Szaszłyki z mielonego mięsa i warzyw - przepis fot. STOCKFOOD/FREE

Szaszłyki z mielonego mięsa i warzyw - przepis

Te szaszłyki możesz zrobić z dowolnego rodzaju mięsa mielonego
/ 04.09.2012 06:22
Szaszłyki z mielonego mięsa i warzyw - przepis fot. STOCKFOOD/FREE

Przygotowanie – 40 min * 1 porcja – ok. 200 kcal

Składniki na 4 porcje:

  • 60 dag mielonego mięsa (najlepiej wołowo-wieprzowego)
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku  
  • 4 małe, ostre papryczki
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
  1. Jedną cebulę zetrzyj, odciśnij z niej sok, dodaj do mięsa razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Drugą pokrój w cząstki, rozdziel warstwy.
  2. Mięso przypraw solą i pieprzem, skrop zimną wodą, dokładnie wyrób.
  3. Wilgotnymi dłońmi formuj z niego wałeczki, schłodź. Nadziewaj na szpilki do szaszłyków, przekładając cebulą i papryką. Piecz ok. 15 min.