Bigos z młodej kapusty z kiełbasą i boczkiem. Pyszny i prosty przepis

Bigos z młodej kapusty to prawdziwie wiosenne danie. Dodaj do niego kiełbasę oraz dużą ilość posiekanego koperku.
Urszula Wilczkowska / 10.02.2020 16:46
DRUKUJ PRZEPIS
Bigos z młodej kapusty z kiełbasą i boczkiem. Pyszny i prosty przepis fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 mała główka kapusty,
  • 1 duża cebula,
  • 150 g kiełbasy,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • 1 marchewka, obrana i pokrojona w półplasterki,
  • 1,5 szklanki dowolnego bulionu,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ziela angielskie,
  • 0,5 łyżeczki kminku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1,5 łyżki mąki,
  • 1,5 łyżki masła,
  • 1 pęczek koperku.
Przygotowanie:

Gdy sezon na nowalijki jest w pełni, a duszona kapusta już ci się przejadła, koniecznie wypróbuj nasz bigos z młodej kapusty. Jest aromatyczny, sycący, a przede wszystkim – wyjątkowo prosty w przygotowaniu. Nie wymaga tyle pracy ile tradycyjny bigos, a smakuje równie dobrze (o ile nie jeszcze lepiej).

Dodaj do niego kiełbasę oraz boczek. W wersji wegańskiej możesz dodać też cukinię oraz wędzone tofu z dodatkiem odrobiny wędzonej papryki. Jak zrobić pyszny bigos z młodej kapusty?

  1. Kapustę dokładnie umyj i poszatkuj.
  2. W dużym garnku podsmaż pokrojony  boczek. Następnie wyjmij go, a na wytopionym tłuszczu podsmaż pokrojoną cebulkę. Dodaj pokrojoną w półplasterki kiełbasę i chwilę podsmażaj. Dodaj z powrotem boczek.
  3. Dodaj do garnka młodą kapustę i pokrojoną marchew. Dokładnie wymieszaj, zalej bulionem i dodaj przyprawy.
  4. Doprowadź bigos do zagotowania, a następnie przykryj i skręć ogień. Gotuj przez ok. 15 minut.
  5. Na patelni przygotuj zasmażkę z masła i mąki. Dodaj kilka łyżek wywaru z bigosu, wymieszaj na patelni. Wlej do garnka i dokładnie wymieszaj.
  6. Do bigosu z młodej kapusty dodaj koperek. Podawaj z kopytkami lub babką ziemniaczaną. Smacznego!

Więcej przepisów na tradycyjne polskie dania:
Grochówka wojskowa
Kartacze z mięsem mielonym
Gołąbki z kapusty włoskiej
Kapuśniak z młodej kapusty
Kluski śląskie

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)