprzednio podsmaż na suchej patelni przez około 2 minuty.
  4. Włóż wszystkie składniki do dużego garnka i duś z wywarem warzywnym lub mięsnym przez około 2 godziny na małym ogniu.
  5. Dopraw na koniec do smaku.

Leczo z cukinią

Składniki:

  • 3 średnie cukinie
  • 3 czerwone papryki
  • 2 cebule białe lub czerwone
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu

Przygotowanie

  1. Cukinię i paprykę dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą. Cukinię obierz i pokrój w piórka.
  2. Zeszklij na patelni z odrobiną oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego. Dodaj pieprz i sól.
  3. Warzywa przełóż do głębokiego garnka i zagotuj z wodą lub bulionem warzywnym.
  4. Dla uzyskania lepszego smaku podlej leczo winem białym lub czerwonym.
  5. Duś przez 2-3 godziny na wolnym ogniu. Co jakiś czas wymieszaj łyżką i pilnuj, aby dno nie przypaliło się.
  6. Podawaj z kromką ciemnego pieczywa.

Wersja z pieczarkami

Składniki:

  • 3 średnie papryki
  • 400 g pieczarek białych lub brązowych
  • Opakowanie parówek lub kiełbasa jałowcowa
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie

Przygotowanie

  1. Pieczarki obierz z wierzchniej skórki i oskrob nóżki. Przesmaż na oliwie z oliwek przez około 3 minuty do zmiękczenia.
  2. Na tym etapie możesz wyspać sól lub dolać sos sojowy.
  3. Dodaj pokrojoną kiełbasę i smaż razem z przyprawami.
  4. Paprykę sparz i pokrój w plasterki. Dodaj do całości i wlej wodę. Duś przez 2-3 godziny na wolnym ogniu.
  5. Leczo możesz serwować z gotowanymi ziemniakami i kleksem ze śmietany.

Leczo węgierskie
fot. Adobe Stock

Leczo węgierskie

Składniki:

  • 5 sztuk białej papryki,
  • 1 kg pomidorów bez skórki,
  • 1 kg cebuli,
  • łyżka smalcu,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • szczypta papryki chili,
  • pół łyżeczki mielonego pieprzu,
  • pół łyżeczki oregano,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 1 płaska łyżeczka cukru,
  • pół łyżeczki cząbru.

Przygotowanie:

  1. Zagotować w garnku pomidory bez skórki i czekać aż częściowo odparuje sok.
  2. Podsmażyć na złoto cebulę na smalcu.
  3. Wsypać przyprawy do patelni.
  4. Do pomidorów dodać paprykę i dusić doprowadzając do wrzenia.
  5. Cebulę z patelni przełożyć do garnka z pomidorami i gotować. Pilnować jednak, żeby papryka pozostała lekko chrupiąca, bo gotowana za długo, zacznie z niej odchodzić skórka.

Kaloryczność

Leczo może, ale nie musi być daniem niskokalorycznym. Wszystko zależy od sposobu przygotowania. Jeśli zjemy leczo z kiełbasą, musimy się liczyć z tym, że w 100 g tego posiłku jest około 75 kcal. Jeżeli natomiast skusimy się na leczo wegetariańskie, powinniśmy wiedzieć, że w jego 100 g jest tylko około 30 kcal.

Dlaczego jest gorzkie i fermentuje?

Istnieje kilka przyczyn, które mogą o tym decydować:

Świeża papryka – najlepszym sposobem jest obranie jej ze skórki. Przypal ją na palniku gazowym tak, aby całkowicie zwęgliła się. Odstaw ją do wystudzenia. Za pomocą wilgotnego ręcznika papierowego zdejmij ją i przetrzyj warzywo. W przypadku podsmażenia czerwonej papryki wraz ze skórką istnieje spore ryzyko, że podczas karmelizacji cukrów stanie się gorzka. Niestety po dodaniu innych składników przykry posmak przechodzi na całe danie.

Suszona papryka w proszku – podczas prażenia suszonych przypraw należy w szczególności uważać, aby nie dopuścić do jej przypalenia. Najszybciej przechodzi gorzkim smakiem trudnym do zwalczenia w późniejszym etapie przygotowań. Spróbuj dodawać ją pod koniec gotowania lub wymieszaną razem z płynem

Cukinia – podobnie jak większość warzyw dyniowatych zawiera kukurbitacynę, która odpowiada za gorzki posmak. W niewielkich ilościach jest nieszkodliwa, natomiast gdy cały twój zbiór jest goryczkowy, sugeruje się wyrzucenie warzyw

Zobacz też:
Sprawdź, jak zrobić doskonały gulasz w kilku wersjach. Aromatyczny prowansalski gulasz - przepis na ratatouille.
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)