Żeberka w kapuście kiszonej to tradycyjna, domowa potrawa, która łączy soczyste mięso z wyrazistym smakiem kiszonej kapusty. To jedno z tych dań, które idealnie sprawdza się na chłodniejsze dni, gdy szukasz posiłku sycącego i rozgrzewającego.
Klasyczne połączenie soczystych żeberek z kwaśną kapustą sprawia, że danie jest pełne smaku, aromatu i przypomina kuchnię, którą pamięta się z rodzinnego domu. Co więcej, przygotowanie żeberek w kapuście kiszonej jest prostsze, niż się wydaje, choć wymaga sporej cierpliwości.
Spis treści:
- Prosty przepis na żeberka w kapuście kiszonej
- Jakie żeberka wybrać do duszenia w kapuście?
- Dodatki do żeberek w kapuście kiszonej
Prosty przepis na żeberka w kapuście kiszonej
Żeberka w kiszonej kapuście to potrawa, która jest silnie zakorzeniona w tradycyjnej kuchni polskiej, zwłaszcza w regionach, gdzie kiszenie kapusty było częścią lokalnej kultury kulinarnej. W dawnych czasach przygotowanie dużych beczek kiszonej kapusty na zimę było niemal obowiązkiem, a gotowanie z jej wykorzystaniem - w zasadzie codziennością.
Żeberka w kapuście były ulubionym daniem na polskich stołach także dlatego, że stanowiły sycący i tani posiłek, który można było przygotować w dużym garnku dla całej rodziny.
Składniki:
- 80 dag żeberek wieprzowych,
- 60 dag młodej kiszonej kapusty,
- garść suszonych śliwek,
- pół szklanki soku jabłkowego,
- 4 łyżki oliwy,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 2-3 liście laurowe,
- majeranek,
- tymianek,
- ziele angielskie,
- imbir,
- kolorowy pieprz,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Żeberka opłucz pokrój na 6 kawałków. Natrzyj czosnkiem, imbirem, pieprzem i solą. Przykryj i wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Następnie obsmaż je krótko z każdej strony na oliwie.
- Dopraw majerankiem, tymiankiem, kolorowym pieprzem. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
- Na koniec dodaj pokrojone suszone śliwki.
- Kapustę wymieszaj, połowę wyłóż na dno garnka. Na warstwie kapusty ułóż żeberka. Przykryj pozostałą kapustą. Zalej całość sokiem jabłkowym.
- Duś pod przykryciem około 45 minut.
fot. Prosty przepis na żeberka w kiszonej kapuście/Adobe Stock, miro
Jakie żeberka wybrać do duszenia?
Sekret pysznych domowych żeberek tkwi nie tylko w dobrze przyrządzonej kapuście kiszonej, ale także w odpowiednim wyborze mięsa. Wybierając żeberka, warto zwrócić uwagę na te z dużą ilością mięsa i niewielką ilością tłuszczu, który podczas duszenia wytopi się i co prawda wzbogaci smak, ale zostawi żeberka "samotne".
Wybierając świeże, mięsiste żeberka, możesz mieć pewność, że będą one soczyste i pełne smaku po przyrządzeniu.
Dodatki do żeberek w kapuście kiszonej
Żeberka w kapuście samo w sobie są bardzo treściwe, ale idealnie komponują się także z klasycznymi dodatkami. Najczęściej podaje się je z gotowanymi ziemniakami, ale sprawdzą się także kluski śląskie czy pyzy.
Dla miłośników klasyki świetnym dodatkiem może być także chrupiący chleb, który można maczać w aromatycznym sosie.
Choć tradycyjne żeberka w kapuście nie wymagają większych modyfikacji, niektórzy kucharze eksperymentują z dodatkami. W nowoczesnych wersjach można spotkać żeberka marynowane wcześniej np. w miodzie i musztardzie. Inną wersją jest dodanie jabłek, które, podobnie jak śliwki, wzbogacają potrawę o delikatnie słodkie nuty, przełamując kwaskowatość kapusty.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 10.07.2012.
Czytaj także:
Tradycyjny kapuśniak z kiszonej kapusty
Ile gotować kapustę kiszoną?
Czy warto pić sok z kapusty kiszonej?