Składniki:
- 1 mała główka kapusty,
- 1 duża cebula,
- 150 g kiełbasy,
- 100 g wędzonego boczku,
- 1 marchewka, obrana i pokrojona w półplasterki,
- 1,5 szklanki dowolnego bulionu,
- 1 liść laurowy,
- 2 ziela angielskie,
- 0,5 łyżeczki kminku,
- sól i pieprz do smaku,
- 1,5 łyżki mąki,
- 1,5 łyżki masła,
- 1 pęczek koperku.
Przygotowanie:
- Kapustę dokładnie umyj, osusz i poszatkuj.
- W dużym garnku podsmaż pokrojony boczek. Następnie wyjmij go i odłóż na talerzyk, a na wytopionym tłuszczu podsmaż pokrojoną cebulkę. Kiedy się zeszkli, dodaj pokrojoną w półplasterki kiełbasę i chwilę podsmażaj. Wrzuć z powrotem boczek.
- Dodaj do garnka młodą kapustę i pokrojoną marchew. Dokładnie wymieszaj, zalej bulionem i dodaj przyprawy.
- Doprowadź bigos do zagotowania, a następnie przykryj i skręć ogień. Gotuj przez ok. 15 minut.
- Na patelni przygotuj zasmażkę z masła i mąki. Dodaj kilka łyżek wywaru z bigosu, wymieszaj na patelni. Wlej do garnka i dokładnie wymieszaj.
- Do bigosu z młodej kapusty dodaj koperek. Podawaj z kopytkami lub babką ziemniaczaną. Smacznego!
- Wariant: w wersji wegańskiej możesz dodać też cukinię oraz wędzone tofu z dodatkiem odrobiny wędzonej papryki.
fot. Bigos z młodej kapusty/Adobe Stock, BarbaraKrupa
Jak podawać bigos z młodej kapusty?
Gdy sezon na nowalijki jest w pełni, a duszona kapusta już ci się przejadła, koniecznie wypróbuj nasz bigos z młodej kapusty. Jest aromatyczny, sycący, a przede wszystkim – wyjątkowo prosty w przygotowaniu. Nie wymaga tyle pracy ile tradycyjny bigos, a smakuje równie dobrze (o ile nie jeszcze lepiej).
Świeża młoda kapusta w połączeniu z kiełbasą i przyprawami tworzy harmonijną kompozycję, która z pewnością przypadnie do gustu każdemu. Podawaj go z młodymi ziemniakami, chrupiącym chlebem albo pieczonymi pszennymi paluszkami. Doskonale będzie smakować też z domowymi pasztecikami.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 10.02.2020.
Czytaj także:
Grochówka wojskowa
Kartacze z mięsem mielonym
Gołąbki z kapusty włoskiej