KAPUSTA ZASMAŻANA: kapusta zasmażana z boczkiem i inne

kapusta fot. Fotolia
Kapusta zasmażana to jeden z ulubionych dodatków do obiadu w polskich domach. Sprawdź jak przygotować idealną kapustę zasmażaną!
Sylwia Kazimierczuk / 07.09.2017 16:02
kapusta fot. Fotolia

Kapusta zasmażana przygotowywana na bazie młodej, białej lub czerwonej kapusty jest idealnym dodatkiem do obiadu. Doprawiając ją octem jabłkowym, musztardą lub sosem sojowym wydobywamy najlepszy smak i aromat. Sprawdź jak dobrze przyrządzić kapustę zasmażaną, aby smakowała domownikom!

Kapusta zasmażana z boczkiem

Oto składniki na kapustę zasmażana z boczkiem:

  • 5 plastrów boczku
  • średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • główka kapusty
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta papryki

Jak zrobić kapustę zasmażaną z boczkiem?

Boczek podsmażamy w dużym garnku do momentu aż będzie chrupiący. Dodajemy wcześniej posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wkładamy wcześniej posiekaną kapustę i gotujemy przez około 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką. Całość dusimy na wolnym ogniu przez 30 minut. Tak przygotowaną kapustę zasmażaną możemy podawać do obiadu lub jako samodzielne danie.

Kapusta kiszona zasmażana

Oto składniki na kapustę kiszoną zasmażaną:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • średnia cebula
  • 300 g kapusty kiszonej
  • pół szklanki cydru
  • musztarda
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić kapustę kiszoną zasmażaną?

Rozgrzewamy oliwę z oliwek na patelni i podsmażamy wcześniej posiekaną cebulę przez około 2 minuty. Dodajemy poszatkowaną kapustę i dusimy przez 10 minut, aż lekko zmięknie. Doprawiamy musztardą, solą oraz pieprzem. Gotujemy kolejne 10 minut. Tak przygotowaną czerwoną kapustę podajemy do pieczonego drobiu, cielęciny lub ryby.

Kapusta czerwona zasmażana

Oto składniki na kapustę czerwoną zasmażaną:

  • oliwa z oliwek
  • średnia cebula
  • główka czerwonej kapusty
  • papryka
  • 5 łyżek cukru
  • sos sojowy
  • ocet jabłkowy

Jak zrobić kapustę czerwoną zasmażaną?

Rozgrzewamy oliwę z oliwek w dużym rondelku. Podsmażamy cebulę na średnim ogniu i dodajemy paseczki pokrojonej papryki. Dusimy przez 10 minut do miękkości. Dosypujemy cukier i mieszamy dokładnie. Na koniec podlewamy sosem sojowym i octem jabłkowym. To idealny dodatek do głównego dania. Możemy dodać posiekane lub starte jabłka dla wzmocnienia smaku potrawy.

Zobacz inne przepisy na obiad

Redakcja poleca

REKLAMA