Bigos z młodej kapusty z kiełbasą i boczkiem: pyszny przepis na szybkie ciepłe danie na obiad i imprezę rodzinną

Bigos z młodej kapusty z kiełbasą to prawdziwa uczta dla miłośników tradycyjnej polskiej kuchni. Ta wariacja na temat klasycznego bigosu, przygotowana z delikatnej młodej kapusty i aromatycznej kiełbasy, to idealne danie na każdą okazję – od rodzinnych obiadów po większe przyjęcia. Zobacz ten szybki i prosty przepis.
Urszula Wilczkowska / 15.07.2024 14:33
DRUKUJ PRZEPIS
Bigos z młodej kapusty z kiełbasą i boczkiem: pyszny przepis na szybkie ciepłe danie na obiad i imprezę rodzinną fot. Adobe Stock, vivoo
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 mała główka kapusty,
  • 1 duża cebula,
  • 150 g kiełbasy,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • 1 marchewka, obrana i pokrojona w półplasterki,
  • 1,5 szklanki dowolnego bulionu,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ziela angielskie,
  • 0,5 łyżeczki kminku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1,5 łyżki mąki,
  • 1,5 łyżki masła,
  • 1 pęczek koperku.
Przygotowanie:
  1. Kapustę dokładnie umyj, osusz i poszatkuj.
  2. W dużym garnku podsmaż pokrojony  boczek. Następnie wyjmij go i odłóż na talerzyk, a na wytopionym tłuszczu podsmaż pokrojoną cebulkę. Kiedy się zeszkli, dodaj pokrojoną w półplasterki kiełbasę i chwilę podsmażaj. Wrzuć z powrotem boczek.
  3. Dodaj do garnka młodą kapustę i pokrojoną marchew. Dokładnie wymieszaj, zalej bulionem i dodaj przyprawy.
  4. Doprowadź bigos do zagotowania, a następnie przykryj i skręć ogień. Gotuj przez ok. 15 minut.
  5. Na patelni przygotuj zasmażkę z masła i mąki. Dodaj kilka łyżek wywaru z bigosu, wymieszaj na patelni. Wlej do garnka i dokładnie wymieszaj.
  6. Do bigosu z młodej kapusty dodaj koperek. Podawaj z kopytkami lub babką ziemniaczaną. Smacznego!
  7. Wariant: w wersji wegańskiej możesz dodać też cukinię oraz wędzone tofu z dodatkiem odrobiny wędzonej papryki. 

bigos z młodej kapusty przepis

fot. Bigos z młodej kapusty/Adobe Stock, BarbaraKrupa

Jak podawać bigos z młodej kapusty?

Gdy sezon na nowalijki jest w pełni, a duszona kapusta już ci się przejadła, koniecznie wypróbuj nasz bigos z młodej kapusty. Jest aromatyczny, sycący, a przede wszystkim – wyjątkowo prosty w przygotowaniu. Nie wymaga tyle pracy ile tradycyjny bigos, a smakuje równie dobrze (o ile nie jeszcze lepiej).

Świeża młoda kapusta w połączeniu z kiełbasą i przyprawami tworzy harmonijną kompozycję, która z pewnością przypadnie do gustu każdemu. Podawaj go z młodymi ziemniakami, chrupiącym chlebem albo pieczonymi pszennymi paluszkami. Doskonale będzie smakować też z domowymi pasztecikami.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 10.02.2020.

Czytaj także:
Grochówka wojskowa
Kartacze z mięsem mielonym
Gołąbki z kapusty włoskiej
 

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA