Dwa ciekawe pomysły na kapustę zasmażaną z boczkiem. Zrobisz ją ze zwykłej i kiszonej kapusty

kapusta zasmażana z boczkiem fot. Adobe Stock, joanna wnuk
Kapusta zasmażana z boczkiem to klasyczne danie, które łączy w sobie klasykę i wyrazisty smak. Sprawdzi się zarówno jako dodatek do mięs, jak i samodzielne danie. Połączenie delikatnej kapusty z aromatycznym boczkiem sprawia, że jest to potrawa idealna na każdą porę roku, zwłaszcza w chłodniejsze dni.
/ 05.11.2024 15:57
kapusta zasmażana z boczkiem fot. Adobe Stock, joanna wnuk

Kapusta zasmażana przygotowywana na bazie kiszonej, białej lub czerwonej kapusty jest idealnym dodatkiem do obiadu. Doprawiając ją octem jabłkowym, musztardą lub sosem sojowym możesz wydobyć najlepszy smak i aromat. Sprawdź jak dobrze przyrządzić kapustę zasmażaną, aby smakowała wszystkim domownikom.

Spis treści:

  1. Biała kapusta zasmażana z boczkiem
  2. Kiszona kapusta zasmażana z boczkiem
  3. Jak wybrać najlepszy boczek do kapusty zasmażanej?

Biała kapusta zasmażana z boczkiem

Kapusta zasmażana z boczkiem to doskonały sposób na wykorzystanie świeżej kapusty w kuchni, zwłaszcza, jeśli masz jej sporo. Odpowiednio przygotowana będzie genialnym dodatkiem do obiadu lub szybką przekąską.

Składniki:

  • 500 g świeżej kapusty,
  • 150 g wędzonego boczku,
  • średnia cebula,
  • 2 łyżki oleju lub smalcu,
  • łyżka mąki pszennej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżka cukru,
  • kilka listków laurowych.

Sposób przygotowania:

  1. Boczek pokrój w kostkę, a cebulę drobno posiekaj.
  2. Kapustę poszatkuj i zblanszuj przez 2-3 minuty we wrzącej wodzie, a następnie odcedź.
  3. Na patelni rozgrzej olej lub smalec, dodaj boczek i smaż, aż się zarumieni. Dodaj cebulę i smaż do zeszklenia.
  4. Do boczku z cebulą dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj i smaż przez minutę.
  5. Dodaj blanszowaną kapustę, przypraw solą, pieprzem oraz ewentualnie cukrem i liściem laurowym.
  6. Smaż na małym ogniu przez 15-20 minut, aż kapusta zmięknie i przejmie lekko smak boczku.

kapusta zasmażana

fot. Kapusta zasmażana z boczkiem/Adobe Stock, vivoo

Kiszona kapusta zasmażana z boczkiem

Kiszona kapusta zasmażana z boczkiem to danie, które z pewnością zadowoli miłośników intensywnych smaków i kwaskowatości. Kiszenie kapusty, a następnie jej duszenie i zasmażenie jeszcze mocniej wydobywa jej naturalne aromaty, które w połączeniu z boczkiem tworzą ciekawą przekąskę i dodatek do potraw. Możesz też wykorzystać ją jako "kołderkę" pod pieczone mięsa czy gotowane ziemniaki.

Składniki:

  • 500 g kiszonej kapusty,
  • 150 g wędzonego boczku,
  • cebula,
  • 2 łyżki oleju lub smalcu,
  • łyżka mąki pszennej,
  • sól i pieprz,
  • łyżka cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Boczek pokrój w kostkę, a cebulę drobno posiekaj.
  2. Na patelni rozgrzej olej lub smalec, dodaj boczek i smaż, aż się zarumieni. Dodaj cebulę i smaż do zeszklenia.
  3. Wariant: możesz też usmażyć boczek na suchej patelni, a następnie dodać połowę tłuszczu.
  4. Do boczku z cebulą dodaj mąkę, mieszaj i smaż przez minutę, aby pozbyć się surowego smaku mąki.
  5. Dodaj kiszoną kapustę (jeśli jest kwaśna, możesz ją wcześniej opłukać i lekko odcisnąć).
  6. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
  7. Smaż na małym ogniu przez około 20-30 minut, aż kapusta zmięknie.

kapusta kiszona zasmażana z boczkiem

fot. Kiszona kapusta zasmażana z boczkiem/Adobe Stock, marysckin

Jak wybrać najlepszy boczek do kapusty zasmażanej?

Wybierając boczek do kapusty zasmażanej, warto zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Po pierwsze, lepiej jest wybrać boczek wędzony, bo nadaje on całości intensywnego smaku. Zwróć też uwagę na proporcje mięsa i tłuszczu - dobry boczek powinien mieć nieco tłuszczu, ale nie może on przeważać.

Zawsze musisz upewnić się, że boczek jest świeży i pochodzi z zaufanego źródła. Staraj się wybierać produkty lokalne, co nie tylko wspiera małe przedsiębiorstwa, ale często gwarantuje również lepszy smak i jakość.

Czytaj także:
Surówka z kiszonej kapusty
Czy kiszona kapusta odchudza?
Przetwory z kapusty na jesień i zimę
 

Redakcja poleca

REKLAMA