Tarta lotaryńska

Tarta lotaryńska doskonale smakuje z zieloną sałatą z aromatycznym sosem sałatkowym
/ 10.03.2011 07:34

Przygotowanie ok. 40 min
Pieczenie ok. 30 min
Porcja ok. 390 kcal


Przepis na 6 porcji:

Ciasto:
  • 25 dag mąki
  • 12 dag masła
  • szczypta soli
Farsz:
  • 1/2 szklanki kremówki
  • 1/3 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 10 dag tartego żółtego sera
  • 5 dag wędzonego boczku w cienkich plasterkach
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Z podanych składników i 1/3 szklanki zimnej wody zagnieć ciasto, owiń w folię i odstaw do lodówki na 30 min.
  2. Jajka ubij delikatnie z mlekiem, śmietaną, serem i przyprawami. Boczek pokrój na małe kawałki.
  3. Ciasto rozwałkuj na blacie oprószonym mąką i wyłóż nim wysmarowaną masłem foremkę o średnicy 24–26 cm. Ciasto nakłuj kilka razy widelcem, wlej masę i rozłóż kawałeczki boczku. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz ok. 20–30 min, aż masa się zetnie. Tartę podawaj na gorąco lub na zimno.

Kulinarne inspiracje - forum >>
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)